Komentář: Babiš konečně udělal správnou věc? Jen si uvědomil, že Zemana už nepotřebuje

Premiér Andrej Babiš dnes opět dokázal, že v politice nezná bratra a jakékoliv partnerství je pro něj udržitelné do doby, dokud je výhodné. Mocenský pakt Babiše s prezidentem Milošem Zemanem vzal za své. A pro premiéra je nyní výhodnější obrátit se proti Hradu.

Andrej Babiš

Babiš se v průběhu celé hradní krize trvající několik týdnů moc nevyjadřoval. Pouze sem tam utrousil poznámky z jejich povolebního setkání, z nichž jasně vyplývá, že Zeman se chystal premiéra podržet, navzdory jeho prohře ve volbách do Sněmovny. 

Zdálo by se proto logické, že Babiš výměnou za oporu v samotném prezidentovi republiky z taktických důvodů mlčí a k situaci, kdy Česko existuje fakticky bez funkční hlavy státu, se nevyjadřuje dle známého rčení "kdo nic nedělá, nic nezkazí".

Mlčení předsedy vlády ale skončilo. Ve chvíli, kdy vyšla pravda najevo, se Babiš konečně rozhodl zaujmout k celé věci nějaké stanovisko, a proklamovat ho veřejně. Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář od něj dostal ultimátum. Skončí sám, nebo ho Babiš odvolá.

Chvíli to vypadalo, že Česko nemá nejen prezidenta, ale ani premiéra, který v zásadě současnou ostudnou situaci nijak neřešil. Pravděpodobnější, než že si lízal rány po volbách, je ale scénář, kdy se připravoval na další krok ve své politické kariéře.

Tím je logicky kandidatura na prezidenta. Ačkoliv hnutí ANO ve volbách nevyhrálo (byť si myslí opak), získalo nejvíce hlasů jako jedna strana, a to dává Babišovi jistou sílu v prezidentských volbách, které nás čekají už na přelomu let 2022/2023. Poslední průzkumy mu sice moc šancí nedávají, ale do té doby se může ledacos změnit.

Ze zřejmého důvodu neberme v potaz, co si o své kandidatuře myslí sám Babiš. To má totiž zhruba stejnou váhu, jako twitter mluvčího Jiřího Ovčáčka. Kdysi Babiš prohlásil, že pokud bude premiérem, pak v politice skončí. To se nestalo. Následně prohlásil, že do opozice nepůjde, a raději v politice skončí. To se opět nestalo. Babišova slova (nejen) ohledně jeho politické budoucnosti proto nelze nikdy brát vážně.

Ale zpět k Hradu. Chtělo by se říct, že Babišova pohrůžka Mynářovi je po dlouhé době správný krok ze strany premiéra. A citlivější povahy by dokonce mohly pookřát v domnění, že to Babiš s Českem myslí skutečně upřímně. Ale nenechme se zmást. Předseda vlády si pouze uvědomil, že Zemana už vlastně vůbec k ničemu nepotřebuje.

Kritika Hradu a jeho zaměstnanců je cítit na každém kroku a je očividné, že velká část obyvatel už nemůže duo Ovčáček - Mynář vystát. Právě zde se zrodila příležitost, které Babiš jednoduše musel využít. Obrátit se proti Hradu je jediným logickým krokem, který mohl udělat, aby si získal sympatie té části veřejnosti, která Zemana či Babiše nevolí.

Zároveň ale nemusel nutně ztratit voliče současné hlavy státu, neboť Babiš se neobrátil přímo proti Zemanovi, a lidé nakloněni tomuto mocenskému paktu tak mohou zůstat klidní. Vlk se nažral, a koza zůstala celá. Bude zajímavé sledovat, jak si v průzkumech povede po tomto dnešním kroku.

Končící premiér tím každopádně dokázal, že mu žádné politické partnerství není svaté. Je nesporné, že Zemanovi na Mynářovi záleží, jinak by si ho na Hradě nedržel tak dlouho, navzdory vyšetřování či chybějící prověrce. V honbě za ziskem přízně voličů ale Babiš nezná bratra.

Bývalý hradní kancléř Mynář čelá obžalobě kvůli dotaci na penzion

23.04.2024 08:22 Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s…

Pavel hodlá pokračovat v jednáních o důchodové reformě

22.04.2024 21:10 Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost…

Ferimu potvrdil odvolací soud tříletý trest za znásilnění

22.04.2024 14:43 Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o…

Případ Vrbětice se blíží do závěru. Policejní vyšetřování finišuje

21.04.2024 18:41 Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr…

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Do letošních eurovoleb se hlásí 30 uskupení

19.04.2024 17:44 Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského…

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Související:

Nejnovější