Fiala ocenil rozhodnutí Mlejnka rezignovat

Ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) mrzí rozhodnutí Petra Mlejnka rezignovat na post ředitele civilní rozvědky. Měl podle něj veškeré předpoklady, aby funkci vykonával dobře, což za poslední měsíc a půl dokázal svou prací. Rakušan to dnes uvedl ve vyjádření pro ČTK. Mlejnka chápe, tlak byl podle něj enormní. Premiér Petr Fiala (ODS) Mlejnkovo rozhodnutí ocenil.

Petr Fiala

Očekává, že krok povede k zklidnění situace v oblasti, která je pro bezpečnost České republiky důležitá, sdělil ve vyjádření pro ČTK. Opoziční hnutí ANO trvá na tom, že odstoupit musí Rakušan, uvedl jeho předseda Andrej Babiš. Na čtvrteční schůzi k nedůvěře vládě se podle něj nic nemění.

Mlejnek své rozhodnutí dnes potvrdil serveru Lidovky.cz, blíže to nechtěl komentovat. Část poslanců jak z opozice, tak i z vládních Pirátů vyzvala k výměně šéfa civilní rozvědky kvůli stykům s podnikatelem Michalem Redlem, obviněným v korupční kauze Dozimetr. Aféra kolem Mlejnka je také jedním z důvodů, proč opoziční hnutí ANO a SPD podala podnět ke svolání sněmovní schůze k vyslovení nedůvěry vládě.

Rakušan dříve mnohokrát uvedl, že Mlejnek má jeho důvěru. "Jeho rozhodnutí ovšem chápu, tlak na něj, jeho rodinu i službu samotnou byl enormní," poznamenal vicepremiér.

"Oceňuji rozhodnutí pana ředitele Mlejnka. Očekávám, že jeho krok povede ke zklidnění situace v oblasti, která je pro bezpečnost ČR důležitá," uvedl předseda vlády Fiala.

Šéf klubu Pirátů Jakub Michálek Mlejnkovo rozhodnutí ocenil. "Máme tu válku a energetickou krizi a musíme veškeré úsilí soustředit na to, abychom naši zemi tímto náročným obdobím zdárně provedli," napsal na twitteru. Pomoc očekává i od opozice.

Hnutí ANO trvá na tom, že odstoupit musí Rakušan, uvedl na twitteru Babiš. Na čtvrteční schůzi k nedůvěře se nic nemění, za druhý důvod pro ni považuje to, že vláda podle něj nezvládá energetickou krizi. "Mlejnek byl jen jedním z mnoha. Kolik takových 'prověřených' lidí asi dosadil STAN do funkcí?" tázal se. "Rakušan musí odstoupit. Trváme na tom. A zítra to před hlasováním o nedůvěře vládě Petra Fialy důrazně uslyší celá Česká republika," napsal Babiš.

"Pan Mlejnek musel být zjevně pod extrémním tlakem a lidsky asi té jeho rezignaci rozumím," řekl dnes novinářům ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Vláda podle něho Mlejnka k odstoupení nenutila, naopak se za něho postavila. "Já vycházím z toho, že jeho rezignace byla čistě jeho rozhodnutím, a předpokládám, že byla reakcí na mediální tlak a na ten hon, který na něj byl spuštěn," dodal Síkela.

Mlejnek dříve uvedl, že se s Redlem scházel v minulosti pracovně, ale že nemohl vědět, že bude Redl v budoucnosti stíhán. Schůzky se uskutečnily v době, kdy Mlejnek působil v obchodní společnosti a vyhledával pro ni nové příležitosti. Mlejnek popřel, že by Redlovi předával informace z bezpečnostního prostředí. Rakušan dříve uvedl, že důvodem k odvolání Mlejnka z čela zpravodajské služby by bylo nezískání bezpečnostní prověrky na úroveň přísně tajné.

Policisté v červnu v kauze Dozimetr obvinili kvůli hospodaření v pražském dopravním podniku více než deset lidí. Patří k nim vedle Redla už bývalý primátorův náměstek za STAN Petr Hlubuček a někdejší člen představenstva podniku Matej Augustín. Redl byl už v minulosti stíhán v souvislosti s trestnou činností Radovana Krejčíře. Podle serveru iROZHLAS.cz unikl v těchto kauzách postihům kvůli údajné psychické nemoci. Od roku 2008 je Redl podle soudů oficiálně částečně nesvéprávný a potřebuje opatrovníka.

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

V Česku přibylo za týden téměř 1500 nových případů černého kašle

15.04.2024 16:02 V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní…

Volby do Sněmovny by vyhrálo hnutí ANO

14.04.2024 21:23 Podle posledního průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT) by opoziční hnutí ANO vyhrálo…

Schillerová si nedokáže představit, že by ANO vytvořilo vládu s SPD

14.04.2024 16:00 Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava…

Související:

Nejnovější