Dimorphos, do kterého narazila sonda NASA, za sebou nyní vleče tisíce kilometrů úlomků

Malý měsíc Dimorphos, do kterého na konci září cíleně narazila sonda americké vesmírné agentury NASA v rámci mise planetární obrany, za sebou nyní vleče tisíce kilometrů dlouhý pás úlomků. Výjev, na kterém Dimorphos vypadá jako kometa s dlouhým chvostem, zachytili astronomové teleskopem v Chile.

Měsíc Dimorphos za sebou nyní vleče tisíce kilometrů dlouhý pás úlomků

Sonda DART při prvním testu obrany před vesmírným tělesem zasáhla 27. září měsíc planetky Didymos vzdálený asi 11 milionů kilometrů od Země. Dimorphos svou planetku před kolizí oběhnul za 11 hodin a 55 minut, tato doba se po střetu se sondou má zkrátit až o deset minut, což ovlivní trajektorii obou těles. Nakolik byla mise úspěšná, nyní vědci zjišťují pomocí teleskopů.

Náraz sondy vymrštil do vesmíru úlomky kamene, které se nyní za planetkou táhnou do vzdálenosti až 10.000 kilometrů. Podle vědců se budou rozptylovat dál a dál, dokud se úplně neztratí v prostoru.

"V tu chvíli to bude materiál podobný jakémukoliv jinému prachu, který poletuje sluneční soustavou," řekl agentuře AP astronom Matthew Knight z výzkumné laboratoře amerického námořnictva (NRL).

Sonda DART, která na svou misi vyrazila ze Země loni v listopadu, byla při čelní srážce zničena. Cílem projektu za 325 milionů dolarů bylo vychýlit dráhu planetky a zjistit výsledky takového snažení. Poznatky vědci použijí pro případ, že by k Zemi mířila nebezpečná planetka. Dimorphos a Didymos pro naší planetu hrozbu nepředstavovaly a podle NASA Zemi neohrozí ani po nárazu sondy.

Témata: NASA | asteroid | vesmír

Související:

Nejnovější