Fiala počítá se jmenováním, s prezidentem chce řešit další harmonogram

Předseda ODS Petr Fiala potvrdil plán na své jmenování premiérem v neděli. Předpokládá, že s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech bude mít prostor na jednání, tak aby stanovili harmonogram jmenování celé vlády.

Markéta Pekarová Adamová, Petr Fiala, Marian Jurečka

Novinářům řekl, že konkrétní podoba jmenování ve chvíli, kdy prezident měl pozitivní test na covid-19, bude upřesněna během dneška a soboty. Věc Hrad konzultuje s hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou, uvedl.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček dnes oznámil, že Zeman bude v sobotu propuštěn z Ústřední vojenské nemocnice, kam byl ve čtvrtek převezen po pozitivním testu na koronavirus. V neděli v 11:00 pak na zámku v Lánech jmenuje Fialu premiérem. Uvedl, že budou dodržena platná hygienicko-epidemiologická opatření. Fiala předpokládá, že pravidla budou stanovena po dohodě mezi ošetřujícím lékařem hlavy státu, hygienou a prezidentskou kanceláří.

"Jsem rád, že prezident si uvědomuje závažnost situace a nutnost, aby byla rychle jmenována vláda, která odpovídá výsledkům voleb, a i v této složité situaci se hledá řešení, které by k tomu mělo vést," uvedl Fiala. Jak bude jmenování konkrétně vypadat, se podle něj upřesní v následujících hodinách a v průběhu soboty.

"Bude to tak, aby byly dodrženy hygienické předpisy, pravidla a ústava," konstatoval. Doplnil, že situace "je vážná, neúnosná a je třeba, aby bylo zcela jasné, kdy bude vláda jmenována a aby to jmenování proběhlo rychle". Později doplnil, že koalice Spolu s Piráty a STAN je připravena ujmout se vlády v polovině prosince a jakýkoli další odklad by byl nedobrou zprávou.

Zeman měl Fialu jmenovat předsedou vlády dnes v poledne. Program kvůli hospitalizaci zrušil. Jmenování nové vlády podle Fialy nesnese odklad. Předpokládá, že si o tom s prezidentem bude moci promluvit osobně tak, aby dospěli společně k řešení.

Zeman byl ve čtvrtek ráno propuštěn po více než měsíci a půl dlouhé hospitalizaci z ÚVN do domácí péče v Lánech. Vpodvečer byl ale opět převezen do nemocnice kvůli pozitivnímu testu na onemocnění covid-19. Podle nemocnice bylo důvodem preventivní podání monoklonálních látek. V nemocnici měl zůstat na pozorování.

Koalice jsou připraveny převzít vládu k 16. prosinci

Koalice Spolu a Pirátů se STAN je připravena převzít vládu k 16. prosinci. Jakýkoli posun za polovinu prosince by byl nedobrou zprávou, řekl dnes novinářům k jednáním o ustavení nového kabinetu předseda ODS a lídr koalice Petr Fiala (ODS). Při svém jmenování premiérem, které je naplánováno na neděli, chce projednat s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech harmonogram jednání o ustavení celého kabinetu, který má nahradit dosluhující vládu ANO a ČSSD.

Fiala chce mluvit o Zemanově plánu setkat se v příštích dvou týdnech a diskutovat s kandidáty na ministry. Uvedl, že představu, jak urychlit jednání, má, musí ji ale nejprve probrat s prezidentem.

Fiala novinářům také řekl, že nejpozději v pondělí dopoledne bude oznámeno jméno kandidáta STAN na ministra průmyslu a obchodu, který má nahradit místopředsedu STAN Věslava Michalika. O jednáních hovořil s předsedou koaličních Starostů Vítem Rakušanem. Michalik od své nominace odstoupil ve čtvrtek kvůli spekulacím o možném střetu zájmů. Novou nominaci musí schválit celostátní výbor STAN.

Ferimu potvrdil odvolací soud tříletý trest za znásilnění

22.04.2024 14:43 Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o…

Případ Vrbětice se blíží do závěru. Policejní vyšetřování finišuje

21.04.2024 18:41 Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr…

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Do letošních eurovoleb se hlásí 30 uskupení

19.04.2024 17:44 Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského…

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Související:

Nejnovější