Klaus odmítá vrátit Puškinovu medaili od Putina

Bývalý prezident Václav Klaus nechce vrátit Puškinovu medaili, kterou mu udělil v roce 2007 ruský prezident Vladimir Putin. Klaus to řekl serveru Lidovky.cz. Někteří držitelé Puškinovy medaile ocenění vrátili kvůli nynějšímu vojenskému útoku Ruska na Ukrajinu.

Václav Klaus

Klaus v souvislosti s tím prohlásil, že odmítá laciné rusobijství. Puškinova medaile je od roku 1999 udělována ruským občanům i cizincům za významný přínos v kultuře, humanitních vědách či jiných oborech a také za sbližování národů a kultur. Klaus ji dostal v době, kdy byl prezidentem.

"Považuji za dětinské tuto medaili demonstrativně někomu vracet," řekl Klaus. "To bych musel být veden na popraviště, abych něco takového eventuálně mohl udělat," prohlásil.

Bývalý český prezident serveru řekl, že zmíněné ocenění není "žádná Putinova medaile", ale Puškinova. "Za druhé nevymyslel ji Putin, ale jeho předchůdce (Boris) Jelcin. Takže to není žádný Putinem vytvořený řád nebo něco takového. Za třetí to není medaile ruského prezidenta, ale Ruské federace," doplnil Klaus.

Někteří lidé ocenění vrátili poté, co Rusko zahájilo 24. února invazi na Ukrajinu. Třeba slovenský spisovatel Ján Štrasser se medaile veřejně vzdal. "Bohužel Puškinova medaile je i Putinova medaile, certifikát o jejím udělení podepsal prezident Ruské federace," uvedl.

Klaus vracení Puškinovy medaile označil za "triviální hříčky". "A zejména odmítám i dnes existující laciné rusobijství a odmítám šmahempopírání ruské kultury a všech podobných věcí," uvedl. Útok ruské armády na Ukrajinu Klaus po zahájení invaze odsoudil. "Napadení suverénní země je neakceptovatelné a je potřeba jej odsoudit," uvedl v prohlášení z 24. února společně se svými spolupracovníky z Institutu Václava Klause.

Puškinovu medaili odmítl vrátit také hudebník Jaromír Nohavica, který ocenění dostal v roce 2018. Prohlásil, že si ocenění ponechá, protože ho dostal "za písně, a ne za válčení". Veřejně ale také řekl, že nesouhlasí s Putinem a že je proti válce.

Navzdory tomu ale zpěvák ztrácí možnosti koncertování. Přišel například o turné v Polsku a proti jeho vystoupení ve městě veřejně vystoupil i starosta polských Katovic.

Marcin Krupa na facebooku uvedl, že rozhodnutí považuje za správné, když hudebníka označil za "osobu sympatizující s Putinem". Propagaci takového umělce si prý v současné době neumí představit.

Nohavica v záložce koncertů na svém webu neuvádí ani koncert v Uherském Brodě. Vystoupení mělo proběhnout příští týden v úterý, po zásahu města se tak ale nestane. Známý písničkář na webu doslova napsal, že jde o "zákaz koncertování". Koncert mu prý byl zrušen z důvodu "nedostatečné distance vůči prezidentovi Ruské federace".

Nohavica rovněž chtěl během března uspořádat benefiční koncert, jehož výtěžek by šel na konto SOS Ukrajina Člověka v tísni. Organizace se ale k tomuto záměru jasně vyjádřila. "O této iniciativě jsme předem nevěděli, ale i kdyby nám pořadatelé dali vědět dříve, odmítli bychom ji. Před chvílí jsme tak po dohodě s nimi učinili," uvedla  na twitteru.

"Myslíme si, že je těžko obhajitelné, aby písničkáři přijímali medaile od autoritářů, kteří nechávají zavírat a zabíjet oponenty a rozpoutávají války, aby pak posílali jejich obětem peníze. S něčím takovým nechceme spojovat dobré jméno Člověka v tísni," dodala organizace.

Témata: Václav Klaus

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Počasí: Meteorologové varují před nočním mrazem

19.03.2024 12:32 Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý vydal novou výstrahu před mrazem ve vegetačním…

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Související:

Nejnovější