Británie po úmrtí královny Alžběty II. truchlí. Do země míří kondolence z celého světa

Británie truchlí po čtvrtečním úmrtí královny Alžběty II. Lítost nad skonem 96leté panovnice dlouho do noci před Buckinghamským palácem v Londýně vyjadřovaly tisíce lidí a další i dnes přicházejí před královské sídlo položit květiny či zapálit svíčku. Do Británie míří kondolence z celého světa a řada státníků označuje smrt královny, která byla na trůnu 70 let, za konec jedné éry a velkou ztrátu nejen pro Británii. V poledne místního času (13:00 SELČ) se v Británii rozezní zvony a po nich bude vypáleno 96 slavnostních salv, jedna za každý rok života zesnulé panovnice.

královna Alžběta II.

Památku Alžběty II., kterou mnozí státníci v kondolencí oceňují mimo jiné za její neúnavnou službu lidu, uctily dnes minutou ticha parlamenty některých zemí, včetně české Poslanecké sněmovny. Už v noci se rovněž některé slavné památky ve světě rozsvítily v britských barvách, Eiffelova věž naopak na znamení smutku své osvětlení zhasla.

Minuta ticha se držela i na sportovních utkáních, například na tenisovém US Open v New Yorku, v baseballové zámořské MLB i před zápasy britských fotbalových klubů v evropských pohárech. Cyklistický závod Kolem Británie odvolal poslední tři etapy, přerušen byl golfový turnaj okruhu DP World Tour v Surrey, zrušen byl víkendový dostihový program a skotské ragbyové soutěže. Podle médií by měl být odložen i celý víkendový program fotbalové Premier League.

Britské odbory s ohledem na majestát smrti zrušily plánované protestní stávky a vlajky na všech britských státních budovách visí na půl žerdi.

Nejstarší syn zesnulé královny, nový král Karel III., se dnes v Londýně sejde s premiérkou Liz Trussovou, kterou Alžběta II. do funkce jmenovala teprve v úterý, a večer vystoupí v televizi se svým prvním projevem k národu v nové roli.

Jako první se s britskou královnou rozloučí lidé ve Skotsku, kde zemřela. Katedrála v Edinburghu bude po mši 24 hodin otevřená, aby se lidé mohli poklonit před rakví. Pozůstatky pak budou letecky dopraveny do Londýna, kde bude v sídle parlamentu ve Westminsteru za dohledu čestné stráže rakev čtyři dny přístupná veřejnosti.

Státní pohřeb má být nejpozději 18. září, přesné datum zatím nebylo oznámeno. Po obřadu ve Westminsterském opatství v Londýně se velký smuteční průvod vydá do Hyde Parku, a odtud pohřební vůz odveze rakev do Windsoru. Tam bude na královském hradě královna pohřbena vedle svého manžela prince Philipa, který zemřel loni v dubnu.

Karel III. v nadcházejících dnech podle tradice podnikne cestu do všech čtyř částí Británie, tedy Anglie, Skotska, Walesu a Severního Irska. Princ Charles se automaticky stal panovníkem po úmrtí Alžběty II. a oficiálně má být králem prohlášen tuto sobotu. Termín slavnostní korunovace zatím nebyl oznámen. Jeho žena Camilla bude podle přání Alžběty II. korunována jako královna manželka.

Nový král bude mít těžkou úlohu po vládnutí tak výjimečné panovnice, shoduje se řada analytiků. Například deník Le Monde napsal, že Karel III. bude sice asi modernější monarcha, ale bez aury a charismatu, které měla jeho matka.

Fotografie často s usmívající se královnou Alžbětou II. a obrázky plačících Britů dnes zaplnily i stránky světového tisku. "Británie vstoupila do neznáma a už nikdy nebude stejná jako dřív," napsal francouzský list Libération. Podle něj Britové zažívají pocit ohromné změny, protože Alžbětu II. vnímali jako ostrov stability.

"S důstojností a noblesou čelila celé dekády nejen světovým událostem, ale i výstřelkům vlastní rodiny," napsal slovenský list Hospodárske noviny. Dodal, že jedna z nejoblíbenějších panovnic je a bude těžce nahraditelným symbolem, nebo spíše nenahraditelným.

Dánská královna Margrethe II., která nastoupila na trůn před 50 lety a je nyní nejdéle vládnoucím monarchou v Evropě, označila Alžbětu II. za "výjimečnou postavu mezi evropskými panovníky a velkou inspiraci".

Zármutek dnes vyjádřil i tibetský duchovní vůdce. "Vaše matka prožila smysluplný život, který charakterizovala důstojnost, silný smysl pro povinnost a vřelé srdce," napsal dalajlama v kondolenčním dopise Karlovi III.

Za symbol historických tradic celé Evropy označil královnu ruský patriarcha Kirill, blízký spojenec prezidenta Vladimira Putina. Ten už ve čtvrtek označil úmrtí Alžběty II. za nenahraditelnou ztrátu.

Podle některých historiků panovnice pomáhala spojovat politickou scénu v často turbulentní době. Klišé, že končí jedna éra, jsou v jejím případě pravdivá, řekl ČTK politolog z Masarykovy univerzity v Brně Petr Kaniok.

Je to šok, jako kdyby umřel člen rodiny, říkají lidé u Buckinghamského paláce

Zástupy lidí z různých koutů Británie i ze zahraničí, od dětí až po seniory, dnes s kyticemi v rukách mířily k Buckinghamskému paláci, aby vzdaly hold zesnulé britské královně Alžbětě II. Někteří z nich mluvili o šoku a těžko pochopitelné situaci, když popisovali své pocity po úmrtí panovnice, "která tady vždycky byla". "Je to, jako byste ztratil člena vlastní rodiny," řekla ČTK jedna z truchlících.

Dozvuky čtvrteční zprávy o úmrtí královny byly dnes v Londýně patrné na mnoha místech. Vlajky na vládních i jiných budovách jsou spuštěné na půl žerdi, tvář Alžběty II. byla na titulních stránkách všech celostátních deníků a v železničních stanicích se objevovaly plakáty reagující na její smrt. Ve 13:00 místního času centrem britské metropole otřáslo 96 výstřelů na počest zesnulé hlavy státu, které se rozléhaly parkem Hyde Park jako burácení hromu.

Epicentrem dnešního dění se ale pochopitelně stal Buckinghamský palác, kam odpoledne dorazil i nový král Karel III. Už předtím k sídlu královské rodiny přicházely tisíce Londýňanů i návštěvníků metropole, kteří zaplnili prostranství před hlavní branou. Zástup lidí, kteří u ní chtěli položit kytici, se kolem poledne táhl stovky metrů a stále narůstal.

"Byla neuvěřitelným služebníkem národa. Neúnavně dávala příklad služby a povinnosti a zkrátka jsme chtěli chtěli přijít a vzdát jí hold," řekla o královně Tracy, která do Londýna společně s manželem Neilem přicestovala z hrabství Wiltshire. "Byla ve vysokém věku a věděli jsme, že je křehká. Ale myslím, že jako země jsme možná doufali, že by mohla ještě chvíli vydržet," dodala.

I další lidé mluvili o tom, jakým vzorem Alžběta II. byla. "Byla prostě velmi stoickou osobností, která podle mě držela Británii pohromadě," uvedla Lisa ze Sussexu. "Znamenitá žena," dodal její manžel Rob. "Prostě tady vždycky byla... Nikdy jsem se s ní nesetkala, ale vždycky jsem ji obdivovala," uvedla jiná žena, která se představila jako Jackie.

V odpovědích lidí, kteří mluvili s ČTK, se opakovala slova jako šok nebo přívlastek "surreální". "Nemůžu tomu uvěřit," řekla Maria, která se do Londýna přistěhovala před rokem z Brazílie. "Připadá mi to jako konec jedné éry," shrnula své pocity 23letá Laura, která smrt Alžběty II. přirovnala k úmrtí ve vlastní rodině.

Slova o konci éry zaznívají také od mnohých britských či zahraničních komentátorů. Alžběta II. byla nejdéle úřadujícím monarchou v britských dějinách, ve čtvrtek zemřela na skotském zámku Balmoral ve věku 96 let po více než 70 letech na trůnu. Králem se tak stal její nejstarší syn Charles, z něhož je nyní král Karel III.

"Myslím, že Charles bude dobrým králem," řekl dnes na cestě k Buckinghamskému paláci postarší muž, který se představil jako Gerald z Newcastlu. Podle Lisy ovšem čas na vynášení podobných soudů teprve přijde. "Myslím, že si musíme dopřát čas na truchlení, než budeme kohokoli hodnotit," řekla.

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok

14.04.2024 11:37 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok. IDF…

Írán provedl odvetný útok na Izrael, vypustil desítky bezpilotních dronů a…

14.04.2024 08:45 Televizní vysílání v sobotu večer ukázalo, že Íránské Revoluční gardy provedly odvetný útok na…

Související:

Nejnovější