KOMENTÁŘ: Drzost dezinformátorů nezná mezí. Snaha dělat z lidí hlupáky jim ale vychází

Ačkoliv by se zdálo, že v zemi, v níž má přes 80 % lidí přístup k internetu, bude šíření dezinformací těžké až nemožné, opak je pravdou. Lháři, kteří šíří dezinformace napříč sociálními sítěmi, jednoduše spoléhají na to, že si lidé nebudou chtít ověřovat pravdu, i když to zabere jen několik málo vteřin. A bohužel jim to vychází.

Ilustrační foto

Pro příklad netřeba chodit daleko. Až trapnou dezinformaci na facebooku šíří například hnutí Cesta odpovědné společnosti. Podívat se na ni můžete ostatně sami zde.

Obrázek, který se mimochodem prohání sociálními sítěmi v mnoha dezinformačních skupinách, deklaruje, že americké CDC ruší PCR testy pro detekci covidu, protože "jej nelze rozeznat od chřipky".

To je přitom dávno vyvrácený nesmysl. Chřipka a covid jsou dvě naprosto odlišné nemoci, které lékaři už loni odmítli srovnávat. Jediné, co se stalo, je, že CDC chce od příštího roku jednotný test, který by u nakažených rozpoznal, jestli mají covid nebo chřipku.

Nic víc, nic míň. Dosud se u pacientů mohly dělat testy dva, RT-PCR test na chřipku, a druhý PCR test na covid. Tuto proceduru by si zejména lidé žijící v USA nyní mohli usnadnit a podstoupili by jen jeden test. Zrychlilo by to také práci lékařů.

Pokus o dezinformaci je o to drzejší, že hnutí k příspěvku dokonce přiložilo odkaz, kde je vše jasně vysvětleno. Nikde tam není uvedeno, že by covid a chřipka byly to stejné a že by nešly rozeznat. 

Leckdo si řekne, že takový ubohý pokus o lež přece nemůže vyjít. Chyba lávky. V komentářích se jasně ukazuje, že lidé si odkazu nevšimli, nebo jej nečetli, protože této dezinformaci zřejmě skutečně věří.

Lze pochopit, že lidé věří sofistikovaným dezinformacím, jejichž odhalování je dlouhým a složitým procesem. Často jsou sestavovány za pomocí psychologů a dalších odborníků a kdo nemá kritické myšlení a neumí pracovat s informacemi, může lžím lehce podlehnout. 

Snaha o šíření očividných nesmyslů je ale jen obyčejný pokus dělat z lidí hlupáky. A bohužel zřejmě vychází.

Související:

Nejnovější