Černobyl je bez dodávek proudu, hrozí únik radiace

Černobylská jaderná elektrárna je bez dodávek elektrického proudu, což by bez včasné opravy mohlo vést k úniku radiace, protože elektřina je nutná k chlazení spotřebovaného jaderného paliva. Oznámila to dnes státní společnost Enerhoatom, která spravuje čtyři funkční ukrajinské jaderné elektrárny.

Černobyl, ilustrační fotografie.

Proud zatím zajišťují záložní generátory v elektrárně, kterou obsadili nedlouho po zahájení invaze na Ukrajinu ruští vojáci. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) uvedla, že přerušení dodávek elektřiny do odstavené elektrárny nepředstavuje kritický bezpečnostní problém.

Ukrajinská energetická společnost Ukrenerho uvedla, že práci na obnovení dodávek elektrické energie znemožňují pokračující boje. Situaci průběžně sleduje a slíbila, že o případných změnách bude informovat.

Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba uvedl, že Rusko musí naléhavě přistoupit k dočasnému zastavení palby, aby bylo možné opravit poškozené elektrické vedení do elektrárny. "Záložní dieselové generátory mají pro napájení jaderné elektrárny v Černobylu kapacitu 48 hodin. Pak se zastaví chladicí systémy skladu vyhořelého jaderného paliva a hrozí úniky radiace," napsal ministr na twitteru.

Podle Enerhoatomu je v Černobylu 20.000 článků vyhořelého jaderného paliva, které v případě výpadku proudu není možné chladit. Jejich oteplování by mohlo vést k uvolnění radioaktivních látek do životního prostředí. Radioaktivní mrak by pak vítr mohl zanést do dalších oblastí Ukrajiny, Běloruska, Ruska a Evropy, uvedla společnost.

Enerhoatom zároveň upozornil, že bez elektřiny by v elektrárně nefungovaly ani ventilační systémy, což by vystavovalo zaměstnance nebezpečným dávkám radiace. Mezinárodní agentura pro atomovou energii v úterý večer sdělila, že možná ztratila spojení se systémy, které monitorují bezpečnostní situaci v této odstavené elektrárně.

V dnešním prohlášení MAAE uvedla, že radioaktivní materiál v černobylské elektrárně je přes výpadek proudu nadále bezpečně uložen. Zásobení elektřinou je sice podle agentury zásadním bezpečnostním faktorem, ale v Černobylu je vyhořelé palivo uloženo v dostatečně velkých chladicích nádržích, které i bez elektřiny odvádějí dostatek tepla. "V tomto případě MAAE nevidí kritický dopad na bezpečnost," ujistila organizace.

Šéfka českého Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová k tomu dnes nad ránem na twitteru uvedla, že přes ztrátu on-line přenosu dat a stále obtížnější zajištění komunikace s personálem v Černobylu a Záporožské jaderné elektrárně je stále dost údajů o radiační situaci na celém území Ukrajiny a v sousedních zemích. Nic podle ní neukazuje na zhoršení.

SÚJB výpadek chlazení nepovažuje za hrozbu pro Českou republiku. "Není reálné, aby se toto vyhořelé jaderné palivo kvůli výpadku chlazení poškodilo natolik, aby nás to ohrozilo," sdělil v dnešním prohlášení SÚJB. Samovolná exploze tohoto paliva je podle něj fyzikálně vyloučena.

Šéf Enerhoatomu Petro Kotin odpoledne sdělil, že radiační situace v okolí Záporožské jaderné elektrárny je normální. Práce na opravě bloku poškozeného při bojích s ruskými vojáky podle něj pokračuje.

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce

19.04.2024 21:22 Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce…

Ukrajinci tvrdí, že zasáhli a zničili ruský strategický bombardér

19.04.2024 11:47 Ukrajinská armáda v pátek oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských raket a…

Izraelská odveta vůči Íránu přišla v noci. Oficiálně se o útoku mlčí

19.04.2024 09:06 Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho…

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Související:

Nejnovější