Moskva je zodpovědná za smrt Navalného, uvedla pracovnice OSN

Zvláštní zpravodajka Rady OSN pro lidská práva (UNHRC) pro Rusko Marijana Kacarovová tvrdí, že za smrt ruského opozičního politika Alexeje Navalného je zodpovědná Moskva, protože byl buď zabit ve vězení, nebo zemřel na následky podmínek zadržování, které se rovnaly mučení.

Alexej Navalnyj

Navalnyj, který byl jedním z nejvýraznějších kritiků režimu ruského prezidenta Vladimira Putina zemřel podle ruských úřadů 16. února ve vězení za polárním kruhem přirozenou smrtí. Jeho manželka Julija Navalná tvrdí, že ho dal zabít samotný Putin, což Kreml odmítá.

"Takže ruská vláda je tak či onak zodpovědná za jeho smrt," řekla Kacarovová. Dodala, že dlouhá období samotky, které v Navalného případě podle ní trvaly přibližně 300 dní, mohly mít v průběhu let za následek "pomalou smrt".

Kacarovová vyjádřila "velké obavy" i o osud dalšího vězněného opozičního politika Vladimira Kara-Murzy. "Od smrti Alexeje Navalného neprojde den, aniž bych si nepoložila otázku, kdo bude další Navalnyj?" řekla s tím, že při současné úrovni represí v Rusku "jistě nějaký další Navalnyj bude."

Kara-Murza, který si odpykává 25letý trest za údajnou vlastizradu, je přesvědčen, že za smrt Alexeje Navalného ve vězení je osobně zodpovědný ruský prezident Vladimir Putin.

Kara-Murza v příspěvku na síti X uvádí, že o Navalného smrti se dozvěděl z rádia ve své vězeňské cele hned v pátek 16. února. Podrobnosti o tom, co se vlastně stalo, však Kara-Murza zatím nezná.

"Jedno však vím určitě: za smrt Alexeje Navalného je osobně zodpovědný Vladimir Putin," píše Kara-Murza ve svém příspěvku.

Podle něj byl Navalnyj Putinovým "osobním vězněm." Pouze na základě Putinova "osobního příkazu" mohli v srpnu 2020 jednat lidé z 2. oddělení tajné služby FSB, kteří Navalného otrávili látkou novičok.

Kara-Murza také tvrdí, že vyšetřovatelé, státní zástupci a soudci, kteří pracovali na případu Navalného, jednali na základě Putinových pokynů. Podle jeho slov i vysocí vězeňští úředníci, kteří se podíleli na mučení Navalného ve vězení, jednali dle Putinových nařízení.

Ve svém příspěvku Kara-Murza zdůrazňuje, že ti nejlepší a nejodvážnější jedinci jsou nejvíce ohroženi, a obviňuje Putina ze zbabělosti a chamtivosti.

Jeho slovům nahrává, že Putin povýšil náměstka ředitele Federální vězeňské služby (FSIN), Valerije Bojarineva, do hodnosti generálplukovníka. Učinil tak prostřednictvím výnosu podepsaném dne 19. února, tedy pouhé tři dny po smrti Navalného v trestaneckém táboře IK-3 na Dálném severu Ruska.

Ivan Ždanov, ředitel nadace Fond boje proti korupci (FBK), kterou svého času založil Navalnyj, ve svém příspěvku na sociálních sítích upozornil, že Bojarinev byl osobně zodpovědný za týrání Navalného ve vězení, a proto "jeho povýšení by mělo být chápáno jako odměna od Putina".

Ždanov na sociální síti Telegram uvedl, že na Bojarinevův příkaz byla například omezena částka, za kterou si Navalnyj mohl ve vězeňském obchodě kupovat potraviny nebo jiné zboží denní potřeby.

Jako důkaz Ždanov zveřejnil Bojarinevův dopis adresovaný oddělení FSIN pro Vladimírskou oblast, kde byl Navalnyj vězněn do prosince 2023, kterým Navalnému zakázal utrácet na potraviny více než 5000 rublů měsíčně (50 eur). Ostatní vězni taková omezení neměli. Navalnyj většinu času strávil v trestní cele, kde se jídlo nedalo objednat.

Podle Ždanova byl Bojarinev zodpovědný i za další týrání Navalného, upozornilo Rádio Svobodná Evropa.

Kromě Bojarineva byli do hodnosti generála povýšeni i další tři příslušníci FSIN a několik dalších zaměstnanců silových resortů.

Skupina 40 zemí, včetně všech 27 členských států Evropské unie, se na zasedání Rady OSN pro lidská práva v Ženevě spojila ve výzvě k Rusku, aby umožnilo nezávislé mezinárodní vyšetřování okolností smrti ruského opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení.

Tuto výzvu tlumočila jménem zúčastněných zemí, mezi nimiž se nachází i USA, Kanada, Británie a Ukrajina, šéfka unijní delegace v OSN Lotte Knudsenová, informovala agentura Reuters.

"Jsme zděšeni smrtí ruského opozičního politika Alexeje Navalného, za kterou nese poslední odpovědnost prezident Vladimir Putin a ruské úřady," uvedla Knudsenová. "Rusko musí umožnit nezávislé a transparentní mezinárodní vyšetřování okolností jeho náhlého úmrtí," dodala.

Navalnyj, který byl nejvýraznějším Putinovým kritikem v Rusku, zemřel 16. února v trestanecké kolonii za polárním kruhem. Mnoho jeho příznivců tvrdí, že byl zavražděn. Kreml odmítá jakoukoli vinu na úmrtí opozičního vůdce, který byl pohřben v pátek v Moskvě.

Evropská unie již v únoru vyzvala Moskvu, aby umožnila nezávislé a transparentní mezinárodní vyšetřování Navalného smrti, ale Kreml to odmítl. Ruský vyšetřovací výbor oznámil, že zahájil procedurální vyšetřování okolností Navalného úmrtí.

Témata: Alexej Navalnyj | Rusko | OSN

Biden je připravený na předvolební debaty s Trumpem

26.04.2024 21:37 Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů.…

Erdogan nakonec v květnu do Washingtonu nepřijede

26.04.2024 19:08 Květnové setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým protějškem Joem Bidenem v…

ČEZ čelí v Rusku žalobě. Stejně jako další energetické firmy

26.04.2024 16:22 Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal…

Putin pojede na první zahraniční návštěvu po znovuzvolení

26.04.2024 11:13 Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to…

Ukrajina stáhla americké tanky Abrams z bojiště. Kvůli dronům

26.04.2024 08:56 Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při…

Macron zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní…

25.04.2024 17:50 Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení…

Sánchez by mohl rezignovat kvůli vyšetřování manželky

25.04.2024 14:49 Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení…

Rusko vetovalo rezoluci OSN ohledně jaderného zbrojení ve vesmíru

25.04.2024 11:07 Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá…

Izrael připravuje ofenzivu v Rafáhu. Civilisté půjdou do stanů

24.04.2024 18:35 Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde…

Fico skoncoval s RTVS. Nahradí ji televize a rozhlas pod novým názvem a…

24.04.2024 16:18 Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování…

Související:

Nejnovější