Biden a Trump míří po superúterý k listopadovému volebnímu duelu

Americký prezident Joe Biden a jeho předchůdce Donald Trump mají téměř jisté nominace svých stran v listopadových prezidentských volbách. Tuto skutečnost potvrdily primárky a volební shromáždění během tzv. supervolebního úterý, kde se jasně projevila jejich role favoritů.

Joe Biden

Biden a Trump dosáhli vítězství v nejlidnatějších státech s největším počtem delegátů na nominačních sjezdech - v Kalifornii, Texasu, Alabamě, Coloradu, Mainu, Oklahomě, Virginii, Severní Karolíně, Tennessee, Arkansasu, Minnesotě a Massachusetts. Biden získal vítězství i v primárkách Demokratické strany v Utahu a Vermontu, stejně jako v hlasování poštou v Iowě.

I když Trumpova poslední republikánská soupeřka Nikki Haleyová překvapivě zvítězila ve Vermontu, nedokázala porazit exprezidenta v jiných státech, kde měla největší šance u umírněných voličů, jako jsou Virginia a Maine. I po jejím druhém úspěchu, po výhře ve Washingtonu D.C., narůstá tlak na to, aby stáhla svou kandidaturu.

Biden ve večerním prohlášení uvedl, že výsledky supervolebního úterý staví voliče před jasnou volbu - mezi ním a Trumpem, který je podle něj odhodlán zničit demokracii. Biden zvítězil ve všech 15 státech a mezi demokraty nemá výraznější konkurenci.

Exprezident Trump hovořil o "úžasném dni" a potvrdil svůj přesvědčivý úspěch v primárkách. Také zdůraznil, že je pro něj "čest reprezentovat nejen Republikánskou stranu, ale také naši zemi při jejím návratu ke zdraví a prosperitě".

Během supervolebního úterý se přiděluje nejvíce, přibližně třetina, hlasů delegátů na nominačních sjezdech, kde si demokraté a republikáni v létě oficiálně volí své kandidáty pro prezidentské volby, které se budou konat 5. listopadu.

I přesto, že většina voličů podle průzkumů nevítá možné zopakování duelu mezi Bidenem a Trumpem z posledních prezidentských voleb v roce 2020, jsou oba kandidáti jasnými favority.

Ani po tomto dni ale nelze označit oba favority za "kandidáty". Trump může získat nadpoloviční většinu delegátů nejdříve 12. března a Biden bude muset počkat nejméně do 19. března.

Další volební souboj mezi Bidenem a Trumpem si ale přeje jen málo Američanů. Průzkumy veřejného mínění podle Reuters ukazují, že jak Biden, tak Trump se mezi voliči těší nízké oblibě.

V úterních primárkách americké Republikánské strany ve státě Vermont zvítězila Haleyová. Biden a Trump uspěli v primárkách svých politických stran ve státě Kalifornie. Biden naopak neuspěl v úterý na volebních shromážděních v Americké Samoi, nezačleněným územím Spojených států v jižní části Tichého oceánu, kde se stal vítězem Jason Palmer.

Trump zvítězil v primárkách republikánů v Texasu a v hlasování demokratů tam uspěl i Biden. Ve státech Massachusetts, Maine, Arkansas a Alabama zvítězili Biden a jeho předchůdce Trump. Stali se také vítězi primárek svých stran v amerických státech Tennessee a Oklahoma, Virginie i Vermont. Biden zvítězil i v nominačním souboji před prezidentskými volbami ve státě Iowa, který se konal formou hlasování poštou.

Témata: Joe Biden | Donald Trump | USA

Biden je připravený na předvolební debaty s Trumpem

26.04.2024 21:37 Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů.…

Erdogan nakonec v květnu do Washingtonu nepřijede

26.04.2024 19:08 Květnové setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým protějškem Joem Bidenem v…

ČEZ čelí v Rusku žalobě. Stejně jako další energetické firmy

26.04.2024 16:22 Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal…

Putin pojede na první zahraniční návštěvu po znovuzvolení

26.04.2024 11:13 Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to…

Ukrajina stáhla americké tanky Abrams z bojiště. Kvůli dronům

26.04.2024 08:56 Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při…

Macron zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní…

25.04.2024 17:50 Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení…

Sánchez by mohl rezignovat kvůli vyšetřování manželky

25.04.2024 14:49 Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení…

Rusko vetovalo rezoluci OSN ohledně jaderného zbrojení ve vesmíru

25.04.2024 11:07 Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá…

Izrael připravuje ofenzivu v Rafáhu. Civilisté půjdou do stanů

24.04.2024 18:35 Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde…

Fico skoncoval s RTVS. Nahradí ji televize a rozhlas pod novým názvem a…

24.04.2024 16:18 Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování…

Související:

Nejnovější