Na rozhodování o tom, který lék bude pacientům hrazen, bude mít vliv i kvalita života

Při rozhodování o tom, který lék bude pacientům hrazen ze zdravotního pojištění, se bude od ledna posuzovat také to, jaký vliv má lék na kvalitu života pacienta a jeho rodiny. Tedy například to, zda díky léku nemocný už nebude potřebovat nepřetržitou péči či bude moct studovat a pracovat.

Léky, ilustrační foto

Podle novely zákona o veřejném zdravotním pojištění do procesu posouzení vstoupí nově poradní orgán ministerstva zdravotnictví, v kterém budou mít své zástupce také pacienti. Stanovisko tohoto orgánu pak bude závazné pro Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), který o úhradě rozhoduje. Změna by se měla týkat především léků na vzácná onemocnění. Novinářům to dnes řekli zástupci ministerstva, zdravotních pojišťoven, pacientů, SÚKL a farmaceutických společností. Novelu schválil Parlament, čeká na podpis prezidenta.

Nyní je podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) hlavní v rozhodování o úhradách léků nákladová efektivita. Nově se budou posuzovat i zdravotně-sociální dopady, tedy to, jaký bude mít lék vliv na kvalitu života nemocného i jeho rodiny. Toto posouzení budou zajišťovat zástupci pacientů, kteří k léku dají své stanovisko a budou také součástí poradního orgánu na ministerstvu zdravotnictví. "Nebudeme se vyjadřovat k odborným věcem. Dodáme informace, které se týkají nás pacientů, a to je posouzení kvality života před a při braní léku a jak to onemocnění dopadá na každodenní život celé jeho rodiny," uvedla předsedkyně asociace pro vzácná onemocnění Anna Arellanesová.

Podle výkonného ředitele Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Jakuba Dvořáčka je zapojení pacientských organizací do schvalování úhrad léků zatím povoleno v Evropě ve Skotsku a Francii, celosvětově pak také v Kanadě a Austrálii.

V poradním orgánu, který je zřízen zákonem, a nemůže být tedy zrušen například při výměně vedení úřadu, budou mít své zástupce kromě pacientů také odborné lékařské společnosti, zdravotní pojišťovny a ministerstvo zdravotnictví. Pokud se poradní skupina shodne na tom, že lék by měl být hrazen ze zdravotního pojištění, toto stanovisko bude pro SÚKL závazné. Do konce října chce ministerstvo vypracovat metodiku pro fungování tohoto orgánu.

Pokud nyní nejsou některé léky hrazeny ze zdravotního pojištění, pacienti musí žádat svou zdravotní pojišťovnu o výjimku takzvaně podle paragrafu 16 zákona o veřejném zdravotním pojištění. Každý pacient si musí požádat sám a musí žádat opakovaně. Každá zdravotní pojišťovna navíc může rozhodnout jinak. V současnosti se to týká například pacientů s některými vzácnými onemocněními. Těch je v Česku asi 500.000. To by nyní mělo odpadnout. Pokud se rozhodne o uhrazení léku, bude hrazen pro celou skupinu pacientů se stejnou diagnózou.

Mezi prvními by se léčby podle nového postupu mohli dočkat zřejmě pacienti se spinální svalovou atrofií či některými metabolickými onemocněními, uvedla ředitelka odboru léčiv a zdravotnických prostředků Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Alena Miková. Podle pacientských organizací by se to mohlo týkat i léků na cystickou fibrózu a na achondroplázii, což je trpaslictví.

Pojišťovny už nyní léky na některá vzácná onemocnění proplácely, podle Dvořáčka ale smlouvy mezi pojišťovnami a držitelem rozhodnutí o registraci léku jsou většinou uzavírány jen na dobu jednoho roku.

Témata: léky

Lipavská v Maďarsku označil ruský imperialismus za největší hrozbu

26.04.2024 13:40 Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost…

Piráti odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

25.04.2024 21:43 Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je…

Fialova vláda se promění. Končí ministryně Langšádlová

25.04.2024 08:51 Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi,…

Vláda schválila úpravy současného zákona o zbraních. Následně ho nahradí…

24.04.2024 21:45 Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních…

ANO by v březnu vyhrálo volby, hlas by mu dala necelá třetina voličů

24.04.2024 08:44 Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového…

Během pátečního Speed Marathonu policie zaznamenala tisíce dopravních…

23.04.2024 20:36 Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166…

Bývalý hradní kancléř Mynář čelá obžalobě kvůli dotaci na penzion

23.04.2024 08:22 Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s…

Pavel hodlá pokračovat v jednáních o důchodové reformě

22.04.2024 21:10 Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost…

Ferimu potvrdil odvolací soud tříletý trest za znásilnění

22.04.2024 14:43 Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o…

Případ Vrbětice se blíží do závěru. Policejní vyšetřování finišuje

21.04.2024 18:41 Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr…

Související:

Nejnovější