Fiala zahájil předvolební kampaň. Řekl, že situace s energiemi nemá jednoduché řešení

Lidé budou volit buď demokraty, nebo populisty a extremisty, jinou možnost voliči podle premiéra Petra Fialy (ODS) nemají. Předseda občanských demokratů to řekl na dnešním zahájení kampaně do obecních a senátních voleb. Ve většině volebních obvodů se v nich na společných kandidátkách domluvila koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09). Do voleb chce jít s heslem "V těžkých časech držme Spolu".

Markéta Pekarová Adamová, Petr Fiala, Marian Jurečka

Lídři vládní koalice ostrou část kampaně zahájili na setkání s voliči na pražské Kampě. Fiala v projevu připomněl složitou energetickou situaci. Zopakoval, že situace nemá jednoduché řešení a bude nějaký čas trvat, než budou dokončeny projekty, které zbaví Česko závislosti na libovůli kremelských vládců. Vláda podle něj ví, kudy vede potřebná cesta k energeticky suverénnímu státu. Zmínil, že vláda chce využít raketově stoupajících cen na burzách k tomu, aby dosáhla na evropské úrovni stanovení maximálních cen.¨

Fiala poznamenal, že politici, kteří vzejdou ze zářijových komunálních i senátních voleb, budou mít velmi zvláštní odpovědnost. Budou muset spolupracovat na řešení krize, kterou Česko i Evropa řeší. "V této situaci budeme potřebovat rozumný přístup od každého voleného politika," uvedl. Voličům vzkázal, že buď dají hlas demokratům, nebo extremistům a populistům. Dodal, že Česko nemá ani v této situaci konstruktivní opozici. "Jejich cílem je ovládnout Českou republiku a to doslova za každou cenu," uvedl.

Volby do Senátu a komunálních zastupitelstev se budou konat 23. a 24. září. Do Senátu koalice posílá 18 kandidátů a společné kandidátky sestavila v řadě měst a obcí. Předseda lidovců Marian Jurečka novinářům řekl, že kampaň koalice bude v následujících týdnech velmi intenzivní a viditelná, a to jak na billboardech a sociálních sítích, tak i v terénu v regionech. Chce, aby byla věcná a vyhnula se osobním atakům.

Fiala věří, že koalice i ODS v nadcházejících volbách posílí svou pozici. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová pokládá za důležité udržení většiny v Senátu. Téma volební kampaně v obcích se podle ní liší a čím osloví voliče, je tak na místních politicích. "Takže není možné říct jedno jednotící téma," uvedla. Zmínila zodpovědné hospodaření nebo kvalitu života a služeb, které obec poskytuje.

Podle Fialy jsou témata komunálních i senátních voleb trochu dána problémy daných měst a obcí. Kvůli současné situaci jsou ale velkým tématem voleb i přímé a nepřímé dopady války na Ukrajině na Českou republiku. Jurečka zmínil posilování energetické soběstačnosti a nezávislosti. Za důležitá témata považuje i sucho v krajině, lepší péči o krajinu nebo nedostatek zdravotníků a lékařů.

Podle mluvčího TOP 09 Jana Kocourka koalice ke kampani s heslem "V těžkých časech držíme Spolu" spustila doprovodný web drzmespolu.cz.

Na Kampě koalice lidem nabídla program pro děti nebo koncert Dana Bárty & Illustratosphere. Na kampaň se přišly podívat desítky až stovky lidí, včetně kandidátů a jejich rodinných příslušníků.

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Počasí: Meteorologové varují před nočním mrazem

19.03.2024 12:32 Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý vydal novou výstrahu před mrazem ve vegetačním…

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Související:

Nejnovější