Jižní Korea reaguje na zapojení souseda do války na Ukrajině

Jižní Korea zvažuje vyslání vojenského personálu na Ukrajinu a přímé dodávky zbraní Kyjevu. Tento krok by byl reakcí na prohlubující se vojenské vazby mezi Severní Koreou a Ruskem, které podle jihokorejské tajné služby zahrnují vyslání severokorejských vojáků do Ruska k výcviku a následnému nasazení na frontu na Ukrajině.

Jižní Korea

Podle zpráv jihokorejské tajné služby vyslala Severní Korea do Ruska zhruba 1500 příslušníků speciálních jednotek, přičemž Pchjongjang plánuje nasadit až 12 000 vojáků. Jihokorejský vojenský personál by na Ukrajině sledoval taktiku a schopnosti severokorejských vojáků, nebo se účastnil výslechů zajatých Severokorejců.

Soul také zvažuje diplomatická, ekonomická a vojenská opatření, která by mohla zahrnovat dodávky jak smrtících, tak nesmrtících zbraní Ukrajině. Pokud se situace dále zhorší, jihokorejský představitel uvedl, že by zbraně mohly být využity i pro útočné účely.

Jižní Korea je významným výrobcem zbraní a dosud Ukrajině poskytovala pouze nesmrtící pomoc, jako jsou prostředky na odminování, plynové masky či zdravotnické vybavení. V případě další vojenské podpory by Jižní Korea mohla Ukrajině dodat moderní zbraňové systémy, jako je raketový systém země-vzduch Čcheon-kung II, který by posílil ukrajinskou protivzdušnou obranu. Další možností jsou samohybné houfnice K9 nebo salvové raketomety Čchonmu.

Od začátku války Jižní Korea poskytovala Spojeným státům dělostřeleckou munici, avšak pod podmínkou, že USA budou "koncovým uživatelem", což podle analytiků nepřímo podpořilo Ukrajinu.

Generální tajemník NATO Mark Rutte už dříve varoval Severní Koreu, že vyslání vojáků by znamenalo "zásadní eskalaci" konfliktu na Ukrajině.

Prezident USA Joe Biden je vážně znepokojen únikem tajných dokumentů, které odhalují přípravy Izraele na možný odvetný útok na Írán. Mluvčí Rady Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby uvedl, že administrativa stále neví, jakým způsobem se informace dostaly na veřejnost, a záležitost vyšetřuje Pentagon.

Dokumenty, které byly součástí sdílených zpravodajských informací v rámci aliance Five Eyes, uváděly, že Izrael přesouvá vojenské prostředky pro možný úder v reakci na raketový útok Íránu z 1. října. Tyto tajné informace se objevily na platformě Telegram, což zvýšilo obavy z úniku citlivých dat.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval, že vojenská spolupráce mezi Ruskem a Severní Koreou představuje další eskalaci ruské války proti Ukrajině. Ve svém nedělním videoposelství zdůraznil, že svět musí na tuto situaci reagovat a aktivně čelit novým hrozbám. "Musíme reagovat a čelit. Nesmíme dovolit, aby se zlo dále zvětšovalo," řekl Zelenskyj. Dodal také, že pravidelné setkávání se severokorejskými vojáky na frontové linii by prodloužilo válku a poškodilo celý svět.

Zelenského reakce přichází v souvislosti s nedávnými zprávami z Jižní Koreje a Ukrajiny, které, mimo jiné na základě satelitních snímků, tvrdí, že Severní Korea plánuje nasadit až 12 000 vojáků na pomoc Rusku. Moskva však tyto informace opakovaně popírá. Přestože zprávy o severokorejské účasti dosud nebyly potvrzeny představiteli NATO ani USA, spekulace o úzkých vojenských vazbách mezi Moskvou a Pchjongjangem nadále vyvolávají obavy.

Spolupráce mezi Ruskem a Severní Koreou se netýká pouze vojenské podpory, ale zahrnuje také vzájemnou pomoc v případě vnějších útoků. Podle některých zpráv by severokorejští vojáci mohli být nasazeni v Kurské oblasti, kterou v posledních měsících čelí útokům ze strany ukrajinských sil. Od srpna tohoto roku Kyjev obsadil v této oblasti několik desítek měst, což vyvolává další otázky o možné eskalaci konfliktu.

Zelenskyj označil vojenskou spolupráci mezi Ruskem a Severní Koreou za "škodlivé spojenectví" a "nebezpečnou kooperaci", která by mohla zvýšit nestabilitu a hrozby v celém regionu. Varoval, že pokud si Severní Korea osvojí taktiky moderní války, může se hrozba výrazně zvětšit.

Ukrajinský prezident zároveň apeloval na spojence Ukrajiny, aby byli připraveni na možnou reakci, protože zapojení dalšího státu do konfliktu by znamenalo zcela novou dimenzi války. Zelenskyj zopakoval, že válka musí skončit "spravedlivě a co nejrychleji" a připomněl, že Ukrajina už téměř 1000 dní s pomocí Západu čelí ruské agresi.

Rusko se během války opakovaně opírá o podporu svých spojenců, zejména sousedního Běloruska, které slouží jako nástupní prostor pro ruské jednotky. Možná spolupráce se Severní Koreou by tak mohla znamenat další rozšíření konfliktu a zvýšení mezinárodního napětí.

Kreml prostřednictvím svého mluvčího Dmitrije Peskova v pondělí uvedl, že Severní Korea je partnerskou zemí Ruska a že rozvíjení vztahů mezi těmito státy je jejich suverénním právem. Peskov zdůraznil, že Moskva bude pokračovat v rozvoji spolupráce s Pchjongjangem, ale odmítl poskytnout bližší informace o případné účasti severokorejských vojáků ve válce na Ukrajině. Na dotazy týkající se této záležitosti odkázal na ruské ministerstvo obrany.

Rusko čelí také kritice ze strany Jižní Koreje. Ruský velvyslanec v Jižní Koreji Georgij Zinoviev v reakci na obavy jihokorejské vlády prohlásil, že spolupráce mezi Ruskem a Severní Koreou není namířena proti bezpečnostním zájmům Jižní Koreje a je v souladu s mezinárodním právem. Nicméně připustil, že Moskva a Soul mají odlišné názory na příčiny napětí na Korejském poloostrově.

Jurečka představil část revize dávek. Změny začnou platit v příštím roce

22.10.2024 16:38 Od poloviny příštího roku budou všichni žadatelé a příjemci státních dávek na bydlení, živobytí a…

Putina čeká jednání se šéfem OSN Guterresem

22.10.2024 11:24 Ruský prezident Vladimir Putin se ve čtvrtek setká s generálním tajemníkem Organizace spojených…

Izrael odhalil několik špionů, které řídil Írán

21.10.2024 21:42 Izrael řeší uprostřed konfliktů s hnutími Hamás a Hizballáh velkou nepříjemnost. Podařilo se…

Babišova kauza ohledně StB na Slovensku končí. Uzavřel smír

21.10.2024 18:28 Slovensko se rozhodlo uzavřít smír s českým expremiérem Andrejem Babišem ve sporu, který se týkal…

Izrael údajně předložil podmínky pro ukončení války v Libanonu

21.10.2024 11:03 Izrael během uplynulého týdne předal do USA dokument s podmínkami, za nichž je ochoten ukončit…

Izrael zvažuje, jak využít tělo Sinvára

20.10.2024 12:42 Izrael zvažuje, že by mohl využít tělo zabitého vůdce palestinské militantní skupiny Hamás, Jahji…

Za pokusem o atentát na Netanjahua stojí Hizballáh

20.10.2024 10:33 V sobotu došlo k pokusu o atentát na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, za který podle jeho…

První země podpořila Zelenského vítězný plán

19.10.2024 21:21 Francouzský ministr zahraničních věcí Jean-Noel Barrot přislíbil Ukrajině podporu při realizaci…

Izraelská armáda zlikvidovala osobního strážce šéfa Hamásu Sinvára

19.10.2024 18:54 Izraelská armáda v pátek oznámila, že zlikvidovala osobního strážce šéfa palestinského hnutí Hamás…

Nizozemí: Země NATO musí projednat podmínky vstupu Ukrajiny

19.10.2024 16:21 Členské země NATO budou muset projednat podmínky, které stanoví Ukrajině pro její případné pozvání…

Související:

Nejnovější