Český průmysl v lednu meziročně vzrostl o jedno procento

Český průmysl po prosincovém poklesu o 1,6 procenta v lednu meziročně vzrostl o jedno procento. Stále se sice nedaří výrobě aut, většina ostatních odvětví si ale proti začátku loňského roku polepšila. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V meziměsíčním srovnání se průmyslová produkce zvýšila o 3,1 procenta.

Ilustrační foto

Výrobu motorových vozidel brzdí přetrvávající nedostatek dílů a odstávky. V meziročním srovnání si pohoršila o 4,5 procenta. Kleslo také zpracování dřeva, a to o téměř 15 procent. Zhruba čtyřprocentní pokles výroby elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu byl pak podle ČSÚ ovlivněn nadprůměrně teplým počasím.

K meziročnímu růstu průmyslu naopak přispěla například výroba strojů a zařízení, která byla vyšší o téměř 11 procent. Produkce ostatních prostředků si polepšila o více než 21 procent. "Zvýšená poptávka v důsledku pandemie přetrvávala ve farmaceutickém průmyslu," uvedli statistici. Farmaceutický průmysl rostl v meziročním srovnání o 22,5 procenta.

Hodnota nových zakázek vzrostla o 6,9 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 8,3 procenta, tuzemské o 3,9 procenta. K meziročnímu růstu nejvíce přispěl chemický průmysl, kovodělný průmysl a výroba elektrických zařízení. "V posledních třech měsících byla hodnota nově nasmlouvaných zakázek v podstatě stejná. Vysoká tempa růstu ve vybraných průmyslových odvětvích byla opět významně ovlivněna zvyšujícími se cenami," uvedla Iveta Danišová z oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

Počet zaměstnanců v průmyslu se proti loňskému lednu zvýšil o 0,1 procenta. Jejich průměrná hrubá mzda vzrostla o 5,7 procenta.

Témata: průmysl

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější