Jurečka chce předložit zákon s úpravou příspěvku vládě za dva či tři týdny

Návrh nového zákona s přesným nastavením a podmínkami výplaty příspěvku 5000 korun na dítě předloží ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) vládě "v horizontu dvou tří týdnů" po vyřešení všech potřebných detailů. Řekl to dnes novinářům ve Sněmovně. Na normě se podle něj nyní pracuje a přípravy se neprotahují.

Marian Jurečka

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) by podle jedné z připravovaných variant nemusela část lidí o pětitisícovou podporu žádat. Řekl to bez dalších podrobností po jednání vlády. Experti na sociální problematiku zmiňují, že by stát mohl automaticky příspěvek poslat rodinám, které pobírají dětské přídavky.

Podle vládního záměru by domácnosti s ročním příjmem do milionu korun hrubého mohly do konce srpna získat 5000 korun na dítě do 18 let. Jurečka v úterý v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu řekl, že jeho ministerstvo nyní řeší, jak se budou domácnosti posuzovat a jak se budou jejich příjmy kontrolovat. Zmínil využití údajů z několika registrů a úředních databází. Zatím není jasné, jaké úřady by měly podporu vyřizovat. Úřady práce, které mají dávky na starosti, jsou nyní přetížené.

"Pracujeme na tom. Jakmile budeme mít hotové všechny detaily, tak ten návrh zákona předložíme. Vidím horizont nějakých dvou tří týdnů. Neprotahuje se to, neříkal jsem, že to (návrh zákona) bude na vládě tento týden. Říkal jsem, že musíme ty věci dobře připravit tak, aby všechny detaily byly vyjasněné," řekl dnes ministr novinářům. Poukázal na "složité rodinné situace".

Přesné údaje o složení domácností v Česku k dispozici nejsou. Řada rodičů není sezdána. Někteří rodiče žijí odděleně, některé rodiny naopak zůstávají pohromadě v domácnosti i po rozvodu partnerů, řadu domácností tvoří vedle rodičů a dětí i prarodiče. Jurečka v úterý uvedl, že řadu údajů má Česká správa sociálního zabezpečení. Má například přehled o odvodech zaměstnanců z jejich příjmu či o vyplacených důchodech. Od ministerstva financí je zase možné získat data o tom, kdo má daňové slevy na děti, řekl ministr. Poukázal i na údaje o svěření dětí do péče či na registr obyvatel s informacemi o bydlišti. Mluvil také o tom, že se nyní řeší i to, jak by se měl posuzovat příjem živnostníků.

Podle premiéra s přípravou zákona není žádný problém. "Abychom to dobře nachystali a hlavně abychom zajistili to, že proces získávání příspěvku a dokazování nároku bude co nejméně byrokratický, co nejméně zatěžovat lidi a buď maximálně digitalizovaný, nebo nějakým způsobem maximálně jednoduchý, tak na to právě potřebuje ministerstvo práce ve spolupráci s ministerstvem financí a lidmi, kteří se věnují digitalizaci, těch 14 dní, respektive tři týdny," řekl Fiala.

Podle některých expertů na sociální problematiku by se místo vytváření paralelního systému pro jedinou dávku měl upravit dosavadní systém dávek, aby byl pružnější a efektivnější. K řešení dopadů cen doporučují zvýšení příspěvků na bydlení, přídavků na děti a životního minima či převedení daňové slevy do bonusu.

Kriticky se k příspěvku vyjádřil i bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), když v úterý prohlásil už jeho vyhlášení za ostudné. "Praktická aplikace a zmatky kolem ní bude ostuda ještě větší. Odpískejte to, dejte to jen rodinám s přiznanými přídavky na dítě a bude to fér. Těm chudoba opravdu hrozí a otestované je máte," napsal

Přídavky na děti pobírají rodiny s měsíčním příjmem do 3,4násobku jejich životního minima. Všechny mají tedy příjem do milionu hrubého, úřady práce jejich příjmovou situaci už znají. "Tam je i varianta, že minimálně část lidí by o to (plánovaný příspěvek) žádat nemusela," uvedl bez dalších podrobností Fiala.

Jurečka už dřív uvedl, že vládě předložil 12 návrhů opatření na podporu rodin ke zvládání dopadů zdražování. Kabinet minulý týden vybral čtyři. Vedle plánovaného příspěvku 5000 korun na dítě jsou to dotace na zřízení a rozšíření dětských skupin, zamýšlená možnost pobírat vyšší rodičovskou po kratší dobu pro rodiče s nízkým výdělkem a záměr snížit odvody zaměstnavatelům u částečných úvazků.

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

V Česku přibylo za týden téměř 1500 nových případů černého kašle

15.04.2024 16:02 V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní…

Volby do Sněmovny by vyhrálo hnutí ANO

14.04.2024 21:23 Podle posledního průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT) by opoziční hnutí ANO vyhrálo…

Související:

Nejnovější