Fiala se setkal s papežem. Pozval ho do Česka

Velkou podporu ukrajinskému lidu a jeho nynějšímu zápasu vyjádřil papež František při dnešním přijetí českého premiéra Petra Fialy. Šéf české vlády to řekl novinářům ve Vatikánu poté, co opustil Apoštolský palác, kde s hlavou katolické církve strávil přibližně hodinu.

papež František

Audience byla pro předsedu vlády podle jeho vlastního vyjádření "obrovská čest". Papeže Fiala pozval k návštěvě České republiky. Ačkoliv je podle něj na reakci Vatikánu ještě brzy, premiér věří, že František přijede, pokud mu to dovolí zdravotní stav a bude k tomu mít příležitost. Podle Vatikánu rozhovory ukázaly dobrý stav vzájemných vztahů i vůli je dále zlepšit.

Část setkání papež a český premiér věnovali ruské agresi na Ukrajině a osudu Ukrajinců, z nichž mnozí nalezli útočiště v evropských zemích, včetně České republiky. "Papež vyjádřil opravdu velkou podporu ukrajinskému lidu a jeho spravedlivému zápasu. Myslím si, že je pro nás důležité, abychom mysleli na utrpení Ukrajinců a pomáhali jim všemi prostředky, které máme," prohlásil ve Vatikánu český premiér.

Papež si podle Fialy "jasně uvědomuje nespravedlnost ruské agrese", na žádné vzájemné rozpory ohledně pohledu na situaci na Ukrajině prý během debaty s Františkem nenarazili.

Fiala, který dnes papeži jako dar kromě jiného přivezl také ukrajinský vyšívaný šál s motivem holubice míru, podle svých slov při setkání s Františkem připomněl veškerou podporu, kterou Ukrajině ČR poskytuje v humanitární i vojenské oblasti.

Papežova návštěva na Ukrajině, o níž se opakovaně uvažuje, by podle českého premiéra měla význam. "Aniž bych chtěl interpretovat názory papeže Františka, tak si myslím, že by to bylo jeho přáním. Ale musí pro to ale být podmínky, včetně zdravotních," řekl Fiala.

Předseda české vlády jednal také s vatikánským státním sekretářem Pierem Parolinem, hlavním tématem rozhovoru byla rovněž Ukrajina, ale také vzájemné vztahy Česka a Vatikánu. "Pořád před námi leží neuzavřená smlouva, která se připravuje už řadu let nebo desetiletí," řekl Fiala. Podle něj chce jeho vláda tuto záležitost uzavřít.

Podle Vatikánu rozhovory na státním sekretariátu ukázaly dobrý stav vzájemných vztahů. "Ukázalo se také přání konsolidovat a dále rozšířit spolupráci," uvedl Vatikán.

Fiala už před cestou do Říma řekl, že návštěva má politický a společenský význam a že chce pomoci posunout smluvní vztahy mezi ČR a Vatikánem. Kromě toho ale má pro premiéra audience i ryze soukromý a duchovní rozměr, protože ji jako věřící považuje za mimořádnou příležitost osobně hovořit s hlavou katolické církve. "Mám za sebou krásné zážitky. Audience u papeže Františka pro mě byla obrovská čest. Velice oceňuji papežův morální postoj a podporu lidských práv, svobody vyznání a podporu utlačovaných lidí," uvedl po schůzce šéf české vlády na twitteru.

Návštěvu Říma a Vatikánu premiér zakončil v české papežské koleji Nepomucenum. Hovořil tam s českými krajany a českými církevními představiteli ve Vatikánu.

Fiala audienci ocenil také jako věřící, dostal požehnání

Premiér Petr Fiala dnešní audienci u papeže ocenil také jako věřící, mluvil s ním třeba o své zkušenosti s podzemní církví v dobách komunismu. Kromě toho prý papeži udělal radost, když se mu svěřil, že s manželkou nedávno oslavil třicáté výročí svatby. Celá česká delegace, v níž byl rovněž vicepremiér Marian Jurečka a předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda, na závěr dostala požehnání.

"Měl jsem možnost se svatým otcem hovořit o náboženských zkušenostech a i o své cestě... Bavili jsme se o mé zkušenosti se skrytou církví, s podzemními církevními strukturami v době komunismu a živém křesťanství. Papež se o to velmi zajímal," řekl Fiala novinářům po odchodu s Apoštolského paláce.

Šéf české vlády dorazil do Vatikánu i s manželkou Janou, pro kterou to byla první zahraniční cesta po jeho boku.

"(Papež) byl velmi potěšen, když jsem mu řekl, že jsme nedávno oslavili třicet let od naší svatby a na závěr nám všem požehnal. Takže i tento duchovní rozměr to dnešní setkání mělo," dodal premiér.

Politici hnutí Hamás zvažují stěhování. Příměří s Izraelem je tak v…

20.04.2024 11:04 Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall…

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce

19.04.2024 21:22 Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce…

Ukrajinci tvrdí, že zasáhli a zničili ruský strategický bombardér

19.04.2024 11:47 Ukrajinská armáda v pátek oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských raket a…

Izraelská odveta vůči Íránu přišla v noci. Oficiálně se o útoku mlčí

19.04.2024 09:06 Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho…

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Související:

Nejnovější