Kdo povede NATO? Iohannis stáhl kandidaturu, začíná být jasno

Rumunský prezident Klaus Iohannis dnes oznámil, že stahuje svou kandidaturu na post generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO). Uvedl to agentura Reuters

NATO

Členové rumunské Nejvyšší rady pro národní bezpečnost (CSAT) souhlasí s podporou protikandidáta - nizozemského premiéra Marka Rutteho, píše Reuters. Tím byla odstraněna poslední překážka na jeho cestě k vrcholné pozici v NATO, píše agentura DPA.

Iohannis svou kandidaturu oznámil v březnu. Slíbil, že do Severoatlantické aliance přinese "obnovení perspektivy" jako zástupce členské země z východního křídla. Při této příležitosti uvedl, že pro Rumunsko, které se připojilo k NATO v roce 2004, nastal čas, aby převzalo ještě větší odpovědnost v rámci euroatlantického vedení.

Nizozemský zpravodajský portál NOS už v úterý uvedl, že Iohannis se brzy vzdá své kandidatury. Tuto informaci poskytly pro nizozemské veřejnoprávní médium nejmenované zdroje obeznámené se situací.

Rutte si rychle získal širokou podporu a od počátku byl preferovaným kandidátem Spojených států, nejdůležitějšího partnera v NATO, připomíná NOS.

Rutteho jako nového generálního tajemníka NATO veřejně podpořilo několik zemí, včetně Británie, Francie, Německa a Turecka. V úterý svou podporu vyjádřilo i Slovensko a Maďarsko.

Získání podpory Maďarska nebylo jednoduché. Maďarský premiér Viktor Orbán na začátku června uvedl, že by mohl podpořit Rutteho, pokud se omluví za urážlivá vyjádření o maďarské vládě a pokud Rutte souhlasí, že Maďarsko nebude muset účastnit žádné vojenské mise NATO na Ukrajině proti Rusku.

Nizozemská televize RTL ale dnes uvedla, že Orbán na setkání nepožadoval omluvu od Rutteho za jeho kritické poznámky vůči maďarské vládě, které Orbán v květnu označil za "problematické".

Omluva byla jednou ze dvou podmínek, které Budapešť stanovila pro podporu Rutteho kandidatury na post šéfa NATO po Jensi Stoltenbergovi. Druhou podmínkou byla záruka, že Maďarsko nebude muset poskytovat vojenskou pomoc Ukrajině.

Stoltenberg tuto záruku poskytl minulý týden, což vedlo Orbána k závěru, že Maďarsko nebude blokovat související rozhodnutí Aliance. Podle Orbána Mark Rutte tuto dohodu podporuje v případě svého zvolení.

I Slovensko podpoří kandidaturu Rutteho. Uvedl to prezident SR Peter Pellegrini v úterý po skončení mimořádného zasedání Evropské rady.

Slovensko chce za tuto podporu pomoc od Nizozemska při zabezpečení své protivzdušné obrany, informuje agentura TASR. Podle Pellegriniho bylo pochopitelné, že Slovensko by si umělo představit na této pozici reprezentanta střední a východní Evropy. "Po konzultacích s oběma kandidáty i po konzultacích s premiérem Robertem Ficem a slovenskou vládou si Slovenská republika umí představit podporu nizozemského premiéra Marka Rutteho za šéfa Aliance," prohlásil Pellegrini.

Funkční období současného generálního tajemníka Aliance Jense Stoltenberga skončí 1. října 2024. Jeho mandát byl již čtyřikrát prodloužen členskými zeměmi, vzhledem k vojenské invazi Ruska na Ukrajinu.

Rutte si již dříve získal podporu silných zemí v NATO, jako jsou USA, Británie, Francie a Německo, avšak chyběla mu podpora zemí východního křídla Aliance, tedy Maďarska, Rumunska a Slovenska.

Témata: NATO

Izrael tvrdě zaútočil na Hizballáh. Nejvyšší vůdce hnutí je možná po smrti

28.09.2024 08:51 Izraelská armáda v pátek a v noci na sobotu podnikla další sérii úderů na libanonské hlavní město…

Lukašenko se obává útoku ze strany NATO. Varoval před třetí světovou válkou

27.09.2024 21:50 Běloruský prezident Alexandr Lukašenko, který je nejvěrnějším spojencem ruského protějška Vladimira…

Kamala Harrisová se sešla se Zelenským. Ten chce mluvit i s Trumpem

27.09.2024 11:47 Viceprezidentka USA Kamala Harrisová ve čtvrtek ve Washingtonu ujistila ukrajinského prezidenta…

Írán měl projevit ochotu jednat o jaderném programu

27.09.2024 09:37 Írán projevuje náznaky ochoty obnovit jednání o svém jaderném programu, ale zatím odmítá návrat…

Blinken označil varování Putina ohledně jaderných zbraní proti Západu za…

26.09.2024 21:01 Americký ministr zahraničí Antony Blinken ve čtvrtek označil varování ruského prezidenta Vladimira…

V Británii omylem propustili desítky vězňů

26.09.2024 19:06 V Británii bylo omylem propuštěno více než 30 vězňů v rámci vládního programu, jehož cílem je…

Jde o varování pro Západ, řekl Peskov k návrhu změn v jaderné doktríně

26.09.2024 16:35 Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes prohlásil, že změny v ruské jaderné doktríně, které ve středu…

Biden před Zelenského návštěvou oznámil další masivní pomoc Ukrajině

26.09.2024 14:11 Americký prezident Joe Biden ve čtvrtek oznámil nový balíček vojenské pomoci pro Ukrajinu v hodnotě…

Američané uvažují, že dají Urkajině munici s bílým fosforem

26.09.2024 12:58 Americké ministerstvo obrany doporučilo prezidentu Joeu Bidenovi, aby Ukrajině poskytl munici s…

Rusko chce změnit jadernou doktrínu. Putin řekl, co má být jinak

26.09.2024 09:43 Ruský prezident Vladimir Putin ve středu navrhl změny v ruské jaderné doktríně. Podle těchto změn…

Související:

Nejnovější