Na sociálních sítích samospráv vzrostl počet nenávistných příspěvků o 380 procent

Na sociálních sítích českých samospráv vzrostl za necelé dva roky počet nenávistných příspěvků, polopravd nebo tendenčně zkreslovaných informací o 380 procent. Nejvíce se situace dotýká velkých měst a krajských metropolí. Vyplývá to z analýzy Asociace moderně komunikujících samospráv facebookových stránek 100 obcí a 120 měst.

Ilustrační foto

Zatímco ještě v roce 2019 se polopravdy, neověřitelné pomluvy nebo vyloženě zavádějící informace objevovaly zhruba ve třech procentech diskuzních příspěvků měst, ve druhém čtvrtletí roku 2021 to bylo už skoro 15 procent všech příspěvků a dá se předpokládat, že s blížícími volbami číslo ještě poroste. Vzrostl navíc počet oficiálních profilů měst, kde zavádějící informace v příspěvcích převažují.

"V praxi to znamená jediné. Obec ztrácí kontrolu nad svými informacemi. Každý příspěvek vystavuje riziku překroucení, vzniká prostor pro nepravdivé zprávy a pomluvy, jejichž vysvětlování pak zabírá správcům stále více času,” uvedl zakladatel platformy Mobilní rozhlas Ondřej Švrček.

Hoaxy a polopravdy mají v 82 procentech případů větší množství reakcí než pochvaly nebo konstruktivní připomínky, takže důležité informace zcela zanikají a jejich efektivita se snižuje.

Facebook je českými obcemi stále považován za stěžejní kanál pro rychlou digitální komunikaci s občany a 79 procent samospráv právě fanoušky na svých facebookových stránkách označuje za největší skupinu obyvatel, kterou jsou schopni okamžitě a efektivně zasáhnout.

Neznamená to však, že by klesala důvěra ve vedení obcí jako takové. Starostové patří dlouhodobě mezi nejdůvěryhodnější státní úředníky a podle průzkumu CVVM, mapujícího důvěru v ústavní instituce z července tohoto roku, si dokonce polepšili. V současné době jim věří 67 procent Čechů.

Vědci spočítali, kolik lidí trpí obezitou. Číslo je alarmující

02.03.2024 10:10 Podle serveru BBC, který se odvolává na studii zveřejněnou v odborném časopise The Lancet, je na…

Související:

Nejnovější