Čeští politici nečekají změny ve vztazích s Německem po nástupu Scholze

Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) věří tomu, že i po nástupu nové německé vlády se zachovají a budou rozvíjet dobré vztahy s Českem. ČTK dnes sdělil, že je to v zájmu obou zemí. Žádnou velkou změnu ve vztazích ČR a Německa neočekávají členové sněmovního i senátního zahraničního výboru, byť připouštějí, že blízký vztah dosavadní kancléřky Angely Merkelové k Česku znamenal jistou výhodu.

Petr Fiala

Sociální demokrat Scholz se dnes složením slibu stal oficiálně novým německým kancléřem, éra Merkelové skončila po 16 letech. Fiala ČTK napsal, že Německo je důležitý spojenec a obchodní partner České republiky. "Je v zájmu jak ČR, tak i Německa, aby dobré vztahy mezi našimi zeměmi byly zachovány a dále se rozvíjely. Věřím, že to tak bude i s nástupem nové vlády," uvedl.

Předseda sněmovního zahraničního výboru Marek Ženíšek (TOP 09) očekává, že se ve vztazích s Německem v zásadních bodech nic nezmění. "Jsme sousedé, členy EU i NATO. Angela Merkelová znala Česko, to je pravda. Je ale také na nás, o jak moc intenzivní vztah s naším sousedem budeme usilovat a jaká témata nás budou propojovat a spojovat," uvedl. Merkelovou s Českem pojilo mimo jiné studium v Praze.

I předseda senátního zahraničního výboru Pavel Fischer (nezávislý) připustil, že osobní vztah vrcholných politiků k jiné zemi "se počítá". "V tom byla u paní kancléřky jistě určitá výhoda," uvedl. Od nové vlády očekává nový impulz pro Německo i Evropu. "Na stole je mnoho krizí a vláda s důvěrou je v tomto smyslu nenahraditelná. Ví se to v Německu, doufám, že se to bude brzy vědět i v Lánech," dodal.

V bilaterálních vztazích Fischer velké změny nečeká. "S Německem máme vztahy doslova na všech úrovních - vládní, regionální, obecní. A vztahy jsou pestré i napříč občanskou společností," uvedl. Těší se na spolupráci s výbory Spolkového sněmu. Společně mají řadu významných témat, například krizi na východní hranici EU a NATO, vztahy s Čínou či hledání porozumění s USA.

Místopředseda zahraničního výboru Sněmovny Jaroslav Bžoch (ANO) předpokládá spíš jen malou změnu. "Ale neočekávám nějaký velký obrat. Naše dobré vztahy se budovaly dlouhá léta a nemyslím si, že by se změnou vlád nějak měnily. To, že v rámci EU budeme mít v několika věcech jiný názor, je fakt, ale nemělo by to mít na naše vztahy vliv, protože to se děje někdy více a někdy méně," uvedl.

Předseda opoziční SPD Tomio Okamura míní, že budoucí vláda Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN bude pokračovat v "servilní politice" vůči Německu. "Nová německá vláda Zelených, socialistů a liberálů je snad šílenější než vláda Angely Merkelové, jelikož již naprosto otevřeně prosazuje přeměnu EU v jeden evropský federální stát a současně podporuje ještě větší klima-hysterii, a tím fakticky extrémní zdražování," uvedl Okamura. Za jediné řešení považuje vystoupení ČR z EU. "Nebo nás Brusel a Berlín zničí centralismem, klima-hysterií, imigrací a islamizací a sluníčkářským neomarxismem," dodal.

Během pátečního Speed Marathonu policie zaznamenala tisíce dopravních…

23.04.2024 20:36 Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166…

Bývalý hradní kancléř Mynář čelá obžalobě kvůli dotaci na penzion

23.04.2024 08:22 Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s…

Pavel hodlá pokračovat v jednáních o důchodové reformě

22.04.2024 21:10 Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost…

Ferimu potvrdil odvolací soud tříletý trest za znásilnění

22.04.2024 14:43 Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o…

Případ Vrbětice se blíží do závěru. Policejní vyšetřování finišuje

21.04.2024 18:41 Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr…

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Do letošních eurovoleb se hlásí 30 uskupení

19.04.2024 17:44 Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského…

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Související:

Nejnovější