Český průmysl po poklesu o více než sedm procent loni vzrostl

Český průmysl loni meziročně rostl o 6,4 procenta po poklesu o více než sedm procent v roce 2020. Polepšila si většina odvětví. Předcovidové úrovně ale průmyslová výroba nedosáhla, důvodem byly problémy automobilového průmyslu. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V prosinci průmysl meziročně klesl o 2,1 procenta, horší byl i výsledek za celé čtvrté čtvrtletí.

Ilustrační foto

Automobilová výroba se vedle následků koronavirové pandemie stále potýká také s nedostatkem čipů. Přesto loni meziročně vzrostla o 3,4 procenta. Výroba ostatních dopravních prostředků si polepšila o 22 procent, produkce strojů o 9,4 procenta a výroba elektrických zařízení o 11,2 procenta. Jediná dvě odvětví, která zaznamenala ve srovnání s rokem 2020 horší výsledek, jsou zpracování dřeva a výroba oděvů.

Hodnota nových zakázek v průmyslu loni meziročně vzrostla o o 14,9 procenta. Zakázky ze zahraničí se zvýšily o 16,2 procenta, tuzemské o 12,2 procenta. Počet zaměstnanců v průmyslu se proti roku 2020 snížil o 1,2 procenta, jejich průměrná hrubá mzda byla naopak vyšší o 5,4 procenta.

Navzdory celkovému růstu zakončil průmysl loňský rok poklesem. "Zásadní podíl na tomto výsledku měla výroba automobilů a navazující obory, kde se firmy i nadále potýkaly s problémy v dodavatelských řetězcích a zvyšujícími se cenami materiálů a energií. Svou roli sehrála i vyšší srovnávací základna," uvedla dnes vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Veronika Doležalová.

Výroba aut v prosinci meziročně klesla o 15,8 procenta. Hůře proti prosinci 2020 dopadla i produkce kovových konstrukcí a pryžových a plastových výrobků. Naopak o 4,8 procenta si polepšila výroba a rozvod energií, o více než 15 procenta výroba ostatních dopravních prostředků a o téměř 12 procent produkce ostatních nekovových minerálních výrobků.

Hodnota nových zakázek v prosinci 2021 meziročně vzrostla o 5,3 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 4,7 procenta, tuzemské nové zakázky o 6,5 procenta. Počet zaměstnanců v průmyslu se proti předloňskému prosinci zvýšil o 0,1 procenta. Jejich průměrná hrubá mzda vzrostla o 2,3 procenta.

Témata: průmysl

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější