Jurečka: Příspěvek 5000 korun na dítě úřady začnou vyplácet 24. srpna

Příspěvek 5000 korun na dítě lidem, kteří o tuto podporu požádali, začnou úřady práce vyplácet 24. srpna. ČTK to dnes řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle něj rodiny s přídavkem na dítě, které peníze dostaly automaticky, už dostaly 1,2 miliardy korun.

Marian Jurečka

Ministerstvo uvedlo, že přijalo od pondělka 272.000 žádostí o příspěvek pro 428.000 dětí. Jednorázová dávka je pro rodiny s loňským hrubým příjmem do milionu korun. Vláda jí chce zmírnit dopady zdražování. Výdaje mají činit asi 7,8 miliardy korun.

"Systém žádostí funguje, byť v pondělí bylo několik hodin komplikací. Když se ale podíváme na čísla z tohoto týdne, tak je to velmi slušný objem žádostí. Když to vezmu prakticky, tak máme dnes už 1,2 miliardy na účtech lidí (příjemců přídavků na děti) a počítáme s tím, že po 24. srpnu by se měla rozběhnout výplata žádostí, které začaly chodit od 15. srpna," řekl ministr.

O 5000 korun na dítě je možné žádat on-line, nebo osobně v Czech Pointech na radnicích či krajských úřadech. Lidé elektronicky podali přes portál 230.000 žádostí, upřesnilo ministerstvo. Podle jeho údajů má na dávku nárok celkem asi 1,6 milionu dětí. Z nich asi 240.000 pobírá dětské přídavky.

Jurečka označil vyřizování dávek za "největší počin v oblasti digitalizace" v komunikaci se státem. Resort dlouhodobě sklízel za stav svých systémů a digitalizace kritiku. "Udělali jsme obrovský posun. Co tady nefungovalo roky, tak funguje," je přesvědčen ministr. Zmínil využívání bankovní identity či propojení databází sociální správy a finančních úřadů.

Elektronicky je možné žádat třeba o příspěvek na bydlení či o rodičovskou, od září by se měly přidat přídavky na děti. Podle ministra by se měl digitální systém v příštích dvou letech podle plánů výrazně zjednodušit. Počítá se s propojením s registrem obyvatel či s katastrem nemovitostí. Z údajů by tak mohlo být zřejmé, na jakou pomoc by mohl mít člověk od státu ve své situaci nárok, přiblížil Jurečka.

Někteří experti na sociální problematiku příspěvek kritizují. Podle nich je příliš plošný. Poukazují také na to, že jednorázová podpora rodinám v potížích příliš nepomůže. Doporučovali navýšení dětských přídavků a příspěvků na bydlení. Někteří kritici mluví také o uplácení voličů před podzimními volbami.

"Kdybychom pracovali se současnými systémy, které definují zákony, tak nemáme možnost podpořit třeba středně příjmové. Že by rodiče dětí nad čtyři roky, samoživitelé, samoživitelky mohli dostat nějakou cílenou podporu, tak ta možnost tam není. Je to velmi úzce stropované příjmovou stránkou věci," míní ministr.

Podle expertů vláda ale mohla zákon upravit a prosadit do něj dočasné zvýšení přídavků a příspěvků na bydlení i rozšíření okruhu příjemců, Jurečkův tým se pak mohl soustředit na vylepšení nynějších podpor místo příprav nové jednorázové dávky. Výdaje by navíc byly nižší než u pětitisícového příspěvku, podotýkají odborníci.

Během pátečního Speed Marathonu policie zaznamenala tisíce dopravních…

23.04.2024 20:36 Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166…

Bývalý hradní kancléř Mynář čelá obžalobě kvůli dotaci na penzion

23.04.2024 08:22 Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s…

Pavel hodlá pokračovat v jednáních o důchodové reformě

22.04.2024 21:10 Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost…

Ferimu potvrdil odvolací soud tříletý trest za znásilnění

22.04.2024 14:43 Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o…

Případ Vrbětice se blíží do závěru. Policejní vyšetřování finišuje

21.04.2024 18:41 Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr…

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Do letošních eurovoleb se hlásí 30 uskupení

19.04.2024 17:44 Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského…

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Související:

Nejnovější