Chcípl PES vrhá špatné světlo na restauratérství, tvrdí asociace

Gastronomie si podle profesních asociací potřebuje budovat respekt, jaký má třeba průmysl. Chce být vládou považována za solidního partnera. Zástupci oboru spoléhají na to, že nový kabinet přistoupí ke komunikaci lépe, než se dařilo dosluhující politické reprezentaci. Aktivity iniciativy Chcípl PES na obor vrhají špatné světlo. Na kongresu na podporu pohostinství Horeka 112 v Praze to dnes řekli zástupce Asociace malých a středních podniků (AMSP) Luboš Kastner a prezident Asociace restauratérů APRON Sylvio Spohr.

Restaurace, ilustrační foto

Gastronomie musí podle Kastnera dosáhnout jednoty, být jasným týmem, který společně pracuje. I proto v rámci Hospodářské komory podle něj vznikla gastronomická sekce, kde jsou zastoupeni členové klíčových organizací jako je AMSP, Asociace hotelů a restaurací, Český svaz pivovarů a sladoven, Český gastronomický institut nebo Svaz obchodu a cestovního ruchu.

"Jsme schopni okamžitě odpovědět na jakoukoliv otázku. Dost často nás proto mrzí, že nejsme přibráni do spolupráce při řešení zásahů do provozu stravovacích podniků," uvedl Kastner. Komunikace je přitom podle něj extrémně důležitá. Zdálo se podle něj, že státní aparát má strach s podnikateli z gastronomie mluvit. "Jako bychom byli nekonstruktivní, ti, kteří chtějí jen peníze. Je třeba si ale uvědomit, že zaměstnáváme přes 5000 lidí, je tam 30.000 podnikatelů," řekl dále Kastner.

Určitého respektu se podle Kastnera podařilo dosáhnout, ale gastronomie stále není v dobré situaci. Pro to, aby byla váženým oborem, se potřebuje chovat profesionálně. To se snažil vysvětlit také kolegům restauratérům z iniciativy Chcípl PES, která dlouhodobě bojkotuje vládní nařízení.

"Aktivity Chcíplého Psa na nás házejí špatné světlo. Při mnohých jednáních nám to bylo předhazováno. Nemůžeme ale ovlivnit všechny," uvedl Spohr. Kastner doplnil, že v každém oboru jsou rebelové. Je to podle něj i odraz společnosti. Podniky, které dodržují nařízení jsou podle něj mnohdy na sociálních sítích terčem nadávek.

Personál restaurací musí nově od 1. listopadu kontrolovat u každého hosta doklad o bezinfekčnosti na koronavirus. Iniciativa Chcípl PES to považuje za diskriminaci zákazníků na základě zdravotního stavu. V pondělí uvedla, že zhruba 400 gastropodniků nařízení nebude dodržovat.

Témata: restaurace

Související:

Nejnovější