Moldavsko čelí mnoha krizím, bez pomoci Evropy je nezvládne

Moldavsko samo bez pomoci Evropy nepřekoná následky pandemie nemoci covid-19, rostoucích cen energií a náporu válečných uprchlíků z Ukrajiny. Vpředvečer berlínské dárcovské konference to dnes v Nadaci Konrada Adenauera prohlásila moldavská premiérka Natalia Gavrilitsaová. Přislíbila, že využití očekávané západní pomoci bude transparentní do posledního centu.

Obyvatelé Ukrajiny opouští kvůli válce zemi

"Vždy jsme chtěli kráčet k demokratickým hodnotám, lidským právům a právnímu státu, protože víme, že to vše je základem prosperity a života ve svobodě," řekla Gavrilitsaová. "Naše cesta za prosperitou, ve kterou jsme věřili, byla brutálně přerušena válkou," uvedla.

Gavrilitsaová v projevu řekla, že do 2,6milionového Moldavska, které patří k nejchudším zemím Evropy, uteklo z Ukrajiny přes 390.000 válečných uprchlíků. Více než čtvrtina z nich v zemi zůstala. "Přes 110.000 lidí zde nalezlo ubytování, takřka polovina z tohoto počtu jsou děti," řekla.

Premiérka řekla, že všem prchajícím dokázalo Moldavsko poskytnout přijatelnou pomoc. "Přes krásné obrázky solidarity ale čelíme tvrdé realitě. Jsme tady mezi přáteli, takže budu upřímná," řekla s tím, že Moldavsko se nikdy s takovou krizí nepotýkalo. Země se vzpamatovává z hospodářských následků pandemie, vysokých cen energií a náporu běženců.

"Vysokým cenám energií čelí i ostatní evropské země, ale v Moldavsku se cena plynu od loňského září zvýšila o 360 procent. Ještě před válkou byla inflace 18 procent. Na 25 procent našich domácností musí vydat čtvrtinu příjmů na energie," řekla Gavrilitsaová. "Více než čtvrtina populace žije v chudobě," uvedla.

Gavrilitsaová zdůraznila, že země potřebuje posílit svou energetickou bezpečnost, neboť je nyní v případě plynu zcela závislá na ruských dodávkách. Země podle ní rovněž potřebuje znamení, že současnou těžkou dobou s potřebnými reformami může projít společně s Evropou. "Potřebujeme vědět, že je světlo na konci tunelu," řekla.

"Dostávám často otázky, co potřebujeme. Odpověď je jednoduchá. Už si nemůžeme dovolit nést náklady krize z našeho rozpočtu. To není nijak překvapivé, když uvážíte náklady Západu na překonání krize," uvedla s tím, že Moldavsko má v Evropě nejnižší hrubý domácí produkt na obyvatele.

"Nikdy více jsme nepotřebovali podporu, abychom se stali součástí svobodného světa," řekla. Gavrilitsaová připomenula, že po druhé světové válce k cestě za prosperitou a svobodou pomohl západní Evropě americký Marshallův plán. "My potřebujeme rychlý, pružný a komplexní mechanismus," řekla premiérka, podle které bez pomoci ve formě grantů se neobejde ani moldavský rozpočet.

V úterý se v Berlíně za podpory Francie a Rumunska koná dárcovská konference, která má Moldavsku pomoci s řešením situace vyvolané náporem běženců. Gavrilitsaová uvedla, že do Berlína přijela se seznamem konkrétních projektů. Dodala, že všechny tyto projekty mají jasná měřítka, aby je západní země mohly vyhodnotit. Přislíbila také, že Moldavsko pomoc vyváží transparentností, kdy bude jasný osud každého utraceného centu.

ICC zvažuje vydání zatykače na Netanjahua

28.04.2024 21:04 Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit…

Kyjev přiznal, že situace na frontě se zhoršila

28.04.2024 19:33 Hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Olexandr Syrskyj uvedl, že se situace na frontové linii…

Rusko tvrdí, že jeho síly převzaly kontrolu nad další ukrajinskou vesnicí

28.04.2024 17:03 Ruské ministerstvo obrany v neděli oznámilo, že jeho síly převzaly kontrolu nad ukrajinskou vesnicí…

Zelenskyj ostře odsoudil ruské útoky na plynárenskou infrastrukturu země

28.04.2024 12:10 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ostře odsoudil ruské útoky na plynárenskou infrastrukturu…

Macron chce jednat o roli jaderných zbraní v rámci evropské obrany

28.04.2024 10:22 Francouzský prezident Emmanuel Macron prohlásil, že je připraven "zahájit diskusi" o roli jaderných…

Ptačí chřipka znepokojuje vědce. Šíří se už i mezi krávami

27.04.2024 21:00 Ptačí chřipka, známá také jako H5N1, vyvolává ve Spojených státech obavy. Byla potvrzena u…

Situace na frontě se pro ukrajinskou armádu zhoršuje, tvrdí její velitel

27.04.2024 19:12 Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na…

Není pravděpodobné, že Putin nařídil vraždu Navalného, tvrdí tajné služby

27.04.2024 16:54 Podle amerických zpravodajských služeb není pravděpodobné, že prezident Ruska Vladimir Putin osobně…

Hamás zvažuje izraelský návrh na příměří v Pásmu Gazy

27.04.2024 14:25 Palestinské militantní hnutí Hamás v sobotu nad ránem prohlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh…

Biden je ochotný debatovat se svým republikánským oponentem Trumpem

27.04.2024 11:38 Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem…

Související:

Nejnovější