Mobilní aplikace pro covidové certifikáty Tečka měla dosud 6,4 milionu stažení

Mobilní aplikace pro covidové certifikáty Tečka měla dosud 6,4 milionu stažení, kontrolní aplikace čTečka 1,4 milionu. Na twitteru o tom informovala Národní agentura pro komunikační a informační technologie (NAKIT). Aplikace, která umožnila nahrát si do mobilního telefonu potvrzení o očkování proti covidu-19, o prodělání nemoci nebo výsledek testu, je v provozu od konce loňského června.

mobilní telefony, photo by Rodion Kutsaev

"Počty aktivních uživatelů začaly pozvolna klesat již před zrušením povinnosti prokazovat se certifikáty," napsali zástupci NAKIT. První milion stažení měla aplikace po měsíci necelých dvou týdnech od spuštění.

V Česku už není třeba se prokazovat certifikátem při vstupu do restaurací, ubytovacích zařízení, provozoven služeb, návštěvách koncertů, kin, divadel, památek a dalších míst nebo při účasti na hromadných akcích. Vláda povinnost zrušila od čtvrtka 9. února, někteří odborníci to kritizovali jako předčasné.

Aplikaci lidé dál mohou využívat při prokazování se při cestování. Podmínky jednotlivých zemí se liší, obecně jsou mírnější pro očkované. Některé země ale vyžadují jak potvrzení o očkování, tak negativní test. Pro další je povinná posilující dávka očkování. Česko od 15. února uznává platnost certifikátu o očkování bez posilující dávky na 270 dní, zhruba 140.000 lidí tak skončí.

Tečka funguje buď pasivně pro uložení vydaného certifikátu, nebo je aktivně propojená s databází Ústavu zdravotnických informací a statistiky a o výsledky nového testu nebo podanou vakcínu se sama automaticky aktualizuje. V aplikaci lze evidovat potvrzení i pro více lidí najednou. U certifikátů se rovněž zobrazuje, kolik času například zbývá do vypršení platnosti testu na covid-19.

Aplikací čTečka mohou provozovatelé načíst QR kód z papíru nebo aplikace Tečka, zařízení pak zeleně zobrazí její platnost. Podobné aplikace mají také další země, fungují i mezi sebou. Ministerstvo zdravotnictví uvažuje o dalším využití aplikace Tečka, zvažuje například její využívání jako elektronického očkovacího průkazu. Zástupci cestovních kanceláří navrhují, aby po úpravách obsahovala například informace o aktuálních podmínkách pro cestování do jednotlivých zemí.

Související:

Nejnovější