Evropanům kvůli incidentu v Norsku přechodně výrazně zdražil plyn

Velkoobchodní cena zemního plynu pro evropský trh se dopoledne zvýšila téměř o deset procent nad 173 eur za megawatthodinu (MWh). Obchodníci tak reagovali na zprávy o incidentu v Norsku, kde úřady nechaly kvůli neupřesněnému incidentu evakuovat jedno z největších zařízení na zpracování plynu v Evropě.

Ilustrační fotografie.

Policie později bez bližších podrobností oznámila, že incident je vyřešen, a ceny začaly z denních maxim sestupovat. K růstu cen plynu přispívají i stávky v energetickém sektoru ve Francii.

Energetická infrastruktura v Evropě je cílem zvýšeného zájmu vzhledem k tomu, že několik explozí koncem září poničilo podmořské plynovody Nord Stream 1 a 2, které vedou z Ruska do Německa. Tento incident se stále vyřešuje a podle dosavadních zjištění vyšetřovatelů nelze vyloučit sabotáž. Na trhu tak panuje napětí kvůli obavám z dalšího narušení dodávek energetických surovin na evropský trh.

Krátce před polednem se termínový kontrakt na plyn s dodáním v listopadu ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku prodával zhruba za 161 eur (3955 Kč) za megawatthodinu, a proti předchozímu dni tak vykazoval růst o necelé jedno procento. Ceny v TTF jsou pro evropský trh určující.

Ceny se dopoledne skokově zvýšily po zprávě o evakuaci zařízení Nyhamna na západě Norska. Tam proudí plyn z hlubokomořského projektu Ormen Lange, který se nachází v norském kontinentálním šelfu. Jde o klíčové pole, které je důležité pro zásobování velké části západní a severní Evropy, včetně Británie.

Norská policie dopoledne bez dalších podrobností informovala, že nejasná situace panuje také v okolí projektu Ormen Lange, tedy nejen na pevnině v zařízení Nyhamna, kde se plyn zpracovává, ale i v oblasti, kde se těží. Povolány tam byly vyzbrojené bezpečnostní složky.

Cena plynu se začala výrazněji zvyšovat loni na podzim, kdy se megawatthodina v TTF prodávala zhruba za 40 eur. Do konce loňského roku cena přechodně vystoupila nad 130 eur/MWh, než se v lednu vrátila k 60 eurům. Podle analytiků patří k hlavním příčinám politika Evropské unie a její snaha co nejrychleji se zbavit fosilních paliv bez adekvátní náhrady. Další skokový růst přišel na konci února po ruské invazi na Ukrajinu.

Témata: zemní plyn

Související:

Nejnovější