LGBT komunita v Gruzii žije ve strachu, otřáslo jí nedávné násilí

Když jde ven, pětadvacetiletá gruzínská lesbička Nino se už necítí tak dobře jako dřív. Od chvíle, co organizátoři tento měsíc kvůli násilí zrušili pochod hrdosti příslušníků sexuálních menšin Tbilisi Pride má strach - že ji někdo verbálně napadne nebo ji bude na ulici pronásledovat.

Ilustrační fotografie.

Po násilnostech z 5. července, kdy odpůrci pochodu napadli novináře a vtrhli do kanceláří aktivistů, vzrostl počet hlášených útoků z nenávisti a někteří příslušníci komunity sexuálních menšin (LGBT+) z Gruzie říkají, že žijí ve strachu, píše nadace Thomson Reuters Foundation.

"Věci se změnily. Život už není tak jednoduchý, jak býval," říká Nino, jejíž jméno nadace změnila, aby ochránila její identitu. "Máte větší strach, že vás někdo na ulici bude pronásledovat a nadávat. Nemůžete už být šťastní. Cítíte vevnitř obavy. Je to jakoby se na vás chystala nějaká tragédie," popisuje žena, která žije v Tbilisi se svou partnerkou.

Násilí proti sexuálním menšinám, které zastavilo plánovaný pochod také zvýšilo politické napětí v někdejší sovětské republice, která se chystá na říjnové místní volby - vyvolalo protesty a potyčky v parlamentu. Zatímco se země modernizovala a zaváděla progresivní reformy ve snaze přiblížit se Evropské unii, zažíval kavkazský národ v posledních desetiletích kulturní střet mezi liberálními silami a náboženskými konzervativci.

Velká část hněvu namířeného vůči vládě se týkala smrti kameramana, jenž byl napaden při natáčení demonstrací odpůrců LGBT+. Premiér Irakli Garibašvili odmítl rezignovat, k čemuž ho vyzývali ochránci lidských práv a opoziční strany, kteří jeho vládu viní z toho, že povzbuzuje skupiny šířící nenávist a neochránila novináře a zastánce sexuálních menšin. Ještě před plánovanou akcí premiér prohlásil, že pochod není "rozumný", jelikož většina Gruzínců je proti. Později označil zrušenou akci za "provokaci" organizovanou opozicí.

Skupiny kolem komunity LGBT+ v posledních týdnech hlásí zvýšený počet homofobních útoků a zločinů z nenávisti, které jsou motivované vzhledem lidí.

Policie zatkla dva lidi v souvislosti se zabitím sedmadvacetiletého muže, který byl tento měsíc ubodán ve městě Rustavi. Útočníci ho a jeho kamaráda podle místních médií napadli kvůli dlouhým vlasům. Transgenderoví aktivisté minulý týden zpravodajskému serveru OC Media nahlásili, že jednu trans ženu porazilo auto při zřejmě záměrném útoku. Další muž pak novinám řekl, že ho zbili útočníci, kteří na něj křičeli homofobní nadávky, jelikož měl růžové tričko.

Osmnáctiletý Irakli (jeho jméno bylo změněno) popsal, jak ho i s jeho přítelem někdo zbil, zatímco si v Tbilisi chtěli koupit cigarety. "Slyšeli jsme, jak na nás volá nějaký muž. Začal klít, nadávat nám do teploušů a hrozil, že nás zabije. Když jsme vyšli z obchodu... zaútočil na nás," uvedl mladík s tím, že než zasáhli nedaleko stojící policisté, útočník ho kopal a jeho partnera se snažil škrtit. "To, co se stalo novinářům 5. července, se děje homosexuálům každý den, 365 dní v roce. v této zemi nás zabíjejí, bijí a ponižují. Bojíme se chodit po ulicích, a nikoho to nezajímá," dodal.

Kameraman Alexandr Laškarava byl jedním z více než 50 novinářů, kteří se stali terčem násilí. O několik dní poté, co ho zdravotníci propustili z nemocnice, ho našli doma mrtvého. Úřady příčinu smrti zatím nesdělily a ministerstvo vnitra tvrdí, že vyšetřování pokračuje. Původně prohlásilo, že panuje podezření na předávkování drogami. Policie ve spojitosti s událostmi 5. července zatkla téměř 30 lidí, obvinila je různých trestných činů včetně nezákonného zasahování do práce novinářů a skupinového násilí. Ministr vnitra podle svého resortu minulý týden násilí vůči novinářům odsoudil.

Jednadvacetiletý Giorgi (který si nepřál zveřejnit své celé jméno) se domnívá, že pocit nejistoty u komunity LGBT+ dále zhoršila reakce úřadů v týdnech následujících po násilí, kterou lidé vnímají jako měkkou. "Bezpečnost není jen o fyzickém bezpečí na ulicích, ale o základech demokracie. Že když něco uděláte, spácháte zločin, budete za to potrestáni. A budete zatčeni, pokud někoho zbijete," říká Giorgi.

Nia Gvatuaová, která provozuje první gay bar v Tbilisi, prohlásila, že znovuotevření podniku odložila, dokud se situace nestabilizuje. Plánuje zároveň posílit ochranku. "Musím zaměstnance připravit, protože v tuto chvíli není práce bezpečná," sdělila.

Sexuální menšiny v Gruzii nicméně mohou zahlédnout i určité záblesky naděje. Před parlamentem v Tbilisi se 6. července shromáždily tisíce lidí, které odsoudily násilí z předchozího dne, což byl bezprecedentní projev solidarity s komunitou LGBT+. "Měla jsem pocit, že nejsem sama," svěřila se Nino, která na tento protest vyrazila s přítelkyní. "Držely jsme se za ruce a říkaly si... tenhle boj má smysl a přežijeme," podotkla.

Témata: LGBT | Gruzie | newsbox.cz

Macron zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní…

25.04.2024 17:50 Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení…

Sánchez by mohl rezignovat kvůli vyšetřování manželky

25.04.2024 14:49 Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení…

Rusko vetovalo rezoluci OSN ohledně jaderného zbrojení ve vesmíru

25.04.2024 11:07 Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá…

Izrael připravuje ofenzivu v Rafáhu. Civilisté půjdou do stanů

24.04.2024 18:35 Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde…

Fico skoncoval s RTVS. Nahradí ji televize a rozhlas pod novým názvem a…

24.04.2024 16:18 Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování…

Šojgu má problém. Náměstek ruského ministra měl brát úplatky

24.04.2024 14:01 Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby…

Hackeři napadli ČTK a zveřejnili výmysl o atentátu na Pellegriniho

23.04.2024 15:08 Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem…

Izrael připravuje evakuaci Rafahu v Gaze. Ofenziva do města se zřejmě blíží

23.04.2024 12:33 V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci…

Ukrajina může v sebeobraně útočit i na ruské území, říká Stoltenberg

22.04.2024 09:07 Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že…

Írán touží po obnovení jednání o jaderné dohodě

21.04.2024 21:49 Írán je navzdory tomu, že Američané pomáhali Izraeli s obranou při nedávném íránském útoku, v…

Související:

Nejnovější