Členové Pirátů míní, že strana by měla trvat na jmenování kandidáta na ministra Lipavského

Členové Pirátů, kteří odpověděli na dotaz ČTK, míní, že strana by měla trvat na jmenování kandidáta na ministra zahraničí Jana Lipavského. Podle europoslance Mikuláše Peksy je odpovědností předsedy vlády zajistit, aby ministři úřadovali a konali to, pro co občané ve volbách hlasovali.

Volební štáb Pirátů a STAN

Prezident Miloš Zeman podle Frekvence 1 na úterním jednání v Lánech doporučil Lipavskému, aby odstoupil z kandidatury na ministra v nové vládě Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN. Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) na twitteru uvedl, že na nominaci kandidátů na ministry se nic nemění. Také předseda Pirátů Ivan Bartoš ČTK sdělil, že za nominací Lipavského stojí. Jde podle něj o kvalitního a kompetentního kandidáta, který reprezentuje i koaliční program vznikající vlády.

Podle Peksy by Piráti na nominaci měli trvat. "Při vší úctě k prezidentskému úřadu soudím, že dle ústavy panu prezidentovi po tom, kdo má být ministrem zahraničí, nic není. Česká republika je parlamentní demokracie a je odpovědností předsedy vlády zajistit, aby ministři úřadovali a konali to, pro co občané ve volbách hlasovali," poznamenal.

"Jestli kvůli tomu pan premiér bude muset podat ústavní žalobu na pana prezidenta, je to z mého pohledu zcela v pořádku a nutné, má-li mít alespoň základní respekt svých koaličních partnerů," dodal Peksa, který byl proti vstupu Pirátů do vlády.

Zeman v polovině listopadu řekl televizi Nova, že předpokládá, že bude vetovat návrh na jednoho ministra nově vznikající vlády. Spekulovalo se o tom, že tím, ke komu je prezident kritický, je právě Lipavský. Bývalý pirátský poslanec se v úterý na opakované otázky novinářů k záležitosti konkrétně nevyjádřil, situaci nekomentoval ani Hrad.

Podle ústavy prezident jmenuje předsedu vlády "a na jeho návrh jmenuje ostatní členy vlády a pověřuje je řízením ministerstev nebo jiných úřadů". O možnosti vetování návrhu premiéra se ústava nezmiňuje. Předseda KDU-ČSL a kandidát na vicepremiéra a ministra práce a sociálních věcí Marian Jurečka řekl, že pokud by Zeman nevyhověl návrhu na jmenování nové vlády, porušil by ústavu, a obratem by proto následovala kompetenční žaloba k Ústavnímu soudu.

"Prezident nemá žádné právo brát si republiku za rukojmí. Už takto zdržuje jmenování legitimní vlády opírající se o jasnou sněmovní většinu. Česká republika je parlamentní, nikoliv prezidentskou demokracií. Premiér Fiala by se měl projevit jako silný a zásadový premiér, který stojí za vládou práva," uvedl místopředseda strany Vojtěch Pikal. Podle něho by Piráti neměli ustupovat z nominace Lipavského.

Místopředseda Pirátů Radek Holomčík nemá informace z úterního jednání, na nominaci Lipavského ale trvá. "Jan Lipavský je dobrý kandidát na ministra zahraničí. Nevidím důvod nominaci měnit. O dalším postupu není potřeba spekulovat," uvedl bývalý pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík. Na nominaci trvá i první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová.

"Jan Lipavský je vhodný a kompetentní kandidát na ministra zahraničních věcí. Vystudoval mezinárodní teritoriální studia. Čtyři roky odváděl skvělou práci jako místopředseda zahraničního výboru a také člen meziparlamentní skupiny přátel. Má za sebou nespočet zahraničních misí a širokou síť kontaktů v diplomatickém prostředí. Nevidím žádný důvod, proč by pan Lipavský nemohl být ministrem," napsal ČTK šéf jihočeských Pirátů Lukáš Kolářík.

Podle něj je možné, že Zeman má výhrady k jinému kandidátovi. "Ústava hovoří jasně a nedává panu Zemanovi žádný manipulační prostor. Pokud na návrh premiéra nejmenuje některého z ministrů, měl by pan Fiala využít všechny možnosti, které má, aby jasně ukázal, že kompetence vybírat ministry své vlády má on," dodal.

Také podle bývalého poslance Františka Navrkala je nutné trvat na nominaci Lipavského. Obsah úterní schůzky se Zemanem nezná. "Pokud by Zeman postupoval v rozporu s ústavou, je namístě iniciovat kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu," dodal.

Bývalý poslanec Ondřej Polanský ČTK napsal, že není zatím příliš co komentovat, protože nikdo zatím neudělal žádný krok. "Na tahu je teď prezident a podle jeho (ne)konání se uvidí, jaká bude reakce," sdělil. Bližší informace nemá, čerpá je výhradně z médií.

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

V Česku přibylo za týden téměř 1500 nových případů černého kašle

15.04.2024 16:02 V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní…

Volby do Sněmovny by vyhrálo hnutí ANO

14.04.2024 21:23 Podle posledního průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT) by opoziční hnutí ANO vyhrálo…

Schillerová si nedokáže představit, že by ANO vytvořilo vládu s SPD

14.04.2024 16:00 Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava…

V pražské ZOO se letos narodila již druhá gorila

12.04.2024 09:41 V noci na dnešek přišlo na svět v pražské zoologické zahradě další mládě gorily nížinné. Jeho…

Česká pomoc Ukrajině bude pokračovat, ujistil Pavel Zelenského

11.04.2024 18:08 Prezident Petr Pavel ve čtvrtek osobně ujistil ukrajinského protějška Volodymyra Zelenského o…

Sněmovna schválila novou definici znásilnění

10.04.2024 12:58 Poslanecká sněmovna ve středu schválila redefinici znásilnění v trestním zákoníku ze silou…

Vážná nehoda v Polici nad Metují si vyžádala zraněné. Auto srazilo chodce

09.04.2024 18:51 Vážná nehoda se v úterý odpoledne stala v Polici nad Metují na Náchodsku. Auto u místního…

Související:

Nejnovější