Úřady zastavily výplatu dávek klientům Sberbank, chtějí jiný účet

Úřady práce a Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) žádají své klienty s účtem u Sberbank, aby jim nahlásili jiné konto či adresu pro doručení penzí, rodičovské a dávek. Výplatu jim nyní pozastavily. Údaje je možné poskytnout i on-line. Uvedlo to ministerstvo práce na svém webu.

Marian Jurečka

Sberbank, která má vazby na Rusko, uzavřela pobočky. Česká národní banka informovala o tom, že zahájila kroky k odebrání bankovní licence. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) ráno oznámil, že jeho úřad problém s výplatami dávek a penzí řeší. Podle Exekutorské komory ČR se problémy Sberbank dotknou i exekučních řízení.

"Úřady práce v současné době evidují zhruba dvě desítky tisíc svých klientů, kteří mají účet u Sberbank. Podobně ČSSZ, která vyplácí důchody nebo dávky nemocenského pojištění, eviduje nižší desítky tisíc svých klientů, kteří u této banky mají účet," uvedlo tiskové oddělení ministerstva. Upozornilo,, že klienti se mohou obrátit na příslušnou okresní sociální správu či pobočku úřadu práce a změnit způsob výplaty, a to i on-line. Oznámí jiný účet, nebo adresu pro zaslání peněz poukázkou. ČSSZ dočasně nebude vyžadovat potvrzení jiné banky o vlastnictví konta, lidé ho doloží dodatečně. Úřad práce osloví své klienty, kteří mu údaje včas nenahlásí. "Žádosti o změnu způsobu výplaty klientů Sberbank budou vyřizovány přednostně," uvedlo tiskové oddělení.

Úřady práce vyplácejí vedle rodičovských příspěvků a podpor v nezaměstnanosti i přídavky na děti, porodné, pohřebné, příspěvky a doplatky na bydlení, příspěvek na živobytí, mimořádnou okamžitou pomoc i náhradní výživné. Posílají také příspěvky na péči. mobilitu či pomůcky lidem s postižením a seniorům. Sociální správa pak poskytuje vedle starobních, invalidních a pozůstalostních penzí také ošetřovné, nemocenskou či otcovskou.

Klienti Sberbank začali kvůli konfliktu na Ukrajině minulý týden své peníze vybírat a účty rušit. Tvořily se fronty. Banka pak v pátek odpoledne své pobočky uzavřela, zastavila internetové bankovnictví a omezila karetní transakce. Česká národní banka dnes oznámila, že zahájila kroky k odebrání bankovního povolení. Bance zakázala nakládat s aktivy a pasivy včetně poskytování nových úvěrů a přijímání vkladů.

Podle exekutorské komory se problém banky může dotknout také dlužníků, zaměstnavatelů i dalších osob, které dělají srážky z výdělků na splácení. "Doporučujeme vyčkat s platbou a obrátit se na dotyčného soudního exekutora se žádostí o sdělení aktuálních platebních údajů," sdělila dnes ČTK komora v tiskové zprávě. Podle ní exekutoři, kteří měli účty u Sberbank, zakládají či již založili účty u jiných bank. Zároveň se snaží, aby všechny dotčené o problému a nových bankovních spojeních informovali. "Tato upozornění mohou kvůli značné urgenci být zasílána i neformální cestou (např. formou sms nebo e-mailu). V této souvislosti současně žádáme o obezřetnost a ověření takto neformálně sdělených nových čísel účtů také v seznamu soudních exekutorů," uvedla komora.

MPSV: Lidé z Ukrajiny mohou s vízem pro uprchlíky začít hned pracovat

Lidé z Ukrajiny, kteří si vyřídí speciální vízum kvůli válečné situaci, s ním budou moci hned hledat zaměstnání. Jakmile si místo najdou a dostanou pracovní smlouvu, mohou žádat o pracovní povolení a pak začít pracovat. Oznámilo to na svém twitteru a webu ministerstvo práce. Uprchlíci mohou podle ministerstva vnitra dostat dlouhodobé vízum ke strpění a automaticky s ním budou mít i veřejné zdravotní pojištění. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) dnes uvedla, že je pak potřeba se u ní zaregistrovat.

"Lidé, kteří přijdou z Ukrajiny do ČR, budou mít volný přístup na náš pracovní trh. Je důležité umožnit těm, kteří mohou pracovat, aby obstarali příjem pro svou rodinu," uvedlo ministerstvo. Informace začalo zveřejňovat i v ukrajinštině.

Česko má s Ukrajinou za určitých podmínek bezvízový styk. Po příjezdu tak mohou lidé v ČR pobývat tři měsíce bez víz. Nemohou tak ale pracovat a musí si platit zdravotní pojištění.

O vízum ke strpění mohou lidé z Ukrajiny žádat ve 27 pracovištích azylové a migrační politiky po Česku. Většina z nich má otevřeno jeden den v týdnu ve stanovených hodinách. Žádost je nutné podat osobně. Dvoustránkový formulář je v češtině a ukrajinštině. Musí se vyplnit latinkou, ne azbukou. Potřeba je fotografie. Žadatel vypíše své osobní údaje, případně i údaje o potomcích a dalších členech rodiny. Pokud zůstanou lidé u příbuzných, musí se sami do tří dnů po vstupu na české území zaregistrovat na cizinecké policii. Pokud budou bydlet v nějakém zařízení, nahlásí je ubytovatel. Lidé bez zázemí a ubytování se mohou obrátit na linku 974 801 802, která funguje nonstop.

S vízem ke strpění si uprchlíci mohou vyřídit v krajské pobočce úřadu práce povolení k zaměstnání. "Před podáním žádosti je třeba již mít nebo si najít pracovní místo a se zaměstnavatelem uzavřít pracovní smlouvu, která je jednou z příloh žádosti," uvedlo ministerstvo práce. Žádost o pracovní povolení podává cizinec, nebo jeho zaměstnavatel.

Lidé z Ukrajiny musí mít zdravotní pojištění. U zaměstnaných ho odvádí zaměstnavatel. Také ostatní s vízem ke strpění budou "automaticky zařazeni do veřejného zdravotního pojištění", uvedlo ministerstvo vnitra.

Běženci mohou požádat i o azyl. Humanitární organizace už dřív uváděly, že lepší než vízum ke strpění by byla pro uprchlíky z Ukrajiny právě takzvaná doplňková ochrana, tedy dočasný azyl. U ní by ale vyřizování mohlo trvat déle.

"V této situaci není vstup do azylového řízení optimálním řešením. Rychlejší a efektivnější je požádat o speciální dlouhodobé vízum, které bude vyřízeno na počkání a navíc je možné hned požádat o povolení k zaměstnání a pracovat," zdůvodnilo ministerstvo vnitra.

Plzeňský kraj už ohlásil, že otevře v Plzni v bývalém obchodním domě Prior asistenční centrum, kde budou moci uprchlíci vyřídit všechna povolení a registrace na jednom místě. Jinak je potřeba obejít několik úřadů.

Piráti odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

25.04.2024 21:43 Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je…

Fialova vláda se promění. Končí ministryně Langšádlová

25.04.2024 08:51 Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi,…

Vláda schválila úpravy současného zákona o zbraních. Následně ho nahradí…

24.04.2024 21:45 Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních…

ANO by v březnu vyhrálo volby, hlas by mu dala necelá třetina voličů

24.04.2024 08:44 Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového…

Během pátečního Speed Marathonu policie zaznamenala tisíce dopravních…

23.04.2024 20:36 Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166…

Bývalý hradní kancléř Mynář čelá obžalobě kvůli dotaci na penzion

23.04.2024 08:22 Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s…

Pavel hodlá pokračovat v jednáních o důchodové reformě

22.04.2024 21:10 Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost…

Ferimu potvrdil odvolací soud tříletý trest za znásilnění

22.04.2024 14:43 Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o…

Případ Vrbětice se blíží do závěru. Policejní vyšetřování finišuje

21.04.2024 18:41 Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr…

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Související:

Nejnovější