Jurečka se hájí. Tvrdí, že při odvolání šéfa úřadu práce postupoval podle zákona

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) je přesvědčen o tom, že při odvolání generálního ředitele úřadu práce Viktora Najmona postupoval podle služebního zákona. Své výhrady bývalému šéfovi opakovaně sdělil. Pokud má Najmon pochybnosti, může se obrátit na ministerstvo vnitra či soud. Jurečka to dnes řekl novinářům. Výzvy k odstoupení považuje za absurdní.

Marian Jurečka

Jurečka tak reagoval na informace Mladé fronty Dnes (MfD). Podle ní Najmonovi nabídl mimořádnou odměnu, pokud rezignuje, jinak mu dá špatné služební hodnocení a ukončí spolupráci. Najmon si rozhovor s Jurečkou nahrál. Deník část nahrávky zveřejnil na webu. Jurečka opakovaně uváděl, že je s řízením úřadu nespokojený. Najmona odvolal v polovině února. O okolnosti odvolání se zajímá policie. Na twitteru dnes uvedla, že případ prošetří Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Ministr řekl, že je připraven spolupracovat a poskytnout veškeré podklady.

Jurečka novinářům řekl, že o svých výhradách mluvil na poradách vedení i s Najmonem. Úřad podle ministra vyřizoval dávky se zpožděním a neplnil zákonné lhůty. "Panu generálnímu řediteli jsem opakovaně říkal výtky. Nakonec jsem postupoval podle zákona. Předal jsem mu služební hodnocení, kde jsou shrnuty všechny věci, které jsem mu vytýkal... jasně odmítám jakékoliv nařčení, že jsem nepostupoval v souladu se zákonem," uvedl ministr. Podle něj služební zákon nabízí dvě možnosti řešení - buď rezignaci dotyčného, nebo nepříznivé hodnocení s odvoláním. Šanon s hodnocením a výhradami šéf resortu ukázal novinářům.

Jurečku kritizovali politici opozičního hnutí ANO. Jeho místopředseda Karel Havlíček řekl, že pokud je Najmonova nahrávka z jednání s Jurečkou autentická, mohl být porušen služební zákon. Podle Havlíčka by měl premiér Petr Fiala (ODS) ministra odvolat. Jurečka výzvy k odvolání či svému odstoupení považuje za "poměrně absurdní". Na svou tiskovou konferenci si přinesl i druhou tlustou složku, která podle něj obsahovala dopisy s kritikou fungování úřadu, které psal ministerstvu v minulém volebním období jako premiér lídr ANO Andrej Babiš.

Premiér se ministra ve sporu s odvolaným generálním ředitelem zastal. Dnes dopoledne před svým odletem na evropský summit do Bruselu novinářům řekl, že odvoláním bývalého šéfa Jurečka otevřel cestu k modernizaci instituce tak, aby plnila své úkoly.

Jurečka řekl, že před 14 dny požádal Nejvyšší kontrolní úřad o "sérii kontrol" v úřadu práce. Zaměřit se má na čerpání evropských i domácích dotací, dodržování zákonných povinností či výplaty dávek. "Jedna z kontrol probíhá, další začnou v průběhu letošního roku. Zvažujeme i audit vnějším subjektem," uvedl ministr.

Najmon ČTK už dřív sdělil, že své odvolání považuje za svévolné a nezákonné a proti rozhodnutí se koncem února odvolal. Mínil, že ministrovy výtky mohly být zástupné a účelové kvůli snaze změnit vedení úřadu. Kritice se bránil tím, že agendy výrazně přibylo, ale počet pracovníků se nezvedl a digitalizace je jen částečná a postupná.

Úřad práce v minulém období řídila Jurečkova nynější politická náměstkyně Kateřina Sadílková. Na funkci po čtyřech letech sama rezignovala v lednu 2020, stala se pak šéfkou krajské pobočky úřadu práce v Liberci. Ministerstvu se nedařilo post obsadit, výběrová řízení několikrát opakovalo. Tehdejší ministryně Jana Maláčová (ČSSD) pak v listopadu 2020 jmenovala Najmona. Zvítězil v konkurzu, předtím vedl kancelář generálního ředitele. Podle médií loni Najmon Sadílkové jako nadřízený udělil důtku kvůli šikaně pracovníků, o předání případu policii informoval vedení resortu a tato zpráva se z datové schránky ztratila.

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Evropská komise obdržela návrh Česka na stavbu továrny na penicilin

17.03.2024 15:22 Evropská komise obdržela návrh Česka na výstavbu továrny na penicilin. Pokud bude návrh schválen,…

Případy školáků s černým kašlem se mají posuzovat individuálně

15.03.2024 17:13 Žádné dítě, které není očkováno proti černému kašli, nebude vyřazeno z výuky. Výklad Hygienické…

Zeman je po operaci a ve vážném stavu, uvedla nemocnice

15.03.2024 12:52 Bývalý prezident Miloš Zeman, který byl ve čtvrtek operován kvůli kritickému nedokrvení nohy, je ve…

Miloš Zeman je po operaci v nemocnici

14.03.2024 19:09 Bývalý prezident Miloš Zeman byl hospitalizován v Motolské nemocnici kvůli náhlému nedokrvení nohy,…

Pohonné hmoty malinko zlevnily. Výhledově ceny opět porostou

14.03.2024 13:32 V Česku se od března zastavilo zhruba půldruhého měsíce trvající zdražování pohonných hmot. Benzin…

ANO by v únoru vyhrálo volby. Nový průzkum mu přisuzuje "jen" 31 procent

14.03.2024 09:09 V únorových sněmovních volbách by hnutí ANO získalo 31 procent hlasů. Na druhém místě by se…

Sněmovna bude Babišovo chování řešit příští týden v úterý

13.03.2024 17:49 Poslanecká sněmovna se bude příští týden zaobírat chováním bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO).…

Tragédie u Řevnic zastavila vlaky. Pád sloupu nepřežil dělník

13.03.2024 15:18 Tragédie se ve středu stala u středočeských Řevnic. Po pádu starého sloupu elektrického vedení…

Poslanci se sejdou na mimořádné schůzi kvůli Babišovi

12.03.2024 21:11 Strany vládní koalice se v úterý dohodly na svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny kvůli…

Související:

Nejnovější