Fiala k demonstraci v Praze: Svolaly ji síly, které se hlásí k proruské orientaci

Dnešní demonstraci na Václavském náměstí, které se účastní desítky tisíc lidí, svolaly síly, které se hlásí k proruské orientaci, mají blízko k extrémním pozicím a jsou proti zájmům ČR, řekl novinářům premiér Petr Fiala (ODS). Místopředseda vlády a ministr vnitra Víta Rakušan (STAN) na twitteru uvedl, že bere vážně obavy lidí, kteří na demonstraci přišli. Řešení situace ale podle něj neleží v příklonu k Putinovu Rusku.

Petr Fiala

Podle policie se na dnešní protivládní demonstraci sešlo 70.000 lidí. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš uvedl, že ho tak vysoký počet nepřekvapil, nedivil by se, kdyby jich příště přišlo víc.

Premiér v rámci kampaně před komunálními volbami cestuje po středních Čechách. "Je jasné, že ruská propaganda a dezinformační kampaně se objevují na našem území opakovaně a někdo jim prostě podléhá," uvedl Fiala v Líbeznicích u Prahy. Dodal, že každý má právo vyjádřit své postoje a demonstrovat. "Interpretace událostí, které jsem já měl zatím možnost vidět, ukazují na silně proruské postoje, a podle mě to neodpovídá tomu, co jsou zájmy České republiky a našich občanů," doplnil Fiala.

Předsedu vlády za jeho slova na twitteru kritizoval šéf největší odborové centrály v zemi Josef Středula. "Znevažovat všechny účastníky bez důkazů jsem si už zažil v roce 2012 u vlády ODS. Jdete stejně špatnou cestou, pane premiére," napsal předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS).

Dnešní demonstrace byla podle Středuly zejména výsledkem špatné práce vlády a obav lidí z budoucnosti. Pokud kabinet nezačne konat na ochranu lidí a firem, tak budou demonstrace nejenom pokračovat, ale naberou na síle, dodal.

Ani lídra opozičního hnutí ANO Babiše by nepřekvapilo, kdyby příště na protivládní demonstraci přišlo ještě více lidí. "Jezdím posledních pár měsíců po celé zemi a slyším, jak jsou lidi zoufalí a naštvaní. Doufám, že to vidí i předsedové pětikoalice, kteří se po svých projevech ve Sněmovně při vyjadřování nedůvěry vládě tak arogantně usmívali," napsal Babiš na facebook. Vláda podle něj svou arogancí, neschopností a bezradností prohrává ve městech a na ulicích, i když ve Sněmovně má většinu. Opozice tento týden neuspěla s pokusem o vyslovení nedůvěry vládě.

Ministr vnitra Rakušan dnes uvedl, že bere vážně obavy lidí, kteří na demonstraci přišli. "Proto pracujeme na řešeních, která strach lidí z budoucnosti zmírní. Ta řešení ale neleží v příklonu k Putinovu Rusku, v tom se s řečníky neshodnu," uvedl vicepremiér. Zároveň varoval, že je třeba nedopustit rozdělení veřejnosti. "Rozkol společnosti je jeden z cílů hybridní války, které čelíme," napsal Rakušan na twitteru.

Občany, kteří zažívají těžké časy a bojí se, je třeba brát vážně a naslouchat jim i podle předsedkyně vládní TOP 09 Markéty Pekarové Adamové. "Pokud od nás ale někdo očekává příklon k zločinnému ruskému režimu, nedočká se," napsala na twitteru.

Protest s názvem Česká republika na 1. místě byla společnou akcí organizací, politických stran a občanů, kteří nesouhlasí se současnou politikou a chtějí změnu. Hlavním požadavkem organizátorů je demise vlády a vypsání nových voleb.

Feriho čeká v dubnu odvolací jednání soudu

28.03.2024 19:41 V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění.…

Zemanův stav se nadále zlepšuje, odhad termínu propuštění ale nezná

28.03.2024 17:06 Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle…

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Související:

Nejnovější