Federální regulace zbraní se v USA ani po dalším útoku na školu nečeká

Jak je ve Spojených státech už několik let pravidlem, i tentokrát po hromadném zabíjení spáchaném střelnou zbraní volají představitelé Demokratické strany po regulaci jejich prodeje. Ovšem pravděpodobnost, že jakákoli reforma projde Kongresem, se po útoku v texaském městečku Uvalde zdá stejně mizivá, ne-li mizivější, než byla před skoro deseti lety po masakru na jiné základní škole v Connecticutu, píše agentura AP.

Zbraně, ilustrační fotografie (Foto: Jay Rembert)

Podle webu Politico už i mnozí demokraté vyjadřují rezignaci.

Jejich plány na zpřísnění pravidel kolem držení zbraní opakovaně narážejí na odpor Republikánské strany, ať už jde o prověřování zákazníků při nákupech nebo zákaz prodeje útočných pušek. Republikáni, bez jejichž podpory dlouhodobě nemají restrikce v Kongresu šanci na úspěch, se přiklánějí k širokému výkladu druhého dodatku americké ústavy, který se týká práva držet zbraně. Bezprostředně po úterním útoku, při němž střelec na texaské škole zabil nejméně 21 lidí včetně 19 dětí, se zásadní změna politických možností nerýsovala.

"Úterní děsivé události přinesly obvyklé volání po modlitbách a spravedlnosti pro oběti ze strany republikánů, zatímco demokraté přidávali požadavky legislativních kroků kolem bezpečnosti zbraní. Ale nic nenasvědčovalo tomu, že by nastala shoda ohledně toho, co lze udělat v zájmu prevence těchto incidentů," shrnuje vývoj televize CNN. Podotýká, že případy masové střelby se aktuálně v USA opakují každý týden, "někdy den co den".

Zatímco demokraté v čele s prezidentem Joem Bidenem v noci na dnešek volali po zpřísnění zákonů o zbraních, republikánští politici mluvili o zpřísňování bezpečnostních opatření přímo ve školách. "Nejefektivnějším způsobem, jak udržet děti v bezpečí, je ozbrojená policie na půdě školy," řekl texaský senátor Ted Cruz. Média podotýkala, že měl naplánované vystoupení na víkendové výroční konferenci lobbistické skupiny Národní asociace držitelů střelných zbraní (NRA), která je považována za zásadní součást odporu proti regulačním snahám.

Dalším faktorem jsou ovšem nálady americké veřejnosti. Podle průzkumů sice většina Američanů podporuje zpřísnění zákonů, ovšem tato většina se zřejmě v posledních letech zmenšila a spadla téměř k 50procentní hranici. Podpora se zdá být vyšší u konkrétních opatření, jako je již zmíněný zákaz útočných pušek, i zde jsou ovšem propastné rozdíly mezi voliči dvou velkých stran. Podle průzkumu agentury Pew Research Center v dubnu roku 2021 podporovalo zpřísnění zákonů jen 20 procent republikánských či spíše republikánských voličů.

I proto pravděpodobně republikánští představitelé v Kongresu nevyslyší úterní Bidenovu výzvu, že "je čas konat". Bez jejich podpory nemůže žádný návrh v této oblasti projít Senátem, který sice kontrolují demokraté, ovšem nemají dostatek hlasů na překonávání obstrukcí. To s největší pravděpodobností bude platit i po listopadových volbách do Kongresu, naopak se očekává, že v nich demokrati část křesel ztratí.

Mnozí demokraté po úterním útoku v Texasu uváděli, že jsou smíření s tím, že se nic nezmění, píše Politico. Do této skupiny rozhodně nepatří senátor Chris Murphy, který před deseti lety coby kongresman za jeden z obvodů v Connecticutu byl s rodinami dětí zastřelených na základní škole Sandy Hook.

"Co tady děláme? Co tady děláme?" řekl v úterý večer na půdě Senátu, když se obracel na kolegy. "Máme víc masových střeleb než dní v roce. Naše děti žijí ve strachu. (...) Proč tady jste, když ne kvůli řešení tak existenčního problému, jako je tohle? (...) Tohle se děje jenom v téhle zemi, nikde jinde," pokračoval Murphy.

Novinářům poté řekl, že věří, že "za správných podmínek" by se našel dostatek republikánů, kteří by pomohli demokratům prolomit obstrukce a prosadit nějakou formu regulace. "Nerozumím, proč si tady lidi myslí, že jsme bezmocní. Jsem neskutečně ochotný udělat první poslední pro nalezení kompromisu," cituje jej Politico.

Témata: zbraně | USA

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok

14.04.2024 11:37 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok. IDF…

Írán provedl odvetný útok na Izrael, vypustil desítky bezpilotních dronů a…

14.04.2024 08:45 Televizní vysílání v sobotu večer ukázalo, že Íránské Revoluční gardy provedly odvetný útok na…

Související:

Nejnovější