Češi při platbách v zahraničních e-shopech přichází kvůli kurzu až o pět procent

Zákazník platbou na zahraničním e-shopu v českých korunách automaticky přichází o tři až pět procent kvůli nevýhodnému kurzu své banky. Češi utratí například na čínském AliExpressu až několik miliard korun ročně. Řešením mohou být platební služby některých společnost, vyplývá z analýzy mobilní aplikace Patron Go.

Ilustrační fotografie.

Patron Go otestovala směnný kurz deseti českých bank. "Průměrná přirážka se pohybovala mezi třemi až pěti procenty. Při nákupech za 20.000 Kč jde o částku 600 až 1000 Kč za rok,“ uvedl Jiří Paták, který spolu s Lukášem Vršeckým za aplikací stojí.

Před Vánocemi roste objem on-line plateb uskutečněných přes zahraniční e-shopy jako jsou Amazon, eBay nebo Alibaba. Za minulý rok Češi utratili na zahraničních platbách více než 100 miliard korun. Podle dat webu kradakov.cz například klienti České spořitelny utratili na čínské platformě AliExpress přes 600 milionů korun.

Podle zjištění aplikace Patron Go na kurzy bank doplácí každý druhý tuzemský zákazník. "Kdykoliv zaplatíte na stránkách jako jsou AliExpress, Booking.com, Amazon.com či Spotify v dolarech nebo eurech, necháváte banky vydělat na směnném kurzu," uvedl Vršecký.

Český zákazník při nákupu elektroniky z Číny ušetří sice na ceně, ale na kurzu tratí. Platí totiž z českého účtu, kde mu za dolar naúčtují místo dnešního středového kurzu 21,20 Kč/USD například 22,05 Kč za dolar. "Zdá se to málo, ale při posledním nákupu za 850 dolarů je to stálo 723 Kč," podotkl Paták.

Největší banky se k analýze nevyjádřily. "Pro tyto situace má Raiffeisenbank směnárnu, kterou mohou klienti využít jak v internetovém, tak mobilním bankovnictví a na svůj multiměnový účet v dané měně si převést za výhodnější kurz potřebnou sumu. Při použití platební karty pak hradí platbu přímo z dané měnové složky," řekla ČTK mluvčí banky Petra Kopecká.

Témata: e-shopy | průzkumy

Související:

Nejnovější