Firmy jsou na testování zaměstnanců dvakrát týdně připravené

Firmy, které dnes oslovila ČTK, jsou připravené na záměr vlády testovat zhruba od poloviny ledna své zaměstnance na koronavirus dvakrát týdně. Dosud musely testovat jednou týdně, a to jen neočkované. Podniky proto musí počítat s vyšším počtem testů. Někteří zaměstnavatelé označili rozhodnutí za zbytečné.

Test na přítomnost nemoci covid-19

Předchozí kabinet kvůli zrychlení šíření koronavirové nákazy obnovil povinné testování zaměstnanců v listopadu. Firmy by měly mít možnost z fondu prevence zdravotních pojišťoven čerpat příspěvek 60 korun na test.

V jaderné elektrárně Dukovany provádí antigenní a PCR testy na covid-19 nepřetržitě víc než rok. "Aktuálně zde provádíme stovky testů týdně. Samozřejmě se přizpůsobíme vládním nařízením," sdělil ČTK mluvčí dukovanské elektrárny Jiří Bezděk. Elektrárna zaměstnává okolo 1400 lidí, při odstávkách se počet pracovníků až zdvojnásobuje. "V případě povinnosti testování všech pracovníků vstupujících do elektrárny v tří- až pětidenním intervalu by to pro Jadernou elektrárnu Dukovany, kde právě probíhá odstávka pro výměnu paliva, znamenalo podstatné navýšení počtu testů až na 6000 týdně. Zajištění testování v takovém rozsahu by bylo s ohledem na směnový provoz logisticky i kapacitně náročné," dodal mluvčí. Podobně se vyjádřil i mluvčí celé Skupiny ČEZ Ladislav Kříž.

Velkou změnu neznamená povinné testování pro firmu RegioJet, která je především železničním a autobusovým dopravcem. "Jelikož jsme veřejnou službou, tak zaměstnance testujeme podle interní směrnice stále. Dosud jsme testovali pouze neočkované, takže bez větších problémů přidáme i očkované," řekl ČTK mluvčí společnosti Aleš Ondrůj. Jako drtivá většina firem využívá dopravce antigenní testy, pracovat z domova a tedy nemít povinnost testování může minimum zaměstnanců.

Společnosti skupiny MESIT v Uherském Hradišti jsou podle personálního ředitele podniku Jana Šebka Cholewy na plánované testování dvakrát za týden připraveny. Testování neočkovaných i očkovaných považuje za logické. "Máme vycvičené lidi, máme nastavené procesy, máme i elektronickou evidenci, takže očkování umíme vykazovat," řekl dnes ČTK ředitel. Díky předchozímu testování neočkovaných se podle něj podařilo ve společnosti zvýšit proočkovanost zaměstnanců zhruba o 20 procent. Dokončené očkování má nyní v podniku téměř 78 procent pracovníků. Skupina MESIT zaměstnává zhruba 1000 lidí. Sdružuje firmy působící zejména v elektrotechnickém průmyslu, kovovýrobě a slévárenství.

"Nařízení vlády vždy plně dodržujeme. Na změnu režimu testování jsme připraveni. Využijeme obdobný systém jako při předchozím testování zaměstnanců v uplynulém roce. Počet lidí s pozitivním testem na covid-19 byl i při předchozím testování v celé skupině minimální," řekla ČTK mluvčí skupiny Sev.en Energy Eva Maříková.

Za absurdní a zbytečné považuje požadavek testovat zaměstnance dvakrát týdně vedení táborské firmy Brisk, která vyrábí zapalovací svíčky a snímače ovlivňující vstřikování paliva do motoru. Firma s 500 zaměstnanci je testuje minimálně jednou týdně už dlouho. Vládní návrh se jí nelíbí, žádné rozhodnutí vlády ani ministerstva zdravotnictví situaci nevyřeší, tvrdí. "Lidé, kteří se chtějí očkovat, jsou očkovaní, ty, kteří se neočkovali, se snažíme přesvědčit. Automaticky děláme testy minimálně jednou týdně. Když má někdo problém, sám se hlásí na testování. Ve všech firmách, co se týče automobilového průmyslu, to funguje perfektně. To, co teď přichází, mi spíš připadá, že za každou cenu se musí úřednicky něco rozhodovat a ještě tam, kde to všechno funguje. Firmy s tím budou mít velké a v řadě případů zbytečné náklady," řekl ČTK majitel Brisku a předseda představenstva Mojmír Čapka.

Na testování zaměstnanců dvakrát týdně je připravena skupina Unipetrol, která provozuje chemický areál u Litvínova. "Jsme připraveni testování zaměstnanců dvakrát týdně zavést, a to jak ve výrobních areálech, tak v administrativních prostorech. V současnosti provádíme povinné testování a nabízíme ho dobrovolně i pro ty zaměstnance, na které se tato povinnost zatím nevztahuje. Opakovaně testujeme rovněž všechny zaměstnance, kteří byli v kontaktu s infikovaným kolegou či kolegyní," řekla ČTK Radmila Čukatová z Unipetrolu.

Vláda podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) chce, aby zaměstnavatelé od 17. ledna testovali všechny své pracovníky dvakrát týdně. Návrh ještě projedná tripartita, až pak by ho schválili ministři. Aktuálně se musejí testovat jen zaměstnanci, kteří nemají dokončené očkování nebo v posledním půl roce neprodělali nemoc covid-19. Testování je povinné jednou za týden.

Rusko nezaútočí na Česko? Čeští politici Putinovi nevěří

29.03.2024 10:12 Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští…

Feriho čeká v dubnu odvolací jednání soudu

28.03.2024 19:41 V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění.…

Zemanův stav se nadále zlepšuje, odhad termínu propuštění ale nezná

28.03.2024 17:06 Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle…

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Související:

Nejnovější