Jurečka plánuje snížit podporu v nezaměstnanosti, odbory nesouhlasí

Odbory nesouhlasí s plány ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) na snížení podpory v nezaměstnanosti. Podpora je už nyní v evropském srovnání nízká a pobírá ji jen asi třetina všech uchazečů o zaměstnání, uvedl na dotaz ČTK Jiří Vaňásek z Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS).

Marian Jurečka

Podle něj je i špatné načasování, když nyní kvůli hospodářskému vývoji panují obavy z propouštění. Jurečka o omezení podpory v nezaměstnanosti mluvil ve středu po jednání vlády se zástupci Národní ekonomické rady vlády (NERV), konkrétní změny ale neoznámil.

Vaňásek upozornil, že k 30. září pobíralo podporu v nezaměstnanosti zhruba 74.500 lidí, což je 29 procent všech uchazečů o zaměstnání. Průměrně se podpora vyplácí tři měsíce, tedy jen část doby, po kterou je na ni nárok, řekl. "Průměrně uchazeči o zaměstnání pobírají 9950 korun měsíčně, tedy se rozhodně nejedná o 'štědrý systém', jak uvedl pan ministr Jurečka. Maximální částku 21.488 korun pobíralo pouze 3513 uchazečů o zaměstnání naopak minimální částku 4500 korun 16.616 uchazečů o zaměstnání," uvedl Vaňásek.

Podle něj lze v principu podpořit snahu o rychlejší nástup lidí do zaměstnání. "Ale je třeba se zaměřit na cílovou skupinu dlouhodobě nezaměstnaných jež je v evidenci úřadu práce asi 90.000. Tito lidé však jsou v evidenci déle než 12 měsíců a podporu v nezaměstnanosti již nepobírají," řekl Vaňásek.

Kritizoval také načasování úprav v době očekávané hospodářské recese. "ČMKOS nemůže souhlasit s takovýmto návrhem, a to zejména v době, kdy jsou vážné obavy, že může docházet k propouštění zaměstnanců. Z řady studií vyplývá, že 25 procent zaměstnavatelů je připraveno propouštět a dvě třetiny nebudou dále nabírat nové zaměstnance," uvedl.

Jurečka ve středu řekl, že při nejnižší nezaměstnanosti v EU a velké poptávce na tuzemském pracovním trhu chce snížit podle něj poměrně štědrou podporu v nezaměstnanosti. "Abychom lidi motivovali si hledat práci velmi rychle. Pracujeme na tom návrhu a chci, abychom jej dokázali uvést v účinnost třeba v průběhu prvního pololetí příštího roku," řekl.

Jurečka po jednání vlády s NERV mluvil také o úpravě kurzarbeitu. Když se pomoc v době částečné práce aktivuje a bude finančně nákladná, měla by podle něj být i finančně návratná. Odbory podle Vaňáska nemají výhrady k nařízení vlády, které by řešilo spuštění kurzarbeitu v případu nedostatku plynu a zavedení sytému regulace jeho dodávek. Chybí jim ale opatření, které by řešilo kurzarbeit v případě, že firmy v důsledku zdražení energií nebudou moct nadále plnit své zakázky. Kurzarbeit představuje zkrácenou práci se státním příspěvkem na mzdy.

NERV ve středu vládě představil své návrhy na dlouhodobé zlepšení salda veřejných financí. Jsou mezi nimi plány na zvýšení daní, zvýšení věku pro odchod do důchodu či omezení některých státních podpor. Konečné rozhodnutí o návrzích bude na politickém rozhodnutí vlády, členové kabinetu se zatím k jednotlivým opatřením nechtěli vyjadřovat.

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Do letošních eurovoleb se hlásí 30 uskupení

19.04.2024 17:44 Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského…

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

Související:

Nejnovější