Fiala nechtěl komentovat, zda se uskuteční summit EU na Pražském hradě

Vláda zjišťuje, zda je na české předsednictví v Evropské unii vyčleněno dost peněz a lidí. I proto premiér Petr Fiala (ODS) nechtěl komentovat, zda se uskuteční summit na Pražském hradě, jak měl prezidentu Miloši Zemanovi slíbit bývalý premiér Andrej Babiš (ANO).

Petr Fiala (ODS)

Fiala to dnes řekl televizi CNN Prima News. Komentoval i otázku volby nového prezidenta. Chtěl by, aby minimálně koalice Spolu navrhla společného kandidáta, který bude mít možnost oslovit širší vrstvy obyvatel.

Česko bude Evropské unii předsedat v druhé polovině letošního roku. Vláda ANO a ČSSD v srpnu navýšila rozpočet předsednictví o 200 milionů na 1,4 miliardy korun. Podle Fialy ale není jasné, zda vyčleněné peníze budou stačit. Vyjádřil pochybnosti i nad dostatečným personálním zajištěním. Ohledně podrobností k předsednictví požádal o trpělivost, vláda se jím podle něj bude nyní intenzivně zabývat. Nechtěl proto komentovat, zda se na Pražském hradě uskuteční velký summit prezidentů a premiérů zemí Evropské unie.

"Vidím předsednictví, které není dobře připraveno. Nemáme pravděpodobně ani dostatečnou personální kapacitu, nevím, jestli budou stačit finance, to budeme vědět v nejbližší době," poznamenal. Zda bude možné uspořádat třeba summit na Hradě nebo nějakou akci mimo Prahu, bude podle něj jasné v dalších týdnech. Poukázal na to, že je potřeba připravit viditelné akce, ale i pracovní jednání na úřednické úrovni. Potřeba je také připravit priority, aby bylo možné prosadit české zájmy, například v energetické politice.

V sobotu list Financial Times uveřejnil informaci, že Evropská komise (EK) navrhne zařadit jádro a zemní plyn mezi čisté zdroje energií, jak dlouhodobě Česká republika požaduje. Schvalovací proces podle Fialy ale ještě určitou dobu potrvá. Doufá, že EK v lednu návrh přijme, následně jej bude schvalovat Evropský parlament a další orgány. "Bude potřeba, aby ten výsledek byl takový, jaký ho chce mít Česká republika," poznamenal. Česko chce, aby jádro bylo mezi čistými zdroji energie a zemní plyn byl do této skupiny zařazen přechodně.

Z tzv. Green Dealu, který počítá s omezením vlivu Evropy na oteplování planety do roku 2050, není možné podle Fialy vystoupit. Dohodu označil za rámec a za cíl, ke kterému jsou nyní přijímána další rozhodnutí. "A tam je důležité, aby Česká republika měla jasnou pozici a dokázala prosadit věci, na kterých jí záleží," řekl. K odstoupení od Green Dealu vyzval prezident Miloš Zeman ve vánočním poselství. "Pokud se to nelíbilo panu prezidentovi, tak měl předcházejícího premiéra důrazně žádat, aby s něčím takovým nesouhlasil," poznamenal s tím, že Green Deal schválil Babiš.

Fiala se také vyjádřil ke zmrazení platů ústavních činitelů. Věří, že se vládní koalici návrh podaří v Parlamentu schválit tak, aby začal platit co nejdříve, ideálně od začátku února. Výše platů podle něj bude zmražena na loňské úrovni.

Okomentoval i otázku prezidentské volby, která se bude konat počátkem příštího roku. Fiala by chtěl, aby společného kandidáta navrhla minimálně koalice Spolu. Pokud podle něj bude kandidovat Babiš, bude proti němu potřeba postavit silného kandidáta, který má veřejnou zkušenost a který bude přijatelný pro širší skupiny lidí.

Vláda schválila novelu zákona, která zakazuje prodej pyrotechniky na…

24.07.2024 21:46 Vláda schválila novelu zákona, která zakazuje prodej pyrotechniky na tržištích, ve stáncích a v…

V Česku rapidně přibylo lidí se žloutenkou

24.07.2024 15:41 V loňském roce se v Česku zdvojnásobil počet případů hepatitidy typu C a E, přičemž žloutenkou typu…

Prezident Pavel se nečekaně zúčastnil zasedání vlády

24.07.2024 13:09 Prezident Petr Pavel se dnes zúčastnil zasedání vlády, kde se jednalo o zprávě týkající se…

V Dukovanech postaví dva nové bloky jihokorejská firma

17.07.2024 15:41 Dva nové bloky jaderné elektrárny v Dukovanech postaví korejská společnost Korea Hydro & Nuclear…

Českem se prohnaly silné bouřky. Voda zatopila D1, na Slovensku se na…

12.07.2024 22:09 Česko dnes odpoledne a večer zasáhly silné bouřky s prudkými srážkami, silným větrem a kroupami.…

Opozice neuspěla. Sněmovna růst poplatků za televizi a rozhlas nezamítla

12.07.2024 16:37 Opoziční hnutí ANO a SPD dnes neuspěla ve Sněmovně se snahou zamítnout vládní návrh na zvýšení…

Babiš ve Sněmovně ostře kritizoval návrh zvýšení televizních poplatků

11.07.2024 10:57 Vládní návrh na zvýšení televizních a rozhlasových poplatků dnes ve Sněmovně znovu kritizoval…

Pavel potvrdil, že lídři se shodnou na znění deklarace summitu NATO

10.07.2024 21:43 Podle prezidenta Petra Pavla, který zastupuje Česko ve Washingtonu, panuje jednomyslná shoda na…

Lednové zvýšení důchodů bude o stovky korun, potvrdil Jurečka

10.07.2024 14:32 Důchody se od ledna 2025 zvýší v průměru o 356 korun. Průměrný starobní důchod bude po řádné…

Volby by v květnu vyhrálo ANO. Babišovo hnutí má podporu třetiny voličů

10.07.2024 11:20 Sněmovní volby by v květnu vyhrálo opoziční hnutí ANO, které by volila třetina voličů. Poslance by…

Související:

Nejnovější