Fiala odsoudil ruský raketový útok na východoukrajinský Charkov

Premiér Petr Fiala (ODS) odsoudil ruský raketový útok na východoukrajinský Charkov. Útoky proti civilnímu obyvatelstvu nelze ničím ospravedlnit, uvedl dnes na twitteru. Při mohutném ruském ostřelování města zahynuly podle ukrajinských zdrojů desítky lidí. Útoky odsoudili i další politici.

Petr Fiala (ODS)

"Odsuzuji ruský raketový útok na Charkov, při kterém zahynuly desítky civilistů a další stovky byly zraněny. Útoky proti civilnímu obyvatelstvu nelze ničím ospravedlnit," napsal ministerský předseda. Přesný počet obětí není známý, město dnes dopoledne kvůli ruské ofenzivě vyhlásilo zákaz vycházení.

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) útoky považuje za válečné zločiny, které by měly být součástí žaloby u Mezinárodního trestního soudu v Haagu. "Vladimir Putin vede válku proti civilistům, včetně žen a dětí. Není pro to omluvy a musí to být potrestáno," uvedla.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli uvedl, že Ukrajina podala u soudního dvora v Haagu žalobu na Rusko kvůli invazi.

"Rusové masakrují obyvatele Charkova s cílem zabít civilisty a podkopat morálku Ukrajinců. I za toto je zodpovědný diktátor, agresor a zbabělec Vladimir Putin. Svými válečnými činy si už navždy zavřel cestu do Evropy - podívá se maximálně do Haagu," napsal místopředseda Sněmovny Jan Bartošek.

"Charkov byl právě mohutně ostřelován Grady (salvovými raketomety). Desítky mrtvých, stovky zraněných. Tuhle hrůzu by měl vidět celý svět," uvedl poradce ukrajinského ministerstva vnitra Anton Heraščenko. K příspěvku připojil záběry patrně z charkovské obytné čtvrti, na kterých jsou vidět oblaka dýmu a záblesky při dopadech raket.

Ostřelování podle serveru Ukrajinska pravda zasáhlo okrajové čtvrti východně od centra města.

Na hranicích Ukrajiny a Běloruska krátce před polednem začaly jednat delegace ruských a ukrajinských vyjednavačů. Jde o první schůzku zástupců bojujících stran od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Klíčovým požadavkem Kyjeva je okamžité příměří a stažení ruských vojsk z ukrajinského území, Kreml před jednáním své požadavky neoznámil.

Česká politická scéna je podle Fialy v postoji k Ukrajině jednotná

Česká politická scéna je v postoji k ruské agresi a podpoře Ukrajiny naprosto jednotná, řekl po dnešním jednání s šéfy parlamentních komor a opozice premiér Petr Fiala (ODS). Schůzku svolal ještě před začátkem ruské invaze na Ukrajinu, které podle něj dalo jednání úplně jiný rozměr. V menší míře se tak dostalo na zbývající plánovaná témata, tedy na koncepci evropské politiky a české předsednictví v EU v druhé polovině letošního roku.

Ohledně dění na Ukrajině po ruské invazi panovala v klíčových věcech jednoznačná shoda, řekl Fiala. "Česká politická scéna je v postoji k ruské agresi a podpoře Ukrajiny a jejího statečného boje naprosto jednotná," uvedl. Na jednání podle něj vystoupili ministři obrany, zahraničních věcí či vnitra s nejnovějšími informacemi ze svých úřadů.

Fiala připomněl své čtvrteční plánované setkání s prezidentem Milošem Zemanem. "Budu věřit, že všichni klíčoví ústavní činitelé a všechny politické instituce dají navenek jasný, jednotný a silný postoj, který je v těchto nesmírně těžkých časech mimořádně důležitý," doplnil.

Informace ocenil šéf hnutí ANO a bývalý předseda vlády Andrej Babiš. "Pro mě to bylo velice užitečné, dozvěděli jsme se strašně moc informací od ministryně obrany či pana premiéra," uvedl Babiš. Za klíčové označil i informace od ministerstva vnitra ohledně příchodu uprchlíků z Ukrajiny. Ocenil, že Fiala schůzku uspořádal, ale i jeho nasazení a energii, s kterou krizi řeší. "Oceňuji aktivity vlády, protože myslím, že to řeší dobře," uvedl Babiš.

Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) i předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) připomněli usnesení obou parlamentních komor, které v posledním týdnu odsoudily ruskou agresi. Adamová ocenila, že ve Sněmovně se za stanovisko vlády postavila i opozice. "Věřím, že tomu tak zůstane i v dalších týdnech, je důležité, abychom jako ČR v tomto postoji dál vystupovali jednotně," řekla.

Předseda SPD Tomio Okamura ČTK řekl, že vytkl Adamové i ministru vnitra Vítu Rakušanovi (STAN) některé jejich výroky ohledně postoje SPD. Připomněl, že SPD označila jakékoliv narušení suverenity a integrity státních hranic ozbrojenými silami za porušení mezinárodního práva. "Vyzval jsem je, aby zanechali rozdělování společnosti," uvedl.

Na jednání Okamura apeloval na vládu, aby se vzdala Zelené dohody pro Evropu (Green Deal) a urychleně dostavěla jaderné bloky. "To, co se děje, způsobí jen další zdražování energií," uvedl. Připomněl návrh hnutí na dobrovolný osmitýdenní vojenský výcvik v místě bydliště, při kterém by stát platil za účastníky sociální a zdravotní pojištění a dával by jim i náhradu mzdy.

Fiala schůzku svolal ještě před tím, než ruská armáda minulý týden Ukrajinu napadla. "To, co se teď odehrává kolem nás, dalo tomu setkání úplně jiný rozměr," řekl. V menší míře se tak dostalo na další plánovaná témata, tedy koncepci české evropské politiky a na přípravy předsednictví v druhé polovině roku.

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Počasí: Meteorologové varují před nočním mrazem

19.03.2024 12:32 Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý vydal novou výstrahu před mrazem ve vegetačním…

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Související:

Nejnovější