Rusko by mělo dodržet závazky a nešířit jaderné zbraně do Běloruska, řekl Lipavský

Rusko by mělo dodržovat své mezinárodní závazky a nešířit jaderné zbraně do Běloruska. Po jednání s generálním tajemníkem Severoatlantické aliance Jensem Stoltenbergem to novinářům v Bruselu řekl český ministr zahraničí Jan Lipavský.

Jan Lipavský

Podotkl také, že kromě války na Ukrajině má na evropskou bezpečnost vliv aktivita Číny v indopacifické oblasti a její potenciální podpora Moskvy, od níž Západ Peking zrazuje.

Lipavský také Stoltenbergovi nabídl uspořádat příští rok neformální schůzku ministrů zahraničí NATO v Praze a zopakoval, že Česko do příštího roku zvýší své obranné výdaje na dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP).

MInistr do bruselské centrály NATO zamířil dva dny poté, co ruský vládce Vladimir Putin oznámil záměr rozmístit v sousední zemi taktické jaderné zbraně. NATO krok označilo za nebezpečný a nezodpovědný.

"Rusko by mělo dodržovat všechny mezinárodní závazky k nešíření jaderných zbraní, aby se neumisťovaly jaderné zbraně do dalších zemí," prohlásil po jednání se šéfem aliance Lipavský. Zdůraznil, že NATO je jaderná aliance a má prostředky pro odstrašení rivalů.

Se Stoltenbergem hovořil také o přípravě červencového summitu ve Vilniusu, na který by měl dorazit i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Jeho účast je podle šéfa české diplomacie velmi důležitá.

Lipavský prohlásil, že by aliance měla hledat "formáty spolupráce, které podpoří vstup Ukrajiny do NATO". Kyjev se o členství v alianci uchází dlouhodobě a žádost o přijetí už podal. Rusko proti rozšiřování aliance směrem k ruským hranicím ostře protestuje a podle dřívějšího vyjádření Stoltenberga je členství Ukrajiny otázkou delšího časového horizontu.

Český ministr s ním hovořil i o situaci v Indo-Pacifiku a rostoucím vlivu Číny včetně jejího agresivního vystupování vůči Tchaj-wanu. NATO musí podle Lipavského velmi obezřetně sledovat situaci v této oblasti. Případná vojenská eskalace by podle něj mohla ovlivnit i bezpečnost Evropy.

"Spojené státy jsou tam angažovány, může to znamenat, že budou potřebovat nějakou součinnost s Evropou nebo že odeberou nějaké vojenské zdroje z Evropy," řekl Lipavský. Dodal, že Západ zrazuje Čínu i od případné vojenské podpory Ruska. Peking sice s Moskvou upevňuje vazby, k přímé vojenské podpoře však zatím nesáhl.

Kromě schůzky s šéfem aliance jednal dnes český ministr také v sídle Evropské komise, kde s komisařem pro spravedlnost Didierem Rendersem probíral mimo jiné možnosti trestání ruských válečných zločinů či prevence obcházení protiruských sankcí. Řada unijních států včetně Česka podporuje zřízení zvláštního tribunálu, neboť Mezinárodní trestní soud (ICC) nemá pravomoc stíhat veškeré zločiny. EU se však v této otázce zatím zcela neshodla a téma zůstává otevřené. Podle Reynderse je nejlepší variantou využití ICC, existuje však také možnost zkombinovat jeho činnost s případným zvláštním tribunálem. Důležitá je nyní podle něj rychlost a koordinace sběru důkazů a vyšetřování.

"Pokud by Česko mohlo dělat více, je to možná v zapojení se do koordinace na úrovni EU," prohlásil s odkazem na společný vyšetřovací tým složený ze šesti zemí východního křídla unie, Ukrajiny a ICC.

Lipavský podotkl, že se Česko již do vyšetřování zapojuje například finančními příspěvky pro ICC. Chystá podle něj také vyslání skupiny expertů. "Není možné připustit, aby se v Evropě hranice přepisovaly silou," řekl český ministr, podle něhož musí EU dále pracovat na vyšetřování válečných zločinů.

Vláda schválila novelu zákona, která zakazuje prodej pyrotechniky na…

24.07.2024 21:46 Vláda schválila novelu zákona, která zakazuje prodej pyrotechniky na tržištích, ve stáncích a v…

V Česku rapidně přibylo lidí se žloutenkou

24.07.2024 15:41 V loňském roce se v Česku zdvojnásobil počet případů hepatitidy typu C a E, přičemž žloutenkou typu…

Prezident Pavel se nečekaně zúčastnil zasedání vlády

24.07.2024 13:09 Prezident Petr Pavel se dnes zúčastnil zasedání vlády, kde se jednalo o zprávě týkající se…

V Dukovanech postaví dva nové bloky jihokorejská firma

17.07.2024 15:41 Dva nové bloky jaderné elektrárny v Dukovanech postaví korejská společnost Korea Hydro & Nuclear…

Českem se prohnaly silné bouřky. Voda zatopila D1, na Slovensku se na…

12.07.2024 22:09 Česko dnes odpoledne a večer zasáhly silné bouřky s prudkými srážkami, silným větrem a kroupami.…

Opozice neuspěla. Sněmovna růst poplatků za televizi a rozhlas nezamítla

12.07.2024 16:37 Opoziční hnutí ANO a SPD dnes neuspěla ve Sněmovně se snahou zamítnout vládní návrh na zvýšení…

Babiš ve Sněmovně ostře kritizoval návrh zvýšení televizních poplatků

11.07.2024 10:57 Vládní návrh na zvýšení televizních a rozhlasových poplatků dnes ve Sněmovně znovu kritizoval…

Pavel potvrdil, že lídři se shodnou na znění deklarace summitu NATO

10.07.2024 21:43 Podle prezidenta Petra Pavla, který zastupuje Česko ve Washingtonu, panuje jednomyslná shoda na…

Lednové zvýšení důchodů bude o stovky korun, potvrdil Jurečka

10.07.2024 14:32 Důchody se od ledna 2025 zvýší v průměru o 356 korun. Průměrný starobní důchod bude po řádné…

Volby by v květnu vyhrálo ANO. Babišovo hnutí má podporu třetiny voličů

10.07.2024 11:20 Sněmovní volby by v květnu vyhrálo opoziční hnutí ANO, které by volila třetina voličů. Poslance by…

Související:

Nejnovější