Některé restaurace odmítají kontrolovat bezinfekčnost hostů

Zástupci gastronomického odvětví podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha dnes žádali, aby zachoval hrazené preventivní testy na covid-19 ze zdravotního pojištění. Vláda ale dnes schválila, že tyto testy budou mít od 1. listopadu hrazené jen lidé do 18 let, se zahájeným očkováním a kontraindikací.

Restaurace, ilustrační foto

Pro vstup do restaurací lidé už také nebudou moci využít samotest. Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka se tak sníží návštěvnost. Vláda by tento stav měla podle něj restauratérům kompenzovat. Za vhodné považuje jejich zařazení, za určitých podmínek, do programu na podporu zaměstnanosti Antivirus, který kabinet plánuje uplatnit u automobilových firem.

Vláda by také podle Stárka měla upustit od omezení počtu hostů v gastronomických zařízení. Zákazníci musejí být od sebe minimálně 1,5 metru, u stolu může sedět nejvýše šest lidí. Pokud bude personál bezinfekčnost hostů kontrolovat, nejsou takové restrikce podle něj na místě.

"Kontroly bezinfekčnosti v restauračních zařízeních považujeme za rozumné a v některých zemích v zahraničí už takto běžně fungují," uvedla Jana Kohoutová za společnost Storyous, která do restaurací dodává technologie a pokladní systémy. Podle Kohoutové je možné, že některé hosty opatření odradí. Je to ale lepší cesta, než opětovné uzavření provozů, které by pro ně bylo likvidační, dodala.

Přestože kontrola bezinfekčnosti se nebude vztahovat na stravovací provozy v obchodních centrech, předseda výkonného výboru Asociace nákupních center Jan Kubíček věří, že se zákazníci budou chovat zodpovědně a bezinfekčnost budou připraveni prokázat na vyžádání.

Ve stravovacích provozech dosud stačilo mít vyvěšenou informaci, že obsloužen bude jen host, který splňuje bezinfekčnost.

Majitel restaurace Janeček nebude kontrolovat u hostů doklad o bezinfekčnosti

Majitel minipivovaru a restaurace Malý Janek v Jincích na Příbramsku Jiří Janeček nebude kontrolovat u hostů doklad o bezinfekčnosti, jak mu od 1. listopadu ukládá nové vládní opatření. Jde o nesystémový krok a porušení ústavy, řekl dnes Janeček ČTK.

Personál by měl kontrolovat doklad o bezinfekčnosti ve chvíli, kdy se hosté usadí. Povinnost neplatí pro odběr jídla s sebou. Restauratér bude odpovědný za kontrolu dokladu. Host bude povinný certifikát předložit a bude ručit za to, že není falešný.

Janeček nové protiepidemické opatření odmítá. "Určitě nebudeme omezovat naše zákazníky, vnímáme to jako porušení Ústavy České republiky. Přece nemám právo kohokoliv segregovat na základě toho, jestli je testovaný a očkovaný. Začne to u covidu a skončí to u HIV nebo kde to potom skončí?" uvedl. Podle něj jde o nesystémový krok, který si vybírá restaurace, zatímco například v továrnách je koncentrace lidí daleko větší. Janeček věří, že stejně odmítavý postoj jako on zaujme řada dalších provozovatelů restaurací. "Myslím si, že nás budou určitě tisíce," dodal.

Janeček v minulosti patřil k prvním restauratérům, kteří nejdříve po vládou nařízeném zkrácení otevírací doby a později i po úplném zákazu provozu odmítli nařízení respektovat. Byl představitelem protestní iniciativy Chcípl PES, která se později změnila na politické hnutí Otevřeme Česko normálnímu životu. V nedávných sněmovních volbách se Janeček ucházel o hlasy voličů z prvního místa středočeské kandidátky. Jeho uskupení ale získalo celorepublikově méně než půl procenta hlasů.

Témata: restaurace

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

V Česku přibylo za týden téměř 1500 nových případů černého kašle

15.04.2024 16:02 V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní…

Volby do Sněmovny by vyhrálo hnutí ANO

14.04.2024 21:23 Podle posledního průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT) by opoziční hnutí ANO vyhrálo…

Schillerová si nedokáže představit, že by ANO vytvořilo vládu s SPD

14.04.2024 16:00 Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava…

V pražské ZOO se letos narodila již druhá gorila

12.04.2024 09:41 V noci na dnešek přišlo na svět v pražské zoologické zahradě další mládě gorily nížinné. Jeho…

Související:

Nejnovější