Hrad odmítl, že by platil bezpečnostní agenturu s neomezeným přístupem

Kancelář prezidenta republiky (KPR) odmítla, že by na Pražském hradě působila soukromá bezpečnostní agentura, která by měla neomezený přístup do jeho prostor. KPR to uvedla v prohlášení zveřejněném na webu Pražského hradu v reakci na vyjádření zvoleného prezidenta Petra Pavla. Ten v pátek zmínil podezření týkající se soukromé bezpečností agentury, která na Hradě působí mimo běžný bezpečnostní režim.

Pražský hrad

KPR v prohlášení uvedla, že v minulosti Pražský hrad odposlouchávala Bezpečnostní informační služba (BIS).

Pavel na páteční tiskové konferenci řekl, že má informace o působení soukromé bezpečnostní agentury na Hradě, která působí mimo běžný bezpečnostní režim, má přístup do chráněných prostor a netransparentní financování. "Pak mě samozřejmě zajímá, jestli je tato informace pravdivá a na základě čeho taková agentura na Hradě působí," řekl.

"Na Pražském hradě nepůsobí žádná soukromá bezpečnostní agentura, která by do jeho prostor měla neomezený přístup, či dokonce přístup k technickým prostředkům, se kterými se na Hradě pracuje, nebo ke všem prostorám," uvedla KPR.

Dodala, že na zajištění "obranně technických prohlídek proti nelegálním odposlechům" nikdy nenajímala a z veřejných peněz neplatila soukromou bezpečnostní agenturu. "Také do prostor užívaných prezidentem republiky a dalších prostor na Pražském hradě a zámku Lány, kam nemají přístup běžné návštěvy, včetně režimových místností pro nakládání s utajovanými informacemi, nemá a nikdy neměla přístup žádná soukromá bezpečnostní agentura," uvedl Hrad

Prezidentská kancelář poznamenala, že se při zajišťování těchto prohlídek spoléhá na policejní útvar pro ochranu prezidenta. V minulosti také v této souvislosti oslovila Bezpečností informační službu (BIS). "Tato praxe byla přerušena v okamžiku, kdy prezident republiky obdržel informaci o tom, že v době, kdy na jeho žádost BIS provádí obranně technické prohlídky proti odposlechům na Pražském hradě, zároveň sama Pražský hrad odposlouchává. Aniž by o tom hlavu státu informovala, v souladu se zákonem i základními pravidly slušnosti," doplnila KPR. 

Mluvčí BIS Ladislav Šticha ČTK sdělil, že kontrarozvědka se k tiskovým zprávám KPR zásadně nevyjadřuje. "K tématu údajných odposlechů jen připomenu opakovaná usnesení Stálé komise pro kontrolu činnosti BIS, která konstatovala, že služba v této oblasti nikdy neporušila zákon," doplnil. Předseda sněmovní komise Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) naposledy v prosinci uvedl, že nejsou žádné indicie o tom, že by BIS postupovala nezákonně.

Prezident Miloš Zeman již dříve obvinil ředitele BIS Michala Koudelku obvinil z toho, že před několika lety nařídil odposlechy lidí z jeho nejbližšího okolí včetně ekonomického poradce Martina Nejedlého. "Před několika lety mě jeden vysoký důstojník BIS informoval o tom, že pan Koudelka nařídil odposlouchávání mého nejbližšího okolí, tedy i mě," uvedl již dříve prezident.

Kancelář také uvedla, že všichni, kdo vstupují do prostor KPR, jsou kontrolováni útvarem pro ochranu prezidenta.

"Pokud byl budoucí prezident Petr Pavel někým z neznalosti, alibismu nebo zlé vůle informován jinak, obdržel informace nesprávné," dodal úřad.

Pavel podezření vyslovil v souvislosti s páteční reakcí Hradu, který v tiskové zprávě komentoval Pavlova vyjádření z posledních dnů. V nich nově zvolený prezident hovořil o nutnosti "hloubkového úklidu" na Hradě ve všech oblastech. Chce také nechat důkladně prohlédnout tamní prostory, mimo jiné kvůli obavám z odposlechů.

Hrad v páteční tiskové zprávě uvedl, že BIS, další tajné služby ani policie neinformovaly Zemana o žádném bezpečnostním riziku. Pavel by proto měl podle KPR doložit svá obvinění směrem k prezidentovi a jeho úřadu. Pavel reagoval slovy, že není na něm, aby něco dokazoval, ale KPR by měla být schopná uspokojivě vysvětlit, zda je vše v souladu s pravidly.

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Počasí: Meteorologové varují před nočním mrazem

19.03.2024 12:32 Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý vydal novou výstrahu před mrazem ve vegetačním…

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Související:

Nejnovější