Fiala chce v příští vládě člověka, který bude koordinovat evropskou politiku

Česká republika potřebuje na vládní úrovni lépe koordinovat evropskou politiku. Nyní to dělá nedostatečně, a často proto nedokáže prosadit své zájmy v Bruselu, řekl kandidát koalice Spolu na premiéra Petr Fiala (ODS) v dnešním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Petr Fiala.

Nynější pozice státního tajemníka pro evropské záležitosti není podle něj dostatečně silná, evropskou agendu by měl řídit a koordinovat přímo člen vlády. S návrhem na zřízení vládního postu pro evropské záležitosti půjde na jednání Spolu s Piráty a STAN o novém vládním uspořádání.

Strany formující se vládní koalice zatím strukturu budoucího kabinetu neřešily, upozornil Fiala. Jako kandidát na premiéra je přesvědčen o tom, že evropská politika České republiky potřebuju změnu, a to nejen s blížícím se předsednictvím Prahy v EU. Bude proto navrhovat, aby podobně jako v některých jiných zemích fungoval i v české vládě ministr pro evropskou politiku. Je třeba zvýšit akceschopnost země v Evropě, řekl. Záleží ale na dohodě ve vznikající koalici o podobě příští vlády, dodal.

Česká republika se svého historicky druhého předsednictví ujme 1. července 2022. Evropská politika je nyní zejména v kompetenci premiéra, přípravy na předsednictví koordinuje Úřad vlády, část spadá i pod ministerstvo zahraničí.

Místopředsedou vlády pro evropské záležitosti, který se podílel na prvním českém předsednictví Evropské unii v roce 2009, byl současný europoslanec ODS Alexandr Vondra. Soudí, že je třeba vrátit české diplomacii vliv a respekt, které podle něj během působení ministrů za ČSSD v Černínském paláci ztratila. V pořadu televize CNN Prima News Partie Terezie Tománkové dnes Vondra řekl, že ministerstvo zahraničí musí začít pracovat profesionálně, ne jako dosud "se personálně zabetonovat pod pláštíkem zákona o státní službě". Ambici řídit ministerstvo zahraničí Vondra nemá, uvedl. "Jsem už starší člověk, nepotřebuji si hladit svoje ego," poznamenal s tím, že uvítá každého, kdo úřadu respekt, vliv a profesionální řízení zase vrátí.

Média spekulovala o tom, že by na ministerstvo zahraničí mohl zamířit místopředseda lidovců Ondřej Benešík, případně starosta Prahy 6 Ondřej Kolář z TOP 09, objevilo se i jméno diplomata a někdejšího primátora Hradce Králové Martina Dvořáka (STAN).

Programové týmy dvou dosud opozičních koalic v těchto dnech jednají o šesti základních oblastech, dohodu o programu chtějí mít hotovou do 8. listopadu, kdy se sejde nově zvolená Sněmovna a dosluhující vláda podá demisi. Fakt, že pět stran těchto koalic obsadí dohromady 108 křesel, bere Fiala jako důkaz obrovské důvěry voličů a velký závazek i vůči těm, kteří tyto strany nevolili. Zdůraznil ale, že zatím přistupuje k úvahám o nové vládě s pokorou, protože on ani nikdo jiný nemá od prezidenta Miloše Zemana, který se léčí v Ústřední vojenské nemocnici, pověření jednat o sestavení kabinetu. Chce podle svých slov respektovat i silný výsledek hnutí ANO, které obsadí 72 poslaneckých křesel, tedy o jedno víc, než má Spolu. I když bude mít každá strana koalice Spolu svůj vlastní poslanecký klub, v klíčových otázkách budou poslanci ODS, lidovci a TOP 09 hlasovat či postupovat jednotně, řekl Fiala.

Témata: Petr Fiala (ODS)

Fico je na operačním sále tři a půl hodiny. Jeho stav je vážný

15.05.2024 21:07 Slovenský premiér Robert Fico, který utrpěl při středečním atentátu průstřel břicha, je na…

Atentát na Fica měl spáchat jednasedmdesátiletý spisovatel

15.05.2024 18:04 Atentát na slovenského premiéra Roberta Fica měl spáchat jednasedmdesátiletý spisovatel a básník…

Slovenského premiéra Fica postřelili po jednání vlády

15.05.2024 15:31 Slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) někdo ve středu postřelil, informovala agentura TASR.…

Meteorologové nově varovali i před silným větrem v Česku

15.05.2024 14:34 K hrozbě požárů se uprostřed týdne přidává ještě silný vítr. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ)…

Zelenskyj ruší cesty do Evropy kvůli dění na Ukrajině

15.05.2024 12:42 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle zdrojů ze španělské královské rodiny zrušil svou…

USA plánují poskytnout nové zbraně a munici Izraeli

15.05.2024 09:04 Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena údajně klíčovým zákonodárcům oznámila, že Izraeli…

Polsko podle Tuska překazilo sabotáže

14.05.2024 21:39 Polsko v posledních měsících překazilo sabotáže i pokusy o založení požárů, uvedl v pondělí bez…

Jaromír Soukup prodal i zbývající podíl v Empresa Media

14.05.2024 18:16 Jaromír Soukup už není ani spoluvlastníkem vydavatelství Empresa Media, do kterého patří i TV…

Na Ukrajinu už proudí nová americká pomoc, řekl Blinken v Kyjevě

14.05.2024 14:49 Americký ministr zahraničí Antony Blinken na úterním setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem…

Varování před požáry prodlouženo. Platit bude až do pátku

14.05.2024 12:12 Meteorologové už v úterý prodloužili platnou výstrahu před nebezpečím požárů na většině území České…

Související:

Nejnovější