Fiala věří, že Maďarsko po volbách více zapojí do řešení ruské agrese na Ukrajině

Premiér Petr Fiala (ODS) věří tomu, že Maďarsko se po parlamentních volbách bude aktivněji angažovat v řešení ruské agrese na Ukrajině. Ve vyjádření pro ČTK uvedl, že Evropa musí být jednotná a postavit se za Ukrajinu. Prezident Miloš Zeman maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi zaslal gratulační telegram. Mimo jiné uvedl že prioritou musí zůstat spolupráce v rámci Visegrádské skupiny (V4).

Petr Fiala (ODS)

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) uvedl, že ho výsledek voleb netěší, ale musí hledat partnery k prosazování zájmů ČR.

Po sečtení více než 99 procent odevzdaných hlasů má Orbánova konzervativní strana Fidesz přes 53 procent hlasů, informovala stanice BBC. Fidesz, který v Maďarsku vládne od roku 2010, tak zřejmě zůstane u moci další čtyři roky.

"Gratuluji V. Orbánovi k volebnímu vítězství. Věřím, že Maďarsko se po volbách bude aktivněji angažovat v řešení ruské agrese na Ukrajině. Evropa musí byt jednotná a postavit se za Ukrajinu, na jejímž území páchá Rusko válečné zločiny," uvedl Fiala.

Maďarsko, na rozdíl od většiny svých spojenců v EU a jako jediný z unijních sousedů Ukrajiny, odmítlo dodat Kyjevu zbraně i umožnit jejich transport přes své území. Maďarská vláda se také aktivně postavila proti uvalení sankcí na dovoz ruské energie s poukazem na to, že by to vážně poškodilo ekonomiku země.

Zeman Orbánovi pogratuloval k přesvědčivému vítězství. Je podle něj důkazem dlouhodobé důvěry, jíž se premiér těší ze strany svého národa. "Maďarský lid Tě podporuje, protože si je vědom toho, že vždy kladeš maďarské zájmy na první místo a služba vlasti Ti je posláním. Tak dlouhé období v čele země je v nynějších časech neustálých změn evropským unikátem a mně je tudíž ctí, že Tě mohu nazývat svým přítelem," uvedl prezident.

Vztahy ČR a Maďarska jsou podle něj na výborné úrovni, úspěšně se rozvíjí i spolupráce v EU a NATO. Prioritou pak musí zůstat spolupráce ve V4, míní Zeman. "Jsem přesvědčen, že střední Evropa disponuje velkým potenciálem k prohloubení vzájemné kooperace bilaterálně i na mezinárodních fórech," uvedl. Doufá, že se ještě do konce svého mandátu s Orbánem osobně sejde.

"Jako liberálního politika mě výsledek voleb v Maďarsku přirozeně netěší. Jako ministr zahraničí ovšem musím hledat partnery, se kterými budu prosazovat české zájmy," uvedl na twitteru Lipavský. Maďarsko se podle něj musí rozhodnout, na čí straně bude stát a jestli patří do EU a NATO. Orbán v povolebním projevu kritizoval bruselskou byrokracii i ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Podle bývalého předsedy vlády Andreje Babiše (ANO) Orbán ve volbách prokázal, že je jedním z nejzkušenějších politiků v Evropské unii. "Viktoru Orbánovi gratuluju. Je úžasné, že dokázal porazit slepenec šesti stran, které se proti němu postavily, a opět zvítězil," napsal ČTK Babiš. Je zvědavý na to, jak se současná česká vláda postaví k další spolupráci v rámci V4, která podle Babiše v EU dosáhla významných úspěchů.

Předseda Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš na twitteru kritizoval to, že Orbán podle něj postavil kampaň na tom, že nechce rozzlobit Kreml, a šíří ruskou propagandu proti ukrajinskému vedení. "Dál také pokračuje v mazání svobodných médií z mapy, zastrašování novinářů a blokuje přístup opozičních politiků do veřejného prostoru. Občané nemají možnost slyšet ucelené informace a podle nich se nezávisle rozhodnout. K takovémuto 'volebnímu vítězství' opravdu nelze blahopřát," uvedl Bartoš.

Naopak šéf opozičního hnutí SPD Tomio Okamura Orbánovi pogratuloval a Fidesz označil za vlasteneckou stranu. "Zvítězil, i když se proti němu spojili všichni ostatní. SPD na rozdíl od Fialovy vlády podporuje spolupráci V4," uvedl Okamura. V programovém prohlášení kabinet Spolu a Pirátů se STAN uvádí, že spolupráce ve V4 bude součástí vazeb na všech úrovních.

Přinejmenším dočasné snížení vzájemné spolupráce V4 by ale mělo být jedním z důsledků výsledku voleb podle předsedkyně TOP 09 a Sněmovny Markéty Pekarové Adamové. Postoje k řešení ruské agrese na Ukrajině jsou podle ní odlišné. Zároveň to ale může být impulsem pro prohloubení spolupráce například na půdorysu takzvaného slavkovského formátu se Slovenskem a Rakouskem nebo s pobaltskými státy, sdělila ČTK.

Abbás: Spojené státy jsou jedinou zemí, která může zastavit invazi do…

28.04.2024 14:54 Palestinský prezident Mahmúd Abbás v neděli vyjádřil přesvědčení, že Spojené státy jsou jedinou…

Lipavská v Maďarsku označil ruský imperialismus za největší hrozbu

26.04.2024 13:40 Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost…

Piráti odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

25.04.2024 21:43 Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je…

Fialova vláda se promění. Končí ministryně Langšádlová

25.04.2024 08:51 Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi,…

Vláda schválila úpravy současného zákona o zbraních. Následně ho nahradí…

24.04.2024 21:45 Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních…

ANO by v březnu vyhrálo volby, hlas by mu dala necelá třetina voličů

24.04.2024 08:44 Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového…

Během pátečního Speed Marathonu policie zaznamenala tisíce dopravních…

23.04.2024 20:36 Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166…

Bývalý hradní kancléř Mynář čelá obžalobě kvůli dotaci na penzion

23.04.2024 08:22 Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s…

Pavel hodlá pokračovat v jednáních o důchodové reformě

22.04.2024 21:10 Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost…

Ferimu potvrdil odvolací soud tříletý trest za znásilnění

22.04.2024 14:43 Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o…

Související:

Nejnovější