Finové požadují vyloučení Ruska a Běloruska z hokejových akcí

Vedení Finské hokejové federace požaduje okamžité vyloučení Ruska a Běloruska ze všech hokejových akcí a neumožní jim start na letošním mistrovství světa, které pořádá. Finové se k tomuto kroku rozhodli v reakci na invazi ruských vojsk na Ukrajinu, na které se podílí i Bělorusko.

Hokej, ilustrační foto

"O víkendu jsme aktivně jednali a také jsme se setkali s prezidentem Mezinárodní hokejové federace Lucem Tardiffem. Jménem finského svazu požadujeme úplné vyloučení Ruska a Běloruska z mezinárodních hokejových aktivit a nehodláme hrát proti národním týmům těchto zemí," uvedl předseda federace Harri Nummela v prohlášení.

Zároveň prohlásil, že není možné, aby Rusko a Bělorusko startovalo na světovém šampionátu, který se uskuteční v květnu v Helsinkách a Tampere. Bělorusko by mělo být jedním ze soupeřů českého týmu v základní skupině B v Tampere.

Finové společně s představiteli českého a švédského hokeje momentálně jednají o vyloučení Ruska z turnajů Euro Hockey Tour.

Prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král v minulém týdnu uvedl, že sborná pravděpodobně nebude startovat na Českých hrách, které se uskuteční na přelomu dubna a května. Výkonný výbor svazu o českém stanovisku dnes jedná na mimořádném zasedání. Král avizoval, že podporuje zrušení dvoustranných reprezentačních akcí s účastí hokejistů Ruska.

I vedení mezinárodní federace bude o dalším postupu jednat dnes odpoledne. "S ohledem na to, že IIHF má za povinnost pečovat o všechny účastníky svých turnajů, Rada IIHF přezkoumává a zvažuje důsledky tohoto konfliktu na naše akce," uvedla federace na svém webu. V Rusku se má uskutečnit na přelomu roku MS juniorů a seniorské MS 2023.

Témata: hokej | Finsko

Související:

Nejnovější