Světoví politici odsuzují a neuznávají ruské vyhlášení anexe části Ukrajiny

Evropská rada ve společném prohlášení rozhodně odsoudila "nelegální anexi ukrajinského území Ruskem". Tento krok podle unijních představitelů porušuje právo Ukrajiny na nezávislost a suverenitu a Rusko jím ohrožuje globální bezpečnost. Nizozemsko tuto anexi nikdy neuzná, uvedl premiér Mark Rutte. Británie si na protest proti anexi předvolala ruského velvyslance v Londýně, uvedla agentura Reuters. Německý kancléř Olaf Scholz a francouzský prezident Emmanuel Macron budou o nejnovějším dění na Ukrajině osobně jednat v pondělí, oznámil Elysejský palác. Anexi odsoudili také vysocí představitelé Spojených států, Itálie, Švédska nebo Ukrajiny.

Olaf Scholz

Ruský prezident Vladimir Putin dnes v Kremlu podepsal smlouvy o připojení čtyř ukrajinských regionů k Ruské federaci. Spolu s ním tak při ceremoniálu učinili zástupci těchto Ruskem okupovaných a ovládaných oblastí. Mezinárodně neuznané Doněcká lidová republika a Luhanská lidová republika a rovněž Chersonská a Záporožská oblast dohromady představují zhruba 15 procent rozlohy celé Ukrajiny.

"Důrazně odmítáme a jednoznačně odsuzujeme nezákonnou anexi. (...) Rusko záměrně podkopává mezinárodní řád založený na pravidlech a hrubě porušuje základní práva Ukrajiny na nezávislost, svrchovanost a územní celistvost, což jsou základní zásady zakotvené v Chartě OSN a v mezinárodním právu, a ohrožuje tím globální bezpečnost," uvedla v prohlášení Evropská rada. Takzvaná referenda byla jen zinscenovanou záminkou pro další agresivitu Ruska a jejich výsledek nemá žádnou právní závaznost, zdůrazňuje rada.

"Nelegální anexe vyhlášená Putinem nic nezmění. Všechna území nelegálně okupovaná ruskými útočníky jsou a vždy budou ukrajinskou zemí," napsala na twitteru předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Americký prezident Joe Biden dnes odsoudil "podvodný pokus o anexi suverénního ukrajinského území" a slíbil, že Washington sjednotí mezinárodní komunitu a požene Rusko k odpovědnosti. Ve stejném projevu šéf Bílého domu ohlásil rozšíření protiruských sankcí o dalších téměř 1000 osob a firem spojených s kremelským režimem.

"Putin se snaží získat území, které nemá pod kontrolou ani fyzicky. Pro Ukrajinu se nic nemění: pokračujeme v osvobozování naší země a našeho lidu, obnovujeme naši územní celistvost," napsal na twitteru ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Nizozemsko dnes vyhlášenou anexi neuzná, stejně jako neuznává anexi Krymu, řekl premiér Rutte novinářům v Haagu.

Británie si na protest proti anexi předvolala ruského velvyslance v Londýně a na twitteru zveřejnila názvy anektovaných území v modrožlutých barvách s titulkem, že patří Ukrajině. Bývalý britský premiér Boris Johnson na twitteru napsal, že "svět nikdy nesmí přijmout napodobeniny referenda ani (Putinův) krutý a nelegální pokus o kolonizaci Ukrajiny".

Poslední kroky Ruska dnes odsoudilo také řecké ministerstvo zahraničí nebo vítězka italských voleb a pravděpodobná budoucí premiérka Giorgia Meloniová. "Putinovo referendum je fraška bez jakékoli právní a politické hodnoty," uvedla Meloniová v prohlášení. "Putin opět demonstruje svou neoimperialistickou vizi sovětského typu, která ohrožuje bezpečnost celého evropského kontinentu," napsala krajně pravicová politička, které komentáře na sociálních sítích vyčítají její dřívější pozitivní hodnocení šéfa Kremlu.

Ruskem organizované hlasování o připojení "není nic jiného než absolutní fraška," uvedla švédská premiérka Magdalena Anderssonová a důrazně odsoudila anexi, píše Reuters.

"Tento krok Ruské federace, včetně mobilizace a nezodpovědných jaderných hrozeb, povede pouze k ještě větší eskalaci konfliktu," uvádí se v prohlášení představitelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Anexi ukrajinských území Moskvou mají za nezákonnou a nepřijatelnou a vyzvali Rusko, aby se stáhlo.

Ministři zahraničí zemí skupiny G7 odsoudili Ruskem vyhlášenou anexi jako "nové dno" války a slíbili, že proti Moskvě podniknou další kroky. Představitelé Kanady, Francie, Německa, Itálie, Japonska, Británie, USA a EU slíbili další sankce proti všem, kdo politicky nebo ekonomicky podporují toto porušování mezinárodního práva, ať už jsou v Rusku či jinde, cituje prohlášení Reuters.

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Orbánovo Maďarsko čelí podezření, že skrývá Bolsonara

26.03.2024 10:02 Bývalý brazilský prezident Jair Bolsonaro byl nedávno dva dny hostem na maďarském velvyslanectví v…

Související:

Nejnovější