Novináři měli smůlu, na tiskovku s Babišem a Orbánem se nedostali

Na tiskovou konferenci českého premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho maďarského protějšku Viktora Orbána se dnes v Ústí nad Labem nedostali někteří novináři, kteří požádali o akreditaci. Šlo o zástupce západoevropských médií, Hospodářských novin nebo serveru Investigace.

Andrej Babiš a Viktor Orbán

Mluvčí vlády to zdůvodnil nedostatečnou kapacitou sálu, dotčení novináři takový důvod zpochybňují. Postup Úřadu vlády kritizují novinářské organizace.

Tiskové konference v ústeckém Severočeském divadle opery a baletu se nemohli zúčastnit například zástupci deníků Le Monde a Die Zeit nebo televize ARD, vyplývá ze seznamu se začerveněnými žadateli o akreditaci, jehož snímky někteří novináři zveřejnili na twitteru. Mluvčí vlády Vladimír Vořechovský uvedl, že někteří novináři nejpozději v úterý dostali omluvu, že z důvodu nedostatečné kapacity nebude možné jejich akreditaci na tiskovou konferenci potvrdit. "Mrzí mě to, ale všichni, kteří akreditaci neobdrželi, se to tedy dozvěděli včas," sdělil ČTK.

Novináři, kterých se to týká, kapacitní důvody zpochybňují. Magdalena Sodomková z deníku Le Monde řekla ČTK, že na akci byla vpuštěna třeba novinářka z regionálního rádia, která do divadla přišla bez potvrzené akreditace. Pozastavila se nad tím, že o vstupu na tiskovou konferenci, která byla součástí Orbánovy státní návštěvy v ČR, rozhodoval podle ní člen marketingového týmu ANO.

"Bylo nám všem sděleno, že na nás nevyšla kapacita. Zajímavá souhra náhod, vzhledem k tomu, že jsme se každý registrovali v jiný čas," napsal na twitteru server Investigace.cz. Vyjádření dalších novinářů ČTK zjišťuje.

Orbánovu návštěvu v ČR provázelo omezování svobodné žurnalistické práce, uvedly ve společné tiskové zprávě Český národní výbor Mezinárodního tiskového institutu (CZ IPI) a Nadační fond nezávislé žurnalistiky (NFNZ). "Postup Úřadu vlády je v tomto případě v rozporu s Listinou základních práv a svobod, která zaručuje právo na informace," napsaly.

CZ IPI a NFNZ diskriminaci médií a novinářů odmítly, nepřijatelná je podle nich zejména ze strany státních úřadů financovaných penězi daňových poplatníků. Vyzvaly novináře, aby v takových případech za kolegy nevpuštěné na tiskovou konferenci položili jejich otázky s uvedením jména a média, které se akce nemůže zúčastnit.

Ohradil se také francouzský syndikát novinářů. Vyloučení novináře z Le Monde z tiskové konference je podle něj fackou svobodě informovat. "Orbán a Babiš jsou ostuda Evropy," napsal syndikát na twitteru.

Maďarský premiér je dlouhodobě ve sporu s mnoha unijními lídry, kterým vadí jeho styl vládnutí, jenž sám Orbán označuje za neliberální demokracii. Kritici uvádějí, že maďarská vláda omezuje pluralitu médií, akademické svobody či činnost nevládních organizací. Orbán takové nařčení odmítá.

Ústí nad Labem, kde český premiér vede kandidátku do sněmovních voleb, navštívili Babiš s Orbánem dnes odpoledne. V ústeckém divadle po tiskové konferenci český a maďarský premiér debatovali před zraky stoupenců ANO, což už byla součást předvolební kampaně vládního hnutí. Dopoledne Babiš přivítal Orbána v pražské Kramářově vile, večer Orbána na zámku v Lánech přijal prezident Miloš Zeman. "Tématem jednání v Lánech byla zejména energetika, dopady Green Dealu, kdy se prezident republiky kriticky vyjádřil k plánům Evropské komise. Diskuse se vedla i o dopadech německých voleb na EU," napsal po jednání na twitteru prezidentův mluvčí.

ANO by v březnu vyhrálo volby, hlas by mu dala necelá třetina voličů

24.04.2024 08:44 Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového…

Během pátečního Speed Marathonu policie zaznamenala tisíce dopravních…

23.04.2024 20:36 Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166…

Bývalý hradní kancléř Mynář čelá obžalobě kvůli dotaci na penzion

23.04.2024 08:22 Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s…

Pavel hodlá pokračovat v jednáních o důchodové reformě

22.04.2024 21:10 Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost…

Ferimu potvrdil odvolací soud tříletý trest za znásilnění

22.04.2024 14:43 Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o…

Případ Vrbětice se blíží do závěru. Policejní vyšetřování finišuje

21.04.2024 18:41 Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr…

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Do letošních eurovoleb se hlásí 30 uskupení

19.04.2024 17:44 Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského…

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Související:

Nejnovější