Firmy zdraží, očekává Hospodářská komora kvůli zdražení energií

Firmy budou muset v důsledku růstu cen energií a dalších vstupů zdražit. Vyplývá to z šetření Hospodářské komory (HK) mezi jejími členy, kterého se zúčastnilo na 400 respondentů. Zvýšení cen energií je podle průzkumu zásadním faktorem, který ovlivní podnikání v příštím roce, na druhém místě je pracovní síla, třetí místo obsadily pohonné hmoty. Výsledky šetření dnes novinářům představil prezident Hospodářské Komory Vladimír Dlouhý.

Peníze CZK, ilustrační fotografie.

Nutnost zdražit zmínilo 83 procent účastníků šetření. Na celkové situaci se podle Komory podílelo mimo jiné ukončení činnosti skupiny Bohemia Energy, řada firem musela tak přecházet na nové smlouvy, často s násobně vyššími cenami za energie. Celkem si nového dodavatele muselo hledat na 900.000 zákazníků Bohemia Energy.

"Právě elektřina je nejcitlivějším nákladem pro třetinu oslovených firem. V této situaci mnoha podnikatelům nezbývá nic jiného, než vyšší náklady promítnout do vyšších cen svého zboží a služeb. Řada podnikatelů se nicméně snaží zmírnit nárůst výstupních cen snížením svých vlastních marží," řekl Dlouhý.

Na 88 procent podnikatelů, kteří se zapojili do ankety a jichž se konec dodavatelů energií dotkl, se domnívá, že jsou současná státní opatření nedostatečná. Hlavním důvodem je, že opatření jsou cílena primárně na domácnosti a nezohledňují specifické postavení firem. Těm přitom platby za energie v posledních týdnech podle komory stouply nejčastěji o 300 procent.

"Řešením problému je plošná regulace cen energií tam, kde to umožňují pravidla Evropské unie. Jedná se například o podstatné snížení příspěvku na obnovitelné zdroje energie. Podnikatelé jsou i pro větší regulaci alternativních dodavatelů, u nichž nebylo zpravidla dosud jisté, že jsou schopni obstarat dostatečný objem elektřiny a plynu pro všechny své nasmlouvané klienty," uvedl Dlouhý.

Na budoucí vývoj cen energií bude mít podle Komory vliv také klimatická politika EU. Unijní balíček Fit for 55 se může negativně podepsat na konkurenceschopnosti české energetiky. Pro Českou republiku je podle Hospodářské komory klíčová hlavně energie z jádra a přechodně také ze zemního plynu. Unie by proto tyto energetické zdroje neměla diskriminovat či dokonce vylučovat.

Z ankety, kterou HK pořádala, vyplývá, že 95 procentům podnikatelů ceny vstupů v příštím roce vzrostou. Cena plynu, která v posledních měsících výrazně stoupala, se u podnikatelů umístila až na sedmém místě.

Někteří podnikatelé se potýkají také s nedostatkem materiálu používaného ve výrobě, jde například o dřevo a produkty z něj, plasty a obalové materiály, elektroniku a čipy. Z kovů chybí především železo a hliník.

V souvislosti s ukončením činnosti některého z dodavatelů energií přistoupila řada firem a podnikatelů k okamžitým energetickým úsporným opatřením, řada z nich se rozhodla investovat do vlastních energetických zdrojů. Celkem 23 respondentů z 247, kterých se dotklo ukončení činnosti Bohemia Energy, uvedlo, že vlivem změny dodavatele energií a tím pádem nárůstem ceny čelí ohrožení svého podnikání a dalšího působení na trhu.

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější