ČNB se zachovala jako nezávislá instituce, ocenila opozice

Česká národní banka se podle opozičních politiků oslovených ČTK zachovala při dnešním zvýšení základní úrokové sazby o 0,75 procentního bodu na 1,5 procenta jako nezávislá instituce. Předseda Pirátů Ivan Bartoš, šéf lidovců Marian Jurečka i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v té souvislosti kritizují, že se rozhodnutí banky snažili ovlivnit premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Bartoš ČTK napsal, že ČNB neměla jinou možnost, než krotit inflaci zdražováním úvěrů a hypoték. "O to víc zaráží, že se premiér s ministryní financí snažili banku ovlivňovat a přesvědčovat ji, aby úrokové sazby nezvedala, ačkoli inflace zrychluje i v okolních zemích. ČNB se dnes zachovala jako skutečně nezávislá instituce," uvedl.

Jurečka uvedl, že jako politik nemá ambici mluvit do rozhodnutí ČNB. "Na rozdíl od premiéra a ministryně financí, kteří evidentně nehájí zájmy občanů, ale Agrofertu," zmínil holding ze svěřenských fondů premiéra Babiše.

Poslanec ODS Jan Skopeček uvedl, že ČNB neměla kvůli rychle rostoucí míře inflace mnoho jiných možností. "Míra inflace je výrazně nad cílem ČNB a pokud nechceme, aby se prostřednictvím vyšších inflačních očekávání stala vysoká míra inflace trvalým jevem, muselo k tomuto kroku dojít," uvedl. Ocenil, že ČNB projevila nezávislost a nedala na nevyžádané rady Schillerové.

"Bankovní rada ČNB není Strakova akademie ani Agrofert. Andreji Babišovi asi nedochází, že rada nesmí přijímat pokyny od kohokoliv, včetně ministryně financí," napsala ČTK Pekarová Adamová. Ústavní povinností ČNB je péče o cenovou stabilitu, nikoliv o soukromé zájmy předsedy vlády, který si hlídá prosperitu svého zadluženého byznysu, doplnila.

Rozhodnutí ČNB podle ní s sebou samozřejmě nese některé nepříjemné dopady. "Ale jsem ráda, že si zachovává navzdory velkému tlaku svou nezávislost. V Česku dochází k jednomu z nejdynamičtějších zdražování v EU a příčinou je mimo jiné i nezodpovědná vládní politika. Mít premiéra, který sám dluží desítky miliard, je nevýhodné pro peněženku každého z nás," doplnila.

Šéf STAN Vít Rakušan řekl, že nezávislá ČNB má jasně stanovené cíle. "Jedním je inflace na úrovni dvou procent. ČNB chce tímto krokem omezit další příliv peněz do ekonomiky a zmírnit inflaci. Zároveň se dá očekávat posílení koruny a tudíž zlevnění dovozu a nižší tržby exportérů. Všechny tyto faktory jsou protiinflační," napsal Rakušan. Uvítal by zároveň, aby měla vláda ambici s inflací něco dělat. "To první, na co by měla přistoupit, je začít s konsolidací veřejných financí," doplnil.

Předseda SPD Tomio Okamura ČTK napsal, že jde o dost vysoký nárůst. "Vyšší úroková míra zdraží úvěry. Možná by by to mohlo trochu zmírnit raketový růst cen nemovitostí, ale také se zdraží firemní úvěry, takže na to doplatí hlavně podnikatelé," dodal.

Při hrozbě rychlého nárůstu inflace je podle předsedy komunistů Vojtěcha Filipa takové zvýšení úrokových sazeb možným a pochopitelným krokem. "Výsledky je ovšem třeba hodnotit nejpozději do tří měsíců, aby se efekt vyhodnotil," sdělil ČTK Filip.

Ministryně Schillerová na twitteru uvedla, že považuje za příčinu inflace v Česku nedostatek surovin, materiálů, zboží i lidské práce, a že řešení situace nevidí v navyšování sazeb. "Příčinou inflace je nedostatek surovin, materiálů, zboží i lidské práce," uvedla na twitteru. Řešení nevidí v navyšování sazeb. "Aktuálně nepotřebujeme dusit ekonomiku striktním dodržováním učebnicových pouček," míní.

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

V Česku přibylo za týden téměř 1500 nových případů černého kašle

15.04.2024 16:02 V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní…

Volby do Sněmovny by vyhrálo hnutí ANO

14.04.2024 21:23 Podle posledního průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT) by opoziční hnutí ANO vyhrálo…

Schillerová si nedokáže představit, že by ANO vytvořilo vládu s SPD

14.04.2024 16:00 Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava…

V pražské ZOO se letos narodila již druhá gorila

12.04.2024 09:41 V noci na dnešek přišlo na svět v pražské zoologické zahradě další mládě gorily nížinné. Jeho…

Česká pomoc Ukrajině bude pokračovat, ujistil Pavel Zelenského

11.04.2024 18:08 Prezident Petr Pavel ve čtvrtek osobně ujistil ukrajinského protějška Volodymyra Zelenského o…

Sněmovna schválila novou definici znásilnění

10.04.2024 12:58 Poslanecká sněmovna ve středu schválila redefinici znásilnění v trestním zákoníku ze silou…

Vážná nehoda v Polici nad Metují si vyžádala zraněné. Auto srazilo chodce

09.04.2024 18:51 Vážná nehoda se v úterý odpoledne stala v Polici nad Metují na Náchodsku. Auto u místního…

Související:

Nejnovější