ČNB začala intervenovat na devizovém trhu proti oslabování koruny

Česká národní banka začala intervenovat na devizovém trhu proti oslabování koruny. ČNB má v mezinárodním srovnání vysoké devizové rezervy, jejichž využití ve výjimečné situaci, jaká momentálně nyní je, je plně opodstatněné, uvedla banka na internetu.

CZK

"Tento krok je plně v souladu s předchozí komunikací ČNB. Ta zdůrazňovala připravenost centrální banky reagovat na nadměrné výkyvy kurzu jejími nástroji, a to v souladu s režimem řízeného plování kurzu," uvedla banka. Další podrobnosti k operacím na podporu koruny banka nebude sdělovat.

Koruna vůči oběma hlavním světovým měnám prudce oslabuje zhruba od pondělí 21. února. Tehdy ruský prezident Vladimir Putin podepsal dokumenty uznávající nezávislost území na východě Ukrajiny ovládaných proruskými separatisty, samozvané Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky. Ve čtvrtek 24. února pak Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu. Aktuálně je kurz koruny zhruba 25,85 koruny za euro.

Naposledy centrální banka intervenovala na devizovém trhu v rámci kurzového závazku v letech 2013 až 2017. Tehdy ovšem působila na trhu proti posilování koruny a kurz tak držela kolem 27 korun za euro.

Česká měna dnešní obchodování začala dalším oslabováním, po oznámení intervencí České národní banky ale obrátila směr. Kolem 11:00 byla proti čtvrtečnímu závěru k euru silnější o 15 haléřů na 25,62 Kč/EUR, vůči dolaru si polepšila o pět haléřů na 23,24 Kč/USD. Vyplývá to z informací na serveru Patria Online.

Analytici: ČNB nenechá oslabit českou měnu pod 26,00 Kč za euro

Česká národní banka zřejmě nenechá oslabit českou měnu pod 26,00 Kč za euro, uvedli analytici oslovení ČTK. ČNB začala dnes intervenovat na devizovém trhu proti oslabování koruny. Česká měna zareagovala posílením, po 14:30 se obchodovala za 25,72 Kč za euro.

"ČNB se prozatím daří držet českou měnu pod hladinou 26,00 Kč/EUR, kam se koruna podívala 2. března. Zdá se tedy, že hladinu 26,00 Kč/EUR bude centrální banka bránit jako maximálně možnou a prodejem deviz z vlastních rezerv bude korunu udržovat pod touto hranicí," řekl ČTK analytik Purple Trading Jaroslav Tupý.

ČNB se rozhodla korunu bránit intervencemi na trhu při zachování režimu 'řízeného plování' kurzu (managed floating). "To znamená, že nedává trhu žádný závazek bránit kurz na konkrétní úrovni. Na druhou stranu tím, že kurz začala bránit v okolí 25,90 Kč/EUR, dala poměrně jasně najevo, že oslabování za hranici 26,00 Kč za euro je pro ni těžko představitelné," uvedl analytik Patria Finance Jan Bureš.

Za poslední dva týdny tuzemská měna vůči euru ztratila asi šest procent hodnoty. Jde především o reakci na rusko-ukrajinský konflikt, který se na finanční trzích projevil nárůstem rizikové averze a tlakem na odliv kapitálu z rozvíjejících se trhů, mezi které patří i trh s českou korunou. Cílem kroků centrální banky je trh s korunou stabilizovat, upozornil analytik Komerční banky Martin Gürtler. Výprodejní tlak je patrný u všech měn středoevropského regionu. Na devizový trh tento týden vstoupila i polská centrální banka. Připravenost k tomuto kroku vyjádřila i maďarská centrální banka.

Jde o logický krok vzhledem k aktuální míře inflace, velikosti devizových rezerv a posledním krokům centrální banky, které byly namířeny především proti zrychlují inflaci, doplnil analytik XTB Štěpán Hájek. Česká koruna je podle něj poslední dny nejen v rukou zahraničních investorů, kteří stahují svůj kapitál z regionálních měn kvůli konfliktu na Ukrajině, ale také krátkodobých spekulantů sázejících na změnu kurzu. Prozatím jde převážně o signál trhům, že je banka připravena proti dalšímu oslabení razantněji zakročit a pomoci tako brzdit inflaci, poznamenal.

Koruna vůči oběma hlavním světovým měnám prudce oslabovala zhruba od pondělí 21. února. Tehdy ruský prezident Vladimir Putin podepsal dokumenty uznávající nezávislost území na východě Ukrajiny ovládaných proruskými separatisty, samozvané Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky. Ve čtvrtek 24. února pak Rusko vojensky zaútočilo na Ukrajinu.

Témata: ČNB | CZK

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější