Křeček varuje před „samozvanými sankcemi“ vůči Rusům žijícím v ČR

Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček varuje před možným vykořisťováním příchozích Ukrajinců a rovněž před „samozvanými sankcemi“ jednotlivců vůči Rusům žijícím v Česku, třeba v podobě omezení přístupu ke službám nebo nerovného zacházení v práci. Ombudsman to dnes uvedl na webu.

Stanislav Křeček

Rusko minulý týden napadlo Ukrajinu, i do ČR z Ukrajiny míří uprchlíci. Jedna hotelová síť například přestala ubytovávat hosty z Ruska a Běloruska.

"Za poslední týden jsme u nás svědky opravdu nebývalé a obdivuhodné pomoci lidem v nouzi. Ochrana příchozích ale nesmí skončit udělením víza a poskytnutím ubytování. Jak vidíme, přicházejí především ženy a děti, tedy velmi zranitelné skupiny," uvedl ombudsman. Tito lidé podle něj často přišli bez prostředků, neumějí jazyk, nemají v ČR žádné kontakty. "To je velmi nebezpečná kombinace – takoví lidé se snadno mohou stát obětí vykořisťování nebo dokonce obchodu s lidmi," upozornil ombudsman. Ukrajinským příchozím chce proto jednoduchou formou předávat informace o zaměstnávání v Česku s upozorněním, že se lidé mohou obracet i na jeho kancelář.

Podle právničky Kanceláře veřejného ochránce práv Lindy Janků poskytuje příchozím základní ochranu už samotná registrace na oficiálních hotspotech v krajských městech. Lidé díky ní budou mít jistotu, že mají správně vyřízenou veškerou administrativu pro další pobyt v Česku. Po získání dlouhodobého víza se mohou obrátit také na Úřad práce a požádat o zprostředkování zaměstnání. "Rozhodně bych doporučila, aby práci hledali takto oficiální cestou přes Úřady práce nebo s pomocí zavedených neziskových organizací a vyhnuli se shánění výdělku přes neprověřené agentury nebo dokonce náhodné známé. Pokud už práci najdou vlastními silami, měli by vždy vyžadovat písemnou smlouvu a ověřit si, co přesně podepisují," uvedla Janků.

Veřejný ochránce práv dostal také podnět týkající se možného nerovného zacházení s občany Ruské federace. Podobné rozlišování mezi lidmi na základě jejich národnosti je podle ombudsmana nepřijatelné. "Jakkoliv chápu pocity a nálady občanů vyvolané agresivní válkou a utrpením nevinných lidí, snažme se vyvarovat vršení individuálních křivd na těch, kteří nenesou odpovědnost za kroky svého státu. Nikdo nesmí být diskriminován z důvodů své příslušnosti k národu nebo etnické menšině, pro své pohlaví, světový názor nebo náboženské přesvědčení. Takovýmto diskriminačním chováním bychom jen dále přispívali právě k utrpení nevinných lidí, kterému chceme za každou cenu zabránit," uvedl Křeček.

Český antidiskriminační zákon za diskriminaci označuje rozdílné zacházení s lidmi na základě přesně vyjmenovaných zakázaných důvodů. Mezi ně patří například etnický původ, věk, pohlaví, náboženské vyznání, sexuální orientace či zdravotní postižení - a také národnost. Zákon zároveň definuje oblasti, kde je diskriminace zakázaná, jako je zaměstnávání, zdravotní péče, zboží a služby, bydlení, vzdělávání.

Diskriminaci zapovídají i jiné normy. Podle zákoníku práce je například v zaměstnání zakázaná také diskriminace z důvodu politického smýšlení. Nenávistné projevy směřované proti příslušníkům národnostních menšin zase mohou být postihované mimo jiné jako přestupek proti občanskému soužití. Ani svoboda slova podle ombudsmana neplatí absolutně, kdy omezení nepřijatelných vyjádření nesmí přerůst v cenzuru. "Opatření přijímaná z pochopitelných důvodů proti šiřitelům nepravdivých prohlášení a tvrzení, která zatěžují veřejný prostor, se nesmí stát nástrojem pro cenzuru odlišných, byť právě nepopulárních názorů," uvedl ombudsman.

Tuzemští mobilní operátoři zablokovali v minulých dnech přístup na šest dezinformačních webů v českém jazyce. Vyhověli tak výzvě vlády a Národního centra kybernetických operací a připojí se k opatřením zamezujícím šíření ruské propagandy v kybernetickém prostoru ČR. Již dříve české internetové sdružení CZ.NIC po konzultacích s bezpečnostními složkami státu a na základě doporučení vlády zablokovalo osm jiných dezinformačních webů.

Piráti odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

25.04.2024 21:43 Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je…

Fialova vláda se promění. Končí ministryně Langšádlová

25.04.2024 08:51 Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi,…

Vláda schválila úpravy současného zákona o zbraních. Následně ho nahradí…

24.04.2024 21:45 Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních…

ANO by v březnu vyhrálo volby, hlas by mu dala necelá třetina voličů

24.04.2024 08:44 Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového…

Během pátečního Speed Marathonu policie zaznamenala tisíce dopravních…

23.04.2024 20:36 Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166…

Bývalý hradní kancléř Mynář čelá obžalobě kvůli dotaci na penzion

23.04.2024 08:22 Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s…

Pavel hodlá pokračovat v jednáních o důchodové reformě

22.04.2024 21:10 Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost…

Ferimu potvrdil odvolací soud tříletý trest za znásilnění

22.04.2024 14:43 Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o…

Případ Vrbětice se blíží do závěru. Policejní vyšetřování finišuje

21.04.2024 18:41 Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr…

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Související:

Nejnovější