Čtyři další země hlásí první případy opičích neštovic

Po zjištění výskytu opičích neštovic v několika evropských zemích z tohoto týdne potvrdilo první případy této vzácné nemoci také Německo, Francie, Belgie, Nizozemsko a Kanada. Austrálie má podezření na nákazu u muže, který se vrátil z Evropy. Opičí neštovice jsou vzácné virové onemocnění podobné lidským neštovicím, avšak obvykle s mírnějšími projevy.

Kanada

První případ v Německu dnes identifikoval německý vojenský mikrobiologický institut v okolí Mnichova. U nakaženého se objevila charakteristická kožní vyrážka, uvedl institut bez dalších podrobností.

Ve Francii se nemoc projevila u 29letého muže, který přicestoval ze země, kde se již virus šíří, uvedl dnes francouzský hygienický úřad. Průběh onemocnění u něj není vážný, takže se léčí v domácí izolaci. Nakažený bydlí v oblasti Paříže.

První dva výskyty oznámila rovněž Belgie. Nakazili se dva lidé z různých měst, kteří se však v poslední době zúčastnili téhož večírku na blíže neurčeném místě. Oba mají mírný průběh onemocnění. Virolog Steven Van Gucht z belgické agentury pro veřejné zdraví Sciensano agentuře Reuters řekl, že očekává nárůst případů, Belgie však podle něj zvládne dostat virus pod kontrolu.

Také v Nizozemsku se dnes potvrdil první případ opičích neštovic. Bez dalších podrobností to oznámil zdravotnický úřad RIVM, podle kterého se mohlo nakazit více lidí. Úřad uvedl, že po víkendu poskytne aktuální informace o počtu infikovaných.

Kanadská agentura pro veřejné zdraví ve čtvrtek uvedla, že potvrdila první dva případy tohoto onemocnění, které bylo dosud známé především z Afriky. Úřady v provincii Québec vyšetřují celkem 17 podezřelých případů.

Výskyt choroby tento týden potvrdily mimo jiné Británie, Itálie, Švédsko a Španělsko. To dnes oznámilo dalších 14 infikovaných, čímž se tam celkový počet potvrzených případů zvýšil na 21. Spojené státy ve středu prokázaly opičí neštovice u muže ze státu Massachusetts, který byl předtím na návštěvě v Quebecu.

Šíření opičích neštovic v evropském regionu by se mohlo urychlit, protože lidé se v letních měsících scházejí na večírcích a festivalech a zároveň dobře neznají průvodní příznaky tohoto onemocnění. Uvedl to dnes šéf evropské pobočky WHO Hans Kluge. WHO dnes kvůli nemoci svolala schůzku, řekl její mluvčí agentuře Reuters s tím, že jde o jedno z mnoha setkání na toto téma.

Australské úřady oznámily, že identifikovaly pravděpodobný případ opičích neštovic u 40letého muže, který se nedávno vrátil do Sydney z Evropy. Jeho dosud lehké příznaky odpovídají opičím neštovicím, uvedlo ministerstvo zdravotnictví státu Nový Jižní Wales.

Opičí neštovice byly poprvé zaznamenány v Demokratické republice Kongo v 70. letech 20. století. Počet případů v západní Africe se v posledním desetiletí zvyšoval. 

Virus se podle Světové zdravotnické organizace (WHO) přenáší blízkým kontaktem s tkání a tělesnými tekutinami nakaženého a také kapénkami. Přenos může nastat rovněž přes kontaminované materiály, například přes ložní prádlo.

Podle Státního zdravotního ústavu se opičí neštovice projevují horečkou, zimnicí, bolestmi hlavy, svalů, zad, vyčerpáním, zduřením lymfatických uzlin a vyrážkou. Onemocnění trvá dva až čtyři týdny, inkubační doba je 6 až 16 dní, může být až 21 dní. Většina lidí se uzdraví, podle studií z Afriky činí smrtnost asi 3,6 %.

Nejvíce případů opičích neštovic vykazují v EU Španělsko a Portugalsko

Největší počet případů opičích neštovic vykazují v Evropské unii Portugalsko a Španělsko. V Madridu se prokázalo 30 případů této nemoci, v Portugalsku pak 23 případů. Další desítky podezření na toto onemocnění místní úřady zkoumají, uvedl místní tisk.

Se 30 případy, z nichž 23 úřady potvrdily dnes, je Španělsko evropskou zemí s největším počtem nakažených touto nemocí, uvedl deník El País. Všechny případy nákazy se objevily v Madridu. Jedná se většinou o mladé muže, kteří měli sexuální styky s dalšími muži. Podle úřadů se dá ale očekávat, že počty v příštích dnech porostou, jakmile se podaří prověřit již nahlášené podezřelé případy. Těch je zhruba 20. Nakažení doteď vykazovali jen mírné příznaky nemoci a lékaři jim předepsali antivirotika a očkování.

Madridská autonomní oblast dnes večer ohlásila, že nechala zavřít jednu saunu, jež se podle trasování stala ohniskem, na které připadá drtivá většina případů zaznamenaných ve španělské metropoli. Pracovníci hygieny dále pracují na analýze šíření nákazy. Podle agentury Reuters jsou v Madridu sauny místy, které často slouží pro vyhledávání sexuálních styků mezi muži.

Na 23 případů vzrostl počet nakažených v Portugalsku, které ale má ve srovnání se svým sousedem zhruba čtvrtinovou populaci. Podle portugalského ministerstva zdravotnictví, které první případy potvrdilo ve středu, se v zemi vyskytuje méně agresivní západoafrická mutace, uvedla agentura EFE. I portugalské zdravotnictví očekává další růst případů s postupným trasováním šíření nákazy v zemi. V nemocnici zatím neskončil žádný z nakažených.

Témata: nemoci | Kanada | Austrálie

Putin oslavil volební triumf i se soupeři na Rudém náměstí v Moskvě

18.03.2024 21:24 Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí slavil své vítězství v prezidenských volbách, které…

Česko eviduje první letošní oběť černého kašle

18.03.2024 18:57 Černý kašel má v Česku letos první oběť, vyplývá z dnes zveřejněných statistik Státního zdravotního…

Americký list upravil titulek. Česko už není postsovětským satelitem

18.03.2024 17:06 Americký deník Wall Street Journal po vlně příspěvků na sociálních sítích upravil titulek článku, v…

KLDR cvičně odpálila další rakety krátkého doletu

18.03.2024 11:49 Severokorejská diktatura v pondělí odpálila několik raket krátkého doletu, informoval o tom její…

Putin má jistý další mandát. Ve volbách získal přes 87 procenta

18.03.2024 09:13 Ruský prezident Vladimir Putin bude ve funkci dalších šest let. Volilo ho přes 87 procent lidí,…

Netanjahu: Izraelská armáda podnikne ofenzívu na Rafah i přes mezinárodní…

17.03.2024 17:38 Izraelská armáda podnikne plánovanou ofenzívu na město Rafah na jihu Gazy, které je baštou Hamásu,…

Volby v Rusku dnes končí. Zatím odvolilo 65 procent lidí

17.03.2024 13:49 Celostátní účast voličů v ruských prezidentských volbách v neděli ve 12:50 moskevského času (10:50…

Americké úřady začaly vyšetřovat společnost Meta kvůli drogám

17.03.2024 11:59 Americké úřady začaly vyšetřovat společnost Meta v souvislosti s nezákonným prodejem drog, k němuž…

Macron tvrdí, že na Ukrajině zřejmě bude nutná pozemní operace proti Rusku

17.03.2024 09:30 Francouzský prezident Emmanuel Macron se obává, že na Ukrajině bude možná "v určitém okamžiku"…

Šéf OSN odsoudil Rusko za pořádání prezidentských voleb v částech Ukrajiny

16.03.2024 21:51 Generální tajemník OSN António Guterres odsoudil Rusko za pořádání prezidentských voleb v částech…

Související:

Nejnovější