Nelidské a iracionální, hodnotí prestižní vědecký magazín návrh na zrušení potratů v USA

Pokud Nejvyšší soud Spojených států zruší ústavní právo na potrat, jak minulý týden naznačil uniklý návrh stanoviska, budou mít strůjci verdiktu na svědomí životy amerických žen. Na titulní stránce svého nového vydání to uvádí prestižní odborný časopis The Lancet. V redakčním komentáři označuje pracovní verzi rozhodnutí sepsanou konzervativním soudcem Samuelem Alitem za šokující, nelidskou a iracionální.

Těhotenství, ilustrační fotografie.

"Věc se má tak, že pokud americký nejvyšší soud potvrdí navržené rozhodnutí, budou umírat ženy," uvádí časopis publikující odborné články v oboru medicíny a zdravotnictví. Odkazuje na předběžné většinové stanovisko, které minulý týden zveřejnil web Politico a které by zneplatnilo precedenční verdikt z roku 1973 v kauze Roeová versus Wade. Toto rozhodnutí před 49 lety ustavilo pro celé USA právo žen na potrat až do přibližně 23. týdne těhotenství a jeho zneplatnění by znamenalo návrat otázky do rukou jednotlivých států, z nichž mnohé chtějí interrupce z větší části nebo úplně postavit mimo zákon.

"Soudci, kteří podpoří zrušení Roeové, nedosáhnou konce potratů, dosáhnou pouze konce bezpečných potratů. Alito a jeho zastánci budou mít na rukách krev," píše The Lancet. Přidává se tak k hlasům aktivistů a odborníků, kteří varují před dopady očekávaného verdiktu na zdraví žen v USA a před nárůstem podílu těhotenství, která končí smrtí matky. Už nyní je při tom mateřská úmrtnost v USA na poměry vyspělých zemí extrémně vysoká, obzvláště pak mezi černoškami, u nichž jsou nechtěná těhotenství a umělá přerušení těhotenství častější.

Soudce Alito, který má podle zjištění Politico podporu čtyř dalších členů konzervativní většiny na nejvyšším soudu, poukazuje na to, že v textu americké ústavy se potraty nikde nezmiňují. Právo na ukončení těhotenství podle něj není ani "implicitně chráněné" žádným ujednáním ústavy a není "hluboce zakořeněné v dějinách a tradicích této země". Verdikt z roku 1973 je proto chybný a musí být zneplatněn, napsal.

"Co je na tomto návrhu stanoviska tak šokující, nelidské a iracionální je to, že soud zakládá své rozhodnutí na dokumentu z 18. století, který nebere v potaz situaci žen v 21. století. Dějiny a tradice je možné respektovat, ale měla by to být pouze částečná vodítka," reaguje v komentáři The Lancet. Připomíná také, že průzkumy veřejného mínění dlouhodobě svědčí o většinové podpoře práva na interrupce v americké společnosti. Jeho zrušení by podle časopisu představovalo "dech beroucí krok zpět", pokud jde o zdraví a práva žen.

"Jakou zemí se USA staly, jestliže může malá skupina soudců uškodit ženám, jejich rodinám a jejich komunitám, jejichž ochranou byli pověřeni?" táže se The Lancet.

Pokud nejvyšší soud skutečně precedens z kauzy Roeová vs. Wade zruší, bylo by to vyvrcholení desetiletí trvající kampaně odpůrců práva na potrat, které v USA zůstává výbušnou otázkou i o téměř 50 let později. Uniklé většinové stanovisko však není definitivní a jeho znění se ještě může změnit, případně může někdo z jeho stoupenců změnit názor. Oficiální verdikt se očekává během června.

Témata: USA | potraty | soudy | těhotenství

Rusové se nepouštějí ukrajinské stopy. Nesmyslná propaganda, reagují…

28.03.2024 21:55 Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u…

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Související:

Nejnovější